Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ψηφιακή ενιαία αγορά και εταιρικό δίκαιο
Ψηφιακή ενιαία αγορά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε εχθές μια σειρά νέων πρωτοβουλιών για την ολοκλήρωση της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς και τη μετατροπή των δεδομένων από διάφορες χώρες, τομείς και κλάδους σε σημαντική πηγή καινοτομίας και ανάπτυξης. Τα μέτρα περιλαμβάνουν μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για την τεχνητή νοημοσύνη για να τεθεί αυτή η τεχνολογία στην υπηρεσία των ευρωπαίων πολιτών και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, διασφαλίζοντας παράλληλα τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Η Επιτροπή πρότεινε μια τριπλή προσέγγιση για την αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, την προετοιμασία για κοινωνικοοικονομικές αλλαγές και τη διασφάλιση κατάλληλου δεοντολογικού και νομικού πλαισίου.

Η ΕΕ (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) θα πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία της Τεχνητής Νοημοσύνης τουλάχιστον κατά 20 δισ. Ευρώ μέχρι το τέλος του 2020. Για να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες, η Επιτροπή αυξάνει τις επενδύσεις της σε 1,5 δισ. Ευρώ για την περίοδο 2018 -2020 στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας του προγράμματος Ορίζοντας 2020. Η επένδυση αυτή αναμένεται να προκαλέσει επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 2,5 δισ. Ευρώ από υφιστάμενες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για παράδειγμα σε μεγάλα δεδομένα και ρομποτική.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές που προκάλεσε η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να εκσυγχρονίσουν τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης τους και να υποστηρίξουν τις μεταβάσεις στην αγορά εργασίας, βασιζόμενες στον ευρωπαϊκό πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η Επιτροπή θα εξασφαλίσει επίσης κατάλληλο δεοντολογικό και νομικό πλαίσιο. Μέχρι το τέλος του 2018, θα υποβληθούν δεοντολογικές κατευθυντήριες γραμμές για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με βάση τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη αρχές όπως η προστασία δεδομένων και η διαφάνεια και η αξιοποίηση των εργασιών της Ευρωπαϊκής Ομάδας για τη Δεοντολογία της Επιστήμης και των Νέων Τεχνολογίες.

Η Επιτροπή πρότεινε επίσης να ενισχύσει την οικονομία των δεδομένων και να ενθαρρύνει την ανταλλαγή δεδομένων για την υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη. Ο στόχος είναι να καταστεί δυνατή η καλύτερη χρήση των δεδομένων του δημόσιου τομέα, καθιστώντας την πιο προσιτή για τους ερευνητές και τις ΜΜΕ, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν νέες καινοτόμες υπηρεσίες. Με τις σημερινές προτάσεις, οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και να διαχειρίζονται τα δεδομένα τους για την υγεία πιο εύκολα. Οι πολίτες θα έχουν ασφαλή διασυνοριακή πρόσβαση στα ηλεκτρονικά μητρώα υγείας τους και τη δυνατότητα να μοιράζονται τα αρχεία τους διασυνοριακά. Η χρήση μεγαλύτερων συνόλων δεδομένων μέσω μιας κοινής ευρωπαϊκής υποδομής δεδομένων θα διευκολυνθεί για την πρόληψη ασθενειών, την εξατομίκευση της ιατρικής περίθαλψης και την καλύτερη πρόβλεψη των επιδημιών. Θα παρέχονται ψηφιακά εργαλεία που θα επιτρέπουν στους πολίτες να διαχειρίζονται πιο ενεργά την υγεία τους μέσα στα ολοκληρωμένα συστήματα φροντίδας.

Εταιρικό δίκαιο

Η Επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες εταιρικού δικαίου για να διευκολυνθεί η συγχώνευση, η διάσπαση ή η μετακίνηση των επιχειρήσεων στην ενιαία αγορά. Οι νέοι κανόνες θα εξασφαλίσουν επίσης ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων προστατεύονται καλά και αποτρέπεται η φορολογική κατάχρηση. Οι κανόνες θα τονώσουν το αναπτυξιακό δυναμικό των ευρωπαϊκών εταιρειών ψηφιοποιώντας τη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας μιας επιχείρησης. Οι νέοι κανόνες αποτελούν μέρος της ώθησης της Επιτροπής για μια πιο δίκαιη ενιαία αγορά. Συμπληρώνουν τις πρόσφατες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των κανόνων σχετικά με τους αποσπασμένους εργαζόμενους και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της απάτης, καθώς και την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εργασίας. Ταυτόχρονα, οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να κινηθούν ή να αναδιοργανωθούν χωρίς περιττές νομικές περιπλοκές και με χαμηλότερο κόστος σε όλη την ενιαία αγορά. Η Επιτροπή υπολογίζει την εξοικονόμηση κόστους για επιχειρήσεις ύψους € 12.000 - € 19.000 ανά επιχείρηση και συνολικά € 176 - € 280 εκατομμυρίων για 5 χρόνια.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο