Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Επιστολή για τον ΕΟΠΠΕΠ απέστειλε η ΓΣΕΕΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

9/5/18

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΠΕΠ

Επιστολή στα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας απέστειλε η ΓΣΕΕ, σχετικά με τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσώπων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

Η Συνομοσπονδία τονίζει  στην επιστολή της, το ιδιαίτερα συγκρουσιακό κλίμα το τελευταίο διάστημα στον Οργανισμό, με έντονα τα σημάδια ανορθολογικής και εμπαθούς διοικητικής κουλτούρας και γνωστοποιεί την απόφασή της να απέχουν οι εκπρόσωποί της από τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΠΕΠ μέχρι να αποκατασταθεί η εύρυθμη και ουσιαστική λειτουργία του.

Μάλιστα η ΓΣΕΕ για το θέμα θα ενημερώσει σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο τα ευρωπαϊκά συνδικάτα και τους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθεί η σχετική επιστολή:

Προς: Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κο Κ. Γαβρόγλου
Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Έ. Αχτσιόγλου
Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κο Δ. Μπαξεβανάκη
Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κο Α. Ηλιόπουλο
    
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Το ζήτημα της πιστοποίησης προσόντων, δομών, φυσικών προσώπων, αλλά και των διαδικασιών που ρυθμίζουν την διασφάλιση της ποιότητας στο πλαίσιο της επαγγελματικής κατάρτισης αποτελεί κομβικό σημείο στο πεδίο της Ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής καθώς και της πολιτικής απασχόλησης. Υπό την έννοια αυτή, κάθε θεσμικό εγχείρημα που συνηγορεί προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση έχουμε χρέος να το υποστηρίζουμε και να το ενδυναμώνουμε με κάθε μέσο προκειμένου να ενισχύουμε την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού στη χώρας μας.

Από την πρώτη στιγμή ίδρυσης του ΕΟΠΠΕΠ ως εκείνου του δημόσιου οργανισμού που θα αναλάμβανε για λογαριασμό της ελληνικής πολιτείας την προώθηση τέτοιων σημαντικών ζητημάτων, η Γ.Σ.Ε.Ε στάθηκε αρωγός και θερμός συμπαραστάτης. Συγκεκριμένα συμμετείχε με εκπροσώπους της τόσο σε διοικητικό επίπεδο αποφάσεων και χάραξης πολιτικών όσο και με την τεχνοκρατική και επιστημονική της επάρκεια, μέσω των επιστημονικών ινστιτούτων της, σε θέματα τεχνογνωσίας και υλοποίησης πολιτικών. Επιστέγασμα της πάγιας αυτής στρατηγικής μας υπήρξε η έμπρακτη υποστήριξη της Συνομοσπονδίας στα Διοικητικά Συμβούλια του ΟΑΕΔ και του ΛΑΕΚ για την ετήσια οικονομική υποστήριξη του ΕΟΠΠΕΠ από τον ΛΑΕΚ (νυν ΕΛΕΚΠ), ενός ειδικού οικονομικού πόρου που έχει συσταθεί, ως αποτέλεσμα διάταξης σε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ των εθνικών κοινωνικών εταίρων και αποτελείται αποκλειστικά από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα.

Δυστυχώς, την τελευταία περίοδο, μετά από μια μακρά πορεία αγαστής συνεργασίας το κλίμα αλληλοκατανόησης στον ΕΟΠΠΕΠ έχει ανατραπεί και διαρραγεί οριστικά. Συστηματικά δομείται μια αρνητική στάση απέναντι σε αλλεπάλληλες εκκλήσεις για ουσιαστικό διάλογο ενώ έχει αναπτυχθεί ένα ιδιαίτερα συγκρουσιακό κλίμα στο πεδίο της εσωτερικής ζωής του οργανισμού και των εργαζομένων με εμφανή τα σημάδια μιας αισθητά ανορθολογικής και εμπαθούς διοικητικής κουλτούρας. Είναι σαφές πως η προσχηματική επίκληση ενός «σχεδίου εξυγίανσης» δεν μπορεί να δομείται στην έλλειψη διαλόγου, στην παραβίαση στοιχειωδών κανόνων ευπρέπειας και επικοινωνίας, στην αβάσιμη αποθεμελίωση κεκτημένων των εργαζομένων, σε πρακτικές ενός ιδιότυπου διοικητικού αυταρχισμού ή  ακόμα και σε προσωπικές τακτικές που απέχουν παρασάγγας από πάγιες και διαχρονικές προσλαμβάνουσες δημοκρατικών χώρων.

Για τους λόγους αυτούς και μέχρι να αποκατασταθούν στον ΕΟΠΠΕΠ οι επιβεβλημένες συνθήκες δημοκρατικής λειτουργίας και διαλόγου, σας γνωρίζουμε ότι θα προχωρήσουμε άμεσα:

1) Στην αποχή από τις συνεδριάσεις του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, δεδομένου ότι η ΓΣΕΕ έχει υποχρέωση να περιφρουρήσει όχι τυπικά, αλλά ουσιαστικά, το θεσμικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της εκπροσώπησής της καθώς και τη βούληση ενδυνάμωσης του ΕΟΠΠΕΠ προκειμένου να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στο δύσκολο έργο του,

2) Στην ενημέρωση σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο των ευρωπαϊκών συνδικάτων και των αρμόδιων φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τη ΓΣΕΕ
     
Ο Πρόεδρος                       
Γιάννης Παναγόπουλος                            

Ο Γενικός Γραμματέας
Νικόλαος Κιουτσούκης


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο