Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Μαύρη Δευτέρα» για τα χρηματιστήρια

Χωρίς αντίκρισμα το σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού συστήματος στις ΗΠΑ.

«Μαύρη Δευτέρα» για τα χρηματιστήρια

 Χωρίς αντίκρισμα το σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού συστήματος στις ΗΠΑ.

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς το σχέδιο Πόλσον δεν αποδεικνύεται θετικό για το επενδυτικό κλίμα. Ο Dow Jones υποχωρεί, στις 23:00 ώρα Ελλάδος κατά 4,77%, πέφτοντας κάτω από το όριο των 10.000 μονάδων για πρώτη φορά έπειτα από τον Οκτώβριο του 2004. Ο Nasdaq εμφανίζει απώλειες κατά 5,25% ενώ ο S&P 5,03%.
 
 
Ευρώπη

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, με τον δείκτη FTSE στο Λονδίνο να υποχωρεί 7,85%. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac είχε απώλειες 9,04%: πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια από της επαναλειτουργίας του χρηματιστηρίου σε νέες βάσεις το έτος 1988( μετά το μίνι-κραχ του Οκτωβρίου 87), ενώ καμία μετοχή του δείκτη δεν έκλεισε σήμερα ανοδικά. Μάλιστα, την περίοδο μετά τα πλήγματα της 11ηςΣεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, η υψηλότερη ημερήσια απώλεια, που καταγράφηκε στην παρισινή αγορά, ήταν -7,39%. Ομοίως, και στη Φρανκφούρτη σημαντική πτώση παρουσιάσε ο δείκτης Dax, που εμφάνισε απώλειες 7,07%, ενώ σημαντικές απώλειες υπήρξαν και στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, με τον κύριο δείκτη AEX να υποχωρεί κατά 9,14%.

Χρηματιστήριο Αθήνας

Στην Αθήνα, σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο γενικός δείκτης σε ποσοστό 5,85%, στις 2.640,78 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 247,2 εκατ. ευρώ, με προσυμφωνημένες συναλλαγές συνολικού ύψους 2,7 εκατ. ευρώ.

Ασία

Σημαντικές απώλειες παρουσίασαν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας οι τιμές των μετοχών στις αγορές της Ασίας-Ειρηνικού, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να προβληματίζονται για το ενδεχόμενο διεθνούς οικονομικής ύφεσης, αλλά και της παράτασης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αρκετές τράπεζες ως αποτέλεσμα της πιστωτικής κρίσης. ακόμη και μετά την έγκριση του πακέτου διάσωσης του τραπεζικού συστήματος στις ΗΠΑ.

Με μεγάλη πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο με τον δείκτη Nikkei να υποχωρεί κατά 4,25%, το χαμηλότερο επίπεδο του εδώ και τέσσερα χρόνια. Ο μετοχικός δείκτης MSCI Asia-Pacific (χωρίς την Ιαπωνία) κατέγραψε μεγάλες απώλειες 5,3%, με αιχμή τις χρηματοοικονομικές εταιρείες. Ανησυχία στην Ασία προκαλείται και από τη μεγάλη πτώση της απασχόλησης στις ΗΠΑ, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ασιατικών χωρών.

Ενίσχυση ωστόσο παρουσίασε το γιεν έναντι του δολαρίου, στα 103,74 γιεν ανά δολάριο, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλέστερες επενδύσεις. Η ενίσχυση του ιαπωνικού νομίσματος προκαλεί πονοκέφαλο στους Ιάπωνες εξαγωγείς, ρίχνοντας τις τιμές μετοχών όπως της Canon και αυτοκινητοβιομηχανιών.

Καναδάς

Στο χρηματιστήριο του Τορόντο, πτώση μεγαλύτερη του 10% σημείωσε ο βασικός του δείκτης, SP/TSX, ο οποίος επηρεάστηκε σοβαρά από την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, και την έκθεση μεγάλης καναδικής τράπεζας που προέβλεψε οικονομική ύφεση στη χώρα.

O SP/TSX απώλεσε αρχικά περισσότερες από 1100 μονάδες, και έπεσε στις 9654,61 - τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Οκτώβριο του 1987 - αργά το μεσημέρι ανέβηκε κάπως εξακολουθούσε όμως να χάνει 5,8%. Είναι η πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2005 που ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Τορόντο έπεφτε κάτω από το όριο των 10.000 μονάδων.

www.kathimerini.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο