Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μισθωτοί και αυτοτελώς απασχολούμενοι: Καταβολή από το Δημόσιο ασφαλιστικών εισφορών δικαιούχων συντάξεως θανάτου

19 Απρίλιου 2018 Σχόλια
Μισθωτοί και αυτοτελώς απασχολούμενοι: Καταβολή από το Δημόσιο ασφαλιστικών εισφορών δικαιούχων συντάξεως θανάτου
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά



Με την κ.υ.α. 20999/336/2018 καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και η διαδικασία για την εφαρμογή της παραγράφου 6 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 αναφορικά με την καταβολή από το Δημόσιο ασφαλιστικών εισφορών δικαιούχων συντάξεως θανάτου απασχολουμένων ως μισθωτών και αυτοτελώς απασχολουμένων, ως εξής:

Ωφελούμενοι είναι οι επιζώντες ή / και διαζευγμένοι σύζυγοι που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 12 του ν. 4387/2016, εφόσον εντός χρονικού διαστήματος πέντε ημερολογιακών (5) ετών από την ημερομηνία καταβολής της σύνταξης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 του ανωτέρω άρθρου, είναι άνεργοι και αναλάβουν μισθωτή εργασία ή ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα ή αυτοαπασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, εξαιρουμένων των προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές βάσει του άρθρου 40 του ν. 4387/2016.
Ως άνεργοι για την εφαρμογή της παρούσας θεωρούνται τα πρόσωπα της παρ. 1 της παρούσας, τα οποία είναι εγγεγραμμένα είτε στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, είτε στους Λογαριασμούς Ανεργίας του πρώην ΕΤΑΠ MME που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ (άρθρο 53 του ν. 4387/2016) είτε στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (Γ.Ε.Ν.Ε.).
Η ανεργία πρέπει να συντρέχει κατά την προηγούμενη ημέρα της έναρξης της μισθωτής εργασίας ή της έναρξης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου και η σχετική αίτηση υποβάλλεται στον ΕΦΚΑ εντός προθεσμίας τριών
(3) μηνών από την ημερομηνία έναρξης της μισθωτής εργασίας ή της επαγγελματικής δραστηριότητας. Για την υπαγωγή των ωφελούμενων στις ρυθμίσεις της παρούσας δεν απαιτείται η συμπλήρωση ελάχιστου χρόνου ανεργίας.
Για τον έλεγχο της πλήρωσης της προϋπόθεσης της ανεργίας, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ λαμβάνουν τα σχετικά στοιχεία από τους φορείς που τηρούν τα ως άνω μητρώα ή στοιχεία.

Δικαιούχοι είναι:
α. εργοδότες, εξαιρουμένων των φορέων Γενικής Κυβέρνησης όπως ορίζεται στο άρθρο 14 του ν. 4270/2014, ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας και προσλαμβάνουν ωφελούμενους της παρ. 1 του παρόντος.
Από τους ανωτέρω δικαιούχους εξαιρούνται όσοι δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων και υπάγονται στις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 1408/2013 της Επιτροπής,
β. ωφελούμενοι της παρ. 1 που υπάγονται για την αναληφθείσα δραστηριότητα ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ.

Δείτε την κ.υ.α. 20999/336/2018 από το αρχείο του κόμβου



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης