Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων
Αλλες ειδήσεις

Ανακοίνωση ΔΣΑ για την αφαίρεση του ποσού των γραμματίων προκαταβολής εισφορών από την εισφορά του εμμίσθου δικηγόρουΑνακοίνωση του ΔΣ του ΔΣΑ για την αφαίρεση του ποσού των γραμματίων προκαταβολής εισφορών από την εισφορά του εμμίσθου δικηγόρου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ στη συνεδρίασή του της 9.5.2018, επ’ ευκαιρία αναφορών για εντολείς που δεν εφαρμόζουν τη ρητή διάταξη του άρθρου 39 παρ.11 του Ν.4387/2016 σε σχέση με την αφαίρεση του ποσού των γραμματίων προκαταβολής εισφορών από την εισφορά του εμμίσθου δικηγόρου και αφού έλαβε υπόψη του:

1. Τις διατάξεις των άρθρων 61, 90 και 166 του Κώδικα Δικηγόρων

2. Τις διατάξεις του άρθρου 39 παρ. 11 του Ν.4387/2016

3. Τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 2 και 59 παρ.2 του Κώδικα Φορολογίας εισοδήματος

4. Την εγκύκλιο 28/2017 του ΕΦΚΑ

5. Τη γνωμοδότηση με αριθμό 1524/2017 του ΔΣΑ

6. Την από 23.2.2018 γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΦΚΑ


http://www.dsa.gr

Επισημαίνει προς όλους τους ενδιαφερόμενους τα ακόλουθα:

Α. Κατά τη ρητή διάταξη της παρ.3 του άρθρου 61 του Κώδικα Δικηγόρων, η οποία ουδόλως έχει τροποποιηθεί, ούσα άλλωστε ειδική έναντι πάσης άλλης διατάξεως (Άρθρο 116 παρ.1 Κ.Δ.), υπόχρεος για την πληρωμή του γραμματίου, σε περίπτωση εμμίσθου εντολής, είναι ο εντολέας – εργοδότης, ο οποίος και καταχωρεί την σχετική δαπάνη στα έξοδά του.

Β. Όπως αναντίρρητα προκύπτει από το οικείο και αναλυτικό  παράδειγμα της εγκυκλίου 28/2017 του ΕΦΚΑ, ολόκληρο το υπέρ ΕΦΚΑ ποσόν των γραμματίων προκαταβολής εισφορών Δικηγορικών Συλλόγων καταχωρείται στο πεδίο 43 της ΑΠΔ και  αφαιρείται κατά μήνα από την εισφορά του ασφαλισμένου (εμμίσθου δικηγόρου), ενώ, αν αυτό υπερβαίνει την εισφορά, μεταφέρεται στον επόμενο μήνα. Κατ’αυτόν τον τρόπο αυξάνονται αντιστοίχως οι καθαρές αποδοχές του εμμίσθου δικηγόρου και φυσικά η βάση υπολογισμού του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Διαφορετική αντιμετώπιση του ζητήματος είναι ελεγκτέα από τον ΕΦΚΑ στα πλαίσια της ρητής διατύπωσης της εγκυκλίου και της διασταύρωσης των στοιχείων των ΑΠΔ με αυτά που χορηγούν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, ενώ προκύπτει φορολογική παράβαση, λόγω εσφαλμένης απόδοσης του ΦΜΥ σύμφωνα με τις ρητές προβλέψεις του άρθρου 14 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Γ. Επισημαίνεται τέλος πως η τηρούμενη από ορισμένους εντολείς τακτική είτε να μην καταχωρούν  το ποσόν των γραμματίων στον Κωδικό 43, είτε να το καταχωρούν αλλά να μην προσαυξάνουν αντιστοίχως το ποσόν των καθαρών αποδοχών των εμμίσθων δικηγόρων είναι μη νόμιμη και ελεγκτέα και μετά βεβαιότητας θα προκαλέσει την επιβολή κυρώσεων σε επικείμενο έλεγχο από τον ΕΦΚΑ ή τη Φορολογική Αρχή, καθόσον η μη αφαίρεση του παρακρατηθέντος ποσού του γραμματίου από την εισφορά του ασφαλισμένου (με αντίστοιχη προσαύξηση των αποδοχών του) είναι προφανές πως οδηγεί σε μη νόμιμη διπλή ωφέλεια του εργοδότη – εντολέα, ο οποίος αφαιρώντας από τις αποδοχές του εμμίσθου δικηγόρου το σύνολο των εισφορών (δηλαδή και των παρακρατηθέντων υπέρ ΕΦΚΑ ποσών των γραμματίων) καρπώνεται εκείνος την ωφέλεια κατά παράβαση της ρητής διατύπωσης του άρθρου 39 παρ.11 του Ν.4387/2016 και της σχετικής εγκυκλίου. Ενώ σε περίπτωση που τη δαπάνη του γραμματίου έχει ήδη καταχωρήσει στα έξοδα της επιχείρησης, είναι προφανές πως έχει διττώς παραβιάσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.

Δ. Ο ΔΣΑ ως υπόχρεος Φορέας είσπραξης και απόδοσης της εισφοράς επί των Γραμματίων προς τον ΕΦΚΑ θα ελέγχει την ορθή καταχώρηση των εισφορών των μελών του και για κάθε παραβίαση θα ασκεί κάθε νόμιμο δικαίωμα ενώπιον των αρμοδίων φορολογικών αρχών.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο