Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ρίχνουν τα επιτόκια οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο

8 Οκτώβριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Συντονισμένη δράση για να σωθούν οι τις αγορές από την κατάρρευση. Οι ασταθείς συνθήκες που επικρατούν στον διεθνή χρηματοοικονομικό κλάδο οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 0,50%, στο 3,75%.
Ρίχνουν τα επιτόκια οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο

 Συντονισμένη δράση για να σωθούν οι τις αγορές από την κατάρρευση.
Οι ασταθείς συνθήκες που επικρατούν στον διεθνή χρηματοοικονομικό κλάδο οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 0,50%, στο 3,75%.

Η απόφαση αυτή, που ήδη έχει αναπτερώσει την επενδυτική διάθεση στις αγορές παγκοσμίως, ελήφθη σε συντονισμό με τις κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας, της Ελβετίας, της Σουηδίας, του Καναδά και των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ίδια την ΕΚΤ.

Η Σουηδία μείωσε το επιτόκιό της κατά 0,50%, στο 4,25%, ενώ στην ίδια μείωση προχώρησε και η Τράπεζα της Αγγλίας, στο 4,50% από 5%.

Τη συντονισμένη «άμεση δράση» ακολούθησε και η Κίνα, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να ανακοινώνει μείωση του ετήσιου βασικού επιτοκίου της κατά 0,27%, στο 6,93, και μάλιστα για δεύτερη φορά σε τρεις εβδομάδες.

Η απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων πάρθηκε εσπευσμένα σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η διεθνής κατάρρευση των αγορών, με συνέπειες τη «βουτιά» των δεικτών σε πολλά χρηματιστήρια. Η Wall Street προκάλεσε ρίγη πανικού στους επενδυτές καθώς άγγιξε τη μεγαλύτερη πτώση της από το 1937, ενώ οι δείκτες αναφοράς στην Ιαπωνία βυθίστηκαν σε χαμηλά 20ετίας. Τα οικονομικά επιτελεία των κυβερνήσεων διεθνώς καταβάλλουν προσπάθειες για την αποσυμπίεση της πιστωτικής στενότητας, καθώς το τριμηνιαίο διατραπεζικό επιτόκιο προσφοράς Libor έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Λονδίνο.

«Οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου αφυπνίστηκαν τελικά μπροστά στη βαρύτητα της τρέχουσας κατάσταση», αναφέρουν αναλυτές, συμπληρώνοντας ότι αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, καθώς η μακροοικονομική κατάσταση συνεχίζει να παρουσιάζει επιδείνωση.

Fed

Ακολουθώντας τις συντονισμένες ενέργειες των διεθνών κεντρικών τραπεζών, η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), ανακοίνωσε με τη σειρά της μείωση των επιτοκίων κατά 0,50%, στο 1,50.

Σαρκοζί

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε απευθύνει νωρίτερα σήμερα έκκληση σε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες για συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της «θύελλας» που επικρατεί στον χρηματοοικονομικό κλάδο παγκοσμίως.

Επίσης, ζήτησε την αναδιάρθρωση της Ομάδας των Οκτώ πιο ανεπτυγμένων χωρών, της G8, αλλά και του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι οι αναδυόμενες οικονομίες χρειάζεται να αποκτήσουν «μεγαλύτερο λόγο».

Μιλώντας μετά την ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων, ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι η τρέχουσα κρίση δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί από μία και μόνο χώρα, και ότι τα καλύτερα αποτελέσματα θα είναι δυνατόν να έρθουν μόνο μέσα από συντονισμένη δράση.

Ιαπωνία

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι υποστηρίζει τη συντονισμένη δράση για τη μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, αλλά ότι δεν θα ακολουθήσει την κίνηση αυτή, καθώς το βασικό της επιτόκιο είναι ήδη σε χαμηλά επίπεδα.

Σχόλια Λευκού Οίκου, Μέρκελ

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε τις συντονισμένες προσπάθειες κεντρικών τραπεζών του κόσμου να μειώσουν τα επιτόκιά τους για να εμποδίσουν μια κατάρρευση των διεθνών χρηματαγορών, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες αυτές «σημαντικές και χρήσιμες».

«Είναι σημαντικό και χρήσιμο οι κεντρικές τράπεζες να εργάζονται με συντονισμένο τρόπο για να διαχειρίζονται τις τάσεις του χρηματοοικονομικού συστήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Φράτο.

Η μείωση των επιτοκίων που αποφασίστηκε από κοινού από επτά κεντρικές τράπεζες στον κόσμο μπορεί να βοηθήσει στην «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» του κόσμου, σημείωσε παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ.

«Είναι ένα μήνυμα που στέλνεται για την ενίσχυση της οικονομίας», δήλωσε η καγκελάριος στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Την απόφαση των κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τα επιτόκιά τους χαιρέτισε και η ομοσπονδία δημόσιων τραπεζών της Γερμανίας VOB.

www.kathimerini.gr



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης