Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΑΣΦΕΕΑ: «Απαιτούμε την κατάργηση του Κώδικα Δεοντολογίας Λογιστών - Πόσα χρόνια θα μπορέσουν να αντέξουν οι αυτοαπασχολούμενοι λογιστές αν θεσπιστούν ISO βάσει υφιστάμενων κοινοτικών οδηγιών»

ΑΣΦΕΕΑ: «Απαιτούμε την κατάργηση του Κώδικα Δεοντολογίας Λογιστών - Πόσα χρόνια θα μπορέσουν να αντέξουν οι αυτοαπασχολούμενοι λογιστές αν  θεσπιστούν ISO βάσει υφιστάμενων κοινοτικών οδηγιών»
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 8 λεπτά


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ


Συναδέλφισσες - φοι ,

Τα τελευταία χρόνια καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε υποχρεώσεις και ευθύνες που δεν μας αναλογούν. Στο όνομα της κρίσης και των «μεταρρυθμίσεων», φορτώθηκε στις πλάτες μας σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του κράτους, που δεν έχει καμία σχέση με το επιστημονικό μας αντικείμενο.

Την ίδια περίοδο, η οικονομική μας κατάσταση χειροτερεύει, σαν αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων. Τα «φέσια» από τις επιχειρήσεις που πτωχεύουν, ακολουθούνται από τα φέσια των ιδιωτών, απόρροια της κατακόρυφης μείωσης της αγοραστικής δύναμης του μέσου νοικοκυριού. Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, ανάμεσά τους πολλοί συνάδελφοι, δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ρυθμίζουν και ξαναρυθμίζουν οφειλές από το «προσωρινό» τέλος επιτηδεύματος, την «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης, τον ΕΝΦΙΑ που θα καταργούνταν, τη «δίκαιη» φορολογία από το πρώτο ευρώ κ.α. Η προσωποποιημένη πληροφόρηση είναι κάτι σαν τη Λερναία Ύδρα. Πληρώνεις τη μια ταυτότητα και την επομένη φυτρώνουν άλλες δύο.

Οι κατασχέσεις έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας, ενώ προγραμματίζονται άμεσα 130.000 πλειστηριασμοί.

Αυτά και άλλα πολλά, για το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. δεν αποτελούν προβλήματα. Ιδρώνουν όταν ακούνε προτάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Όπως και οι ίδιοι υπερηφανεύονται άλλωστε, είναι σύμβουλοι των κυβερνήσεων, αγωνιούν για την εφαρμογή των…νόμων! Ιεραρχούν τα ίδια ακριβώς που ιεραρχεί η κυβέρνηση και η Ε.Ε. Πιστοποίηση, Κώδικας Δεοντολογίας και … νέο Ν.Π.Δ.Δ., για να εκμεταλλευτούν τη δικαιολογημένη δυσαρέσκεια των συναδέλφων για ότι συμβαίνει στο Ο.Ε.Ε. Στου οποίου το προεδρείο όμως συμμετέχουν και στηρίζουν όλες τις αποφάσεις, κινούνται στην ίδια ρώτα.

Τον τελευταίο καιρό είναι έντονη η προσπάθεια από την διοίκηση της ΠΟΦΕΕ να μας πείσει ότι τα κλαδικά μας προβλήματα θα λυθούν αυτόματα αν τα συνδικαλιστικά μας όργανα διαλυθούν και μετατραπούν σε ΝΠΔΔ.

Γίνεται προσπάθεια να μπολιάσουν στη σκέψη των συναδέλφων την ιδέα της μετατροπής της ομοσπονδίας σε ΝΠΔΔ, με την ψευδαίσθηση ότι έτσι θα «αναβαθμιστεί» το επάγγελμα. Αυτό που έλειπε δηλαδή απ’ τον κλάδο, είναι άλλο ένα κρατικό όργανο που θα ταΐζεται από τους λογιστές. Δεν παίρνουν υπόψη τους ότι ένα ΝΠΔΔ ιδρύεται με νομοθετική ρύθμιση και υπόκειται στην αρμοδιότητα ενός υπουργείου; Δεν γνωρίζουν ότι δεν έχει ι καμία σχέση με συνδικαλιστική εκπροσώπηση και είναι όργανο της κυβέρνησης;

Αποπροσανατολίζουν από τις βασικές αιτίες των προβλημάτων, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι θα ρυθμιστεί η αγορά σε όφελος όλων των λογιστών, κάτι που διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα.

Πάρτε για παράδειγμα τους φαρμακοποιούς Ο σύλλογος τους είναι εδώ και δεκαετίες ΝΠΔΔ, αυτό όμως δεν εμπόδισε τα μεγάλα συμφέροντα , με τη σφραγίδα μάλιστα του ΣτΕ, να πωλούνται τα φάρμακα από τα super market !!

Αυτά γίνονται με τους νόμους αυτού του κράτους, που είναι κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του Ο.Ο.Σ.Α., των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Για την εφαρμογή αυτών των νόμων αγωνιά η διοίκηση της ΠΟΦΕΕ.

Ο θεσμός τις πιστοποίησης του επαγγέλματος μας έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας με το ΠΔ 340/1998 , το άρθρο 38 του Ν. 2873/2000, τις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν.3842/2010, τις εισηγητικές εκθέσεις επιτροπών του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα για επαγγελματική κατοχύρωση, ενώ στην πραγματικότητα είναι όχημα για ακόμα μεγαλύτερη συγκεντροποίηση του κλάδου. Άλλα λένε στους λογιστές και άλλα συζητάνε στις αρμόδιες επιτροπές.

Ας μας απαντήσουν οι θιασώτες της πιστοποίησης: Πόσα χρόνια θα μπορέσουν να αντέξουν οι αυτοαπασχολούμενοι λογιστές, αν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θεσπιστούν ISO βάσει υφιστάμενων κοινοτικών οδηγιών με παραμέτρους όπως επιφάνειας γραφείου , πλήθους υπαλληλικού προσωπικού , υποχρέωσης κατάθεσης εγγυητικής επιστολής χάριν της συνυπευθυνότητας του λογιστή , συνεχών εξετάσεων παράλληλα με την άσκηση του απαιτητικού μας επαγγέλματος. Και σε συνθήκες ανταγωνισμού με ένα μεγάλο λογιστικό γραφείο - πολυεθνική που θα έχει προφανώς την άνεση να στελεχώνει ειδικό νομικό τμήμα - υπαλλήλους με μοναδικό αντικείμενο την συμμετοχή σε τέτοιες εξετάσεις και την απόδειξη της επιστημονικής της επάρκειας;

Οι κάθε λογής πιστοποιήσεις και εκσυγχρονισμοί που προωθούνται στο επάγγελμά μας από κυβέρνηση, ΟΕΕ και ΠΟΦΕΕ, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι εκφράζουν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και οδηγούν στην ολοκληρωτική παράδοση του λογιστικού έργου σε μεγάλες λογιστικές και ελεγκτικές εταιρείες. Οι υπόλοιποι, μη αντέχοντας τον ανταγωνισμό, θα οδηγηθούν σε νέα λουκέτα , στο όνομα του «να μπει μία τάξη» στο επάγγελμα ή σε πλήρη εξάρτηση από μεγάλα γραφεία με ελάχιστο εισόδημα και εξοντωτικά ωράρια.

Την ίδια ώρα που για τον λογιστή αυτοαπασχολούμενο εντατικοποιείται η εργασία, που η διαρκής επιμόρφωση γίνεται Γολγοθάς, που ακριβαίνει η καθημερινή επιβίωση της οικογένειάς του, τα μεγάλα λογιστικά γραφεία και οι ελεγκτικές εταιρίες έχουν τη δυνατότητα να ενσωματώνουν τις αλλαγές στο επάγγελμα υπέρ τους, ενώ αξιοποιούν τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και απολαμβάνουν ζεστό χρήμα μέσω της πρόσβασης σε μελέτες και προγράμματα.

Σε καθημερινή βάση γίνεται σαφές ότι σκοπός της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου, είναι η όποια «παρέμβαση» να γίνεται από ελεγχόμενες επιτροπές και προσωπικές παρεμβάσεις και όχι από το συντονισμό των συναδέλφων μέσα από μαζικές διαδικασίες σε ένα αγωνιστικό πλαίσιο. Δεν έκρινε σκόπιμο να ανοίξει συζήτηση, να καλέσει τους συναδέλφους, να συγκαλέσει Γενικές Συνελεύσεις ώστε να πάρει την γνώμη τους για τα τεκταινόμενα στον κλάδο και στην οικονομία.

Κατά τα άλλα κατηγορούν το οικονομικό επιμελητήριο ότι «ανοίγει » το επάγγελμα σε μη λογιστές , αποκρύπτοντας ότι και η παράταξη της ΠΟΦΕΕ στο Οικονομικό Επιμελητήριο ασκεί συνδιοίκηση, υπερψηφίζοντας μάλιστα όλες τις διατάξεις - και τα χαράτσια - σε βάρος του κλάδου , προωθώντας τη λεγόμενη πιστοποίηση , βάζοντας φραγμούς στην άσκηση του επαγγέλματος , πετώντας τα πτυχία μας στο κάλαθο των αχρήστων. Υπερψηφίζουν την λεγόμενη ψηφιακή υπογραφή – σηματοδοτώντας νέα χαράτσια σε βάρος μας. Το θέμα της ψηφιακής υπογραφής θα μπορούσε να λυθεί στα πλαίσια του taxis , χωρίς να ανοίγουν νέα πεδία οικονομικής αφαίμαξης.

Τα τελευταία χρόνια έρχονται από το ΟΕΕ με ευθύνη της πλειοψηφίας της Κεντρικής Διοίκησης (ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ-ΠΟΦΕΕ-ΑΚΙΟΕ-ΣΥΝΑΡΟ), αλλά και από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΠΟΦΕΕ-ΕΦΕΕΑ, διάφορες προτάσεις, που παρουσιάζονται σαν «μάνα εξ ουρανού» που υποτίθεται λύνουν τα προβλήματα των λογιστών. Μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων της τελευταίας οκταετίας, που τσακίζουν το εισόδημα, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, πέφτουν στο τραπέζι διάφορες αποπροσανατολιστικές προτάσεις όπως η εφαρμογή Κώδικα Δεοντολογίας Λογιστών.

Στα πλαίσια μάλιστα της «διαβούλευσης» για την τροποποίηση του κώδικα δεοντολογίας, καλούνται οι λογιστές- φοροτέχνες από το ΟΕΕ και την ΠΟΦΕΕ σε συνεργασία με την κυβέρνηση, να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο επιπέδου «συμφωνείτε ή διαφωνείτε», κατά το αλήστου μνήμης τηλεπαιχνίδι… Η μορφή των ερωτοαπαντήσεων περισσότερο θυμίζει τη λαϊκή ρήση «κορώνα κερδίζω-γράμματα χάνεις»…!!! Και υποτίθεται ότι αυτοί που το προωθούν το θεωρούν ως τεράστιας σημασίας ζήτημα για τον κλάδο των λογιστών-φοροτεχνών.

Δηλαδή αν δεν το θεωρούσαν ως τέτοιο, τι είδους «διαβούλευση» θα έκαναν;

Τελικά γιατί αποφεύγουν μαζικές διαδικασίες συζήτησης για να αποφασίσουν με πλήρη γνώση οι ίδιοι οι λογιστές-φοροτέχνες; Μήπως γιατί στην πραγματικότητα ο κώδικας αυτός δένει χειροπόδαρα μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους λογιστές στην υλοποίηση όλων των αντιλαϊκών πολιτικών;

Ο Κώδικας Δεοντολογίας Λογιστών αποτελεί ένα πλαίσιο οδηγιών, κατευθύνσεων και κανόνων, φορτώνοντας προσωπικές ευθύνες στους λογιστές-φοροτέχνες που δεν τους αναλογούν. Παρουσιάζεται ότι δήθεν ρυθμίζει τις σχέσεις των επαγγελματιών λογιστών με το αστικό κράτος, τους υπόλοιπους λογιστές, τους πελάτες τους, την εφαρμογή της αντιλαϊκής νομοθεσίας και το ΟΕΕ. Στην πραγματικότητα είναι ένα εργαλείο επιβολής αντιλαϊκών νόμων και μέτρων που πλήττουν μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους λογιστές. Ένα εργαλείο που τελικά ενισχύει την τάση συγκέντρωσης της αγοράς.

Από την αρχή είχαμε καταδικάσει τη δημιουργία του και τον χαρακτηρίσαμε αντιδραστικό. Απαιτούμε την κατάργησή του. Οι σχέσεις λογιστών και λογιστών-πελατών, ρυθμίζονται ή μπορούν να ρυθμιστούν από την εκάστοτε νομοθεσία και δεν χρειάζεται κανένας Κώδικας Δεοντολογίας.

Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τη γραμμή πλεύσης της ομοσπονδίας. Να αντιμετωπίσουμε τις συντεχνιακές λογικές που καλλιεργεί η ηγεσία της ΠΟΦΕΕ που σκοπό έχουν τον αποπροσανατολισμό και τη δημιουργία αυταπατών στους συναδέλφους. Πρέπει να επικαλεστούμε την εμπειρία μας για τη δράση της ομοσπονδίας το προηγούμενο διάστημα, την απουσία της από τους αγώνες, και να επιλέξουμε το δρόμο του αγώνα μαζί με τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα τμήματα του λαού μας, να διεκδικήσουμε μια ομοσπονδία που να βρίσκεται στο πλάι μας. Γνωστό είναι άλλωστε ότι η ΠΟΦΕΕ μόνιμα βάζει πλάτη ώστε να περάσει το σύνολο των κυβερνητικών - αντιλαϊκών επιλογών μέσω του ΟΕΕ.

Πρέπει να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στις Ενώσεις και την ΠΟΦΕΕ.

Σήμερα χρειαζόμαστε μια ομοσπονδία που να μπορεί να εμπνέει και να συσπειρώνει τους λογιστές, να μην δημιουργεί διαχωριστικές γραμμές, να υιοθετεί αγωνιστικές, διεκδικητικές επιλογές, να μην αντιμετωπίζει τους συναδέλφους ως παρατηρητές. Κόντρα στη γενική απαξίωση των συναδέλφων στην πρακτική της ΠΟΦΕΕ και των ενώσεων εμείς παλεύουμε για ενώσεις και ομοσπονδία που θα είναι μπροστάρηδες στους αγώνες των λογιστών και δεν θα αποτελούν τον υπάκουο συνομιλητή και «συνεργάτη» όλων αυτών που έχουν φέρει το λαό μας σ’ αυτό το σημείο.

Γι΄ αυτό και σήμερα πρέπει να απορρίψουμε τη λογική των διαβουλεύσεων και των στημένων διαλόγων πίσω από κλειστές πόρτες την οποία ζήσαμε κατά κόρον και δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι καμία λογική διαβούλευσης σε «κορυφαίο κυβερνητικό» επίπεδο, κανένα «επιτελικό» σχέδιο φορέων τύπου ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, Επιμελητηρίων, δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματά μας.

Συνάδελφε λογιστή

Τα επαγγελματικά δικαιώματα κατοχυρώνονται μόνο με αγώνες ενάντια στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και όσων με ευλάβεια τα υπηρετούν. Τα δικά τους συμφέροντα εξ ορισμού είναι σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων, των εργαζόμενων, της νεολαίας.

Καμία εμπιστοσύνη σε όσους λιβανίζουν το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του και την Ε.Ε

Μαζική συμμετοχή στα σωματεία, ριζική αλλαγή των συσχετισμών παντού. Συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα που τσακίζονται από τις πολιτικές του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης