Ειδήσεις Στατιστικά - Μελέτες κόμβου

Τα περιφερειακά ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα και ο μέσος όρος της ΕΕ
Μείωση του ποσοστού ανεργίας για τα άτομα ηλικίας 15-74 ετών παρουσίασε το  80% των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το 2017 σε σύγκριση με το 2016.

Ωστόσο, τα περιφερειακά ποσοστά ανεργίας εξακολούθησαν να διαφέρουν σημαντικά στις περιφέρειες της ΕΕ.

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Πράγα (1,7%) στη Τσεχία, στο Trier (2,0%) στη Γερμανία, ακολουθούν οι τσεχικές περιοχές του Střední Čechy και του Jihozápad και οι γερμανικές περιφέρειες Niederbayern και Mittelfranken (σύνολο 2,1%).

Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στη Δυτική Μακεδονία (29,1%) στην Ελλάδα, στην Ciudad Autónoma de Melilla (27,6%) στην Ισπανία, στη Δυτική Ελλάδα στην Ελλάδα και στην Extremadura στην Ισπανία (και 26,3%), στη Mayotte (25,9%), μια υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας και της Ανδαλουσίας (25,5%) στην Ισπανία.

Περίπου το 20% των περιφερειών της Ε.Ε. εμφανίζουν ποσοστό ανεργίας στο ήμισυ ή λιγότερο του μέσου όρου της Ε.Ε.
Σχήμα 1: Περιφερειακή ανεργία στα κράτη μέλη της Ε.Ε., το 2017,%
Πηγή: Eurostat

Περιφερειακές διακυμάνσεις στην ανεργία των νέων


Τα ποσοστά ανεργίας των νέων κυμάνθηκαν από περίπου 4% στην Πράγα και την Oberbayern έως σχεδόν στο 63% στη Μελίλια

Το 2017, το μέσο ποσοστό ανεργίας για νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών στην ΕΕ ήταν 16,8%.
Ωστόσο, οι περιφερειακές διαφορές στο ποσοστό ανεργίας για τους νέους είναι σημαντικές. Τα χαμηλότερα ποσοστά ήταν στην Πράγα στην Τσεχία και στο Oberbayern στη Γερμανία (και 3,8%), στο Weser-Ems (4,6%) της Γερμανίας και στην Στουτγάρδη (4,7%) . 

Το υψηλότερο ποσοστό είχαν οι περιοχές Ciudad Autónoma de Melilla (62,7%) στην Ισπανία και το βόρειο Αιγαίο (58,2%) στην Ελλάδα.

Σε περισσότερα από τα τρία τέταρτα των περιφερειών της Ε.Ε., το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν τουλάχιστον διπλάσιο από το συνολικό ποσοστό ανεργίας.
Πίνακας 1: Περιφέρειες με υψηλότερα και χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας το 2017,%
Πηγή: Eurostat


Μακροχρόνια ανεργία στις περιφέρειες της Ε.Ε.

Σε περισσότερες από 20% των περιφερειών, η πλειοψηφία των ανέργων ήταν εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Το ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας, το οποίο ορίζεται ως το ποσοστό των ανέργων που ήταν άνεργοι για δώδεκα μήνες ή περισσότερο, ανερχόταν σε 45,0% κατά μέσο όρο στην ΕΕ το 2017.
Στις περιφέρειες της ΕΕ, τα χαμηλότερα ποσοστά  καταγράφηκαν στο Övre Norrland (12,8%) στη Σουηδία, το Berkshire, το Buckinghamshire και το Oxfordshire (13,2%) στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Bucharest - Ilfov (13,8%) στη Ρουμανία.

Από την άλλη πλευρά, πάνω από τα τρία τέταρτα των ανέργων ήταν εκτός εργασίας για τουλάχιστον ένα χρόνο στη γαλλική υπερπόντια περιοχή Mayotte (83,8%) και σε δύο ελληνικές περιφέρειες - Αττική (77,3%) και Θεσσαλία (77,2%).Πίνακας 2: Περιφέρειες με το υψηλότερο και το χαμηλότερο μερίδιο μακροχρόνιας ανεργίας το 2017,%

Πηγή: Eurostat

Πηγές δεδομένων

Αυτά τα στοιχεία σχετικά με την περιφερειακή ανεργία, τα οποία καταρτίζονται βάσει της έρευνας της ΕΕ για το εργατικό δυναμικό, δημοσιεύονται από την Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ετικέτες για αναζήτηση ανεργία


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο