Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στα αμέσως επόμενα 24ωρα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για εγγύηση καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι το νομικό ελάχιστο των 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα θα αυξηθεί στις 100.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι ισχύει η πολιτική δέσμευση για την προστασία του συνόλου των καταθέσεων πέρα από το νομικό ελάχιστο των 100.000 ευρώ. Η εγγύηση των καταθέσεων ισχύει για όλες τις τράπεζες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Στα αμέσως επόμενα 24ωρα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για εγγύηση καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι το νομικό ελάχιστο των 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα θα αυξηθεί στις 100.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι ισχύει η πολιτική δέσμευση για την προστασία του συνόλου των καταθέσεων πέρα από το νομικό ελάχιστο των 100.000 ευρώ. Η εγγύηση των καταθέσεων ισχύει για όλες τις τράπεζες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

    Προτεραιότητά μας, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι να αποκαταστήσουμε και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στην ορθή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα και θα ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο απαιτείται για να προστατεύσουμε τις καταθέσεις.

    Αναφερόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ), που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, χθες, είπε ότι οι "27" συμφώνησαν να συνεχίσουν την υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία έχουν σημασία και βάρος για τη λειτουργία των συστημάτων.

    Επίσης είπε ότι μεταξύ των "27" θα υπάρχει στενή συνεργασία στις ενέργειες που θα γίνονται και θα λαμβάνονται υπόψη και οι πιθανές διασυνοριακές επιπτώσεις των αποφάσεων που θα παίρνονται σε εθνικό επίπεδο, αλλά, διευκρίνισε, η κεντρική απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ είναι ότι βασικές αποφάσεις για οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα κάποιας χώρας θα λαμβάνονται σε εθνικό και όχι σε κοινοτικό επίπεδο, άρα, η κάθε χώρα έχει την ευθύνη αφενός να παρεμβαίνει προκειμένου να κάνει ό,τι χρειάζεται για το δικό της χρηματοπιστωτικό σύστημα και αφετέρου να συντονίζεται με τις υπόλοιπες χώρες "ώστε να έχουμε συντονισμένη δράση, διότι είμαστε σε μια ενιαία αγορά".

    Επίσης το ΕΚΟΦΙΝ αποφάσισε να αποφεύγεται κάθε στρέβλωση μεταχείρισης μεταξύ των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών τραπεζών, που ενδεχομένως οφείλονται στις διαφορές λογιστικών κανόνων. Οι παρεμβάσεις, εθνικές και κοινοτικές, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης θα είναι έγκαιρες και η στήριξη θα είναι προσωρινού χαρακτήρα. Στόχος μας , είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, δεν είναι να κρατικοποιήσουμε το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αλλά να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη σε αυτό.

    Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είπε ότι το ΕΚΟΦΙΝ αποφάσισε ότι η εφαρμογή του Συμφώνου θα πρέπει να αντανακλά τις τρέχουσες εξαιρετικές συνθήκες αλλά να είναι πάντα σύμφωνη η εφαρμογή αυτή με τις προβλέψεις του Συμφώνου.

Πηγή Express

Για το ίδιο θέμα η Ναυτεμπορική Αναφέρει.


Στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την εγγύηση των καταθέσεων

Στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στα αμέσως επόμενα 24ωρα, με την οποία θα προβλέπεται η εγγύηση των καταθέσεων με όριο τα 100.000 ευρώ για τα τρία προσεχή χρόνια, προχωρά η κυβέρνηση. Η σχετική νομοθετική διάταξη θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για τους δανειολήπτες, που συζητείται στη Βουλή.

Οπως σημείωσε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, το νομικό ελάχιστο των 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα, θα αυξηθεί στις 100.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι ισχύει η πολιτική δέσμευση για την προστασία του συνόλου των καταθέσεων πέρα από το νομικό ελάχιστο των 100.000 ευρώ. Η εγγύηση των καταθέσεων ισχύει για όλες τις τράπεζες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Προτεραιότητά μας, τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι να αποκαταστήσουμε και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στην ορθή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα και θα ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο απαιτείται για να προστατεύσουμε τις καταθέσεις.

Αναφερόμενος εξάλλου, στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ) χθες στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός δήλωσε ότι οι «27» συμφώνησαν να συνεχίσουν την υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν σημασία και βάρος για τη λειτουργία των συστημάτων.

Μεταξύ των «27», πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, θα υπάρχει στενή συνεργασία στις ενέργειες που θα γίνονται και θα λαμβάνονται υπόψη και οι πιθανές διασυνοριακές επιπτώσεις των αποφάσεων που θα παίρνονται σε εθνικό επίπεδο.

Σε εθνικό επίπεδο οι αποφάσεις, αλλά απαιτείται συντονισμός

Παράλληλα όμως, όπως διευκρίνισε, κεντρική απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ είναι ότι βασικές αποφάσεις για οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα μία χώρας-μέλους, θα λαμβάνονται σε εθνικό και όχι σε κοινοτικό επίπεδο. Κατά συνέπεια, κάθε χώρα έχει την ευθύνη αφενός να παρεμβαίνει, προκειμένου να κάνει ό,τι χρειάζεται για το δικό της χρηματοπιστωτικό σύστημα, και αφετέρου να συντονίζεται με τις υπόλοιπες χώρες, «ώστε να έχουμε συντονισμένη δράση, διότι είμαστε σε μια ενιαία αγορά», όπως σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης.

Επίσης, το ΕΚΟΦΙΝ αποφάσισε να αποφεύγεται κάθε στρέβλωση μεταχείρισης μεταξύ των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών τραπεζών, που ενδεχομένως οφείλονται στις διαφορές λογιστικών κανόνων.

Προσωρινές οι παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις, εθνικές και κοινοτικές, τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης θα είναι έγκαιρες και η στήριξη θα είναι προσωρινού χαρακτήρα. Στόχος μας, επεσήμανε ο υπουργός, δεν είναι να κρατικοποιήσουμε το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, αλλά να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη σε αυτό.

Η εφαρμογή του Συμφώνου να αντανακλά τις εξαιρετικές συνθήκες


Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε ότι το ΕΚΟΦΙΝ αποφάσισε πως η εφαρμογή του Συμφώνου θα πρέπει να αντανακλά τις τρέχουσες εξαιρετικές συνθήκες, αλλά να είναι πάντα σύμφωνη η εφαρμογή αυτή με τις προβλέψεις του Συμφώνου.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο