Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στα 30.000 ευρώ επιδιώκει η κυβέρνηση να αυξήσει το εγγυημένο ποσό καταθέσεων

Γ.Αλογοσκούφης, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες που ανησυχούν από τις διάσπαρτες φήμες για τις τράπεζες, που έχει πυροδοτήσει η διεθνής κρίση.

Στα 30.000 ευρώ επιδιώκει η κυβέρνηση να αυξήσει το εγγυημένο ποσό καταθέσεων

Γ.Αλογοσκούφης, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες που ανησυχούν από τις διάσπαρτες φήμες για τις τράπεζες, που έχει πυροδοτήσει η διεθνής κρίση.

Το υπουργείο Οικονομίας έχει αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, με το οποίο επιδιώκει την αύξηση του εγγυημένου ποσού των καταθέσεων σε 30.000 ευρώ, από 20.000 ευρώ σήμερα.

Από το υπουργείο τονίζουν ότι η κυβέρνηση θα καλύψει όλες τις καταθέσεις, όποιο και αν είναι το ύψος τους.

H απόφαση της κυβέρνησης να εγγυηθεί το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων είναι «πολιτική δέσμευση» και δεν αναμένεται σχετική νομοθετική ρύθμιση, είπε στο Reuters ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας την Παρασκευή.

«Η εγγύηση του συνόλου των τραπεζικών καταθέσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι πράγματι μια πολιτική δέσμευση. Ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ασφαλές και αξιόπιστο» είπε το στέλεχος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμο.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί από την Ελλάδα για κανένα σχέδιο εγγύησης του συνόλου των τραπεζικών καταθέσεων στη χώρα, είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν την Παρασκευή. «Όχι, δεν έχουμε ενημερωθεί &#x5B...&#x5D γνωρίζουμε όσα έχουμε διαβάσει στα ειδησεογραφικά πρακτορεία και είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές» είπε εκπρόσωπος της Επιτροπής στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Αυτή την εβδομάδα, ορισμένοι πολίτες προχώρησαν σε αναλήψεις, φοβούμενοι τα χειρότερα, ενώ αρκετοί «έσπαγαν» τις καταθέσεις τους σε ποσά μικρότερα των 20.000 ευρώ σε περισσότερες από μία τράπεζες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο τέλος Ιουλίου το σύνολο των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες ήταν 209,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170,8 δισ. ευρώ ανήκουν στα νοικοκυριά.

Το ποσό των 20.000 ευρώ, που είναι σήμερα εγγυημένο, καταβάλλεται ως αποζημίωση σε κάθε καταθέτη, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών που έχει στη συγκεκριμένη τράπεζα, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση.

Για τους κοινούς λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσότερων προσώπων, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη θεωρείται χωριστή κατάθεση και καλύπτεται μέχρι το όριο των 20.000 ευρώ.

Τις αποζημιώσεις καταβάλλει το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, ΝΠΙΔ που εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομίας.

Η μοναδική περίπτωση που χρειάστηκε το ΤΕΚ να ενεργοποιήσει τη διαδικασία καταβολής αποζημίωσης σε καταθέτες ήταν τον Οκτώβριο του 1994, όταν τέθηκε υπό εκκαθάριση η Αραβοελληνική Τράπεζα. Στους καταθέτες δόθηκαν αποζημιώσεις 1,5 εκατ. ευρώ.

Συνάντηση κεντρικών τραπεζιτών των Βαλκανίων

Οι τράπεζες στη ΝΑ Ευρώπη είναι φερέγγυες και υγιείς και οι επιδράσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης στις χώρες της περιοχής είναι «περιορισμένες και έμμεσες», είπαν αξιωματούχοι κεντρικών τραπεζών την Παρασκευή.

«Οι επιδράσεις από την κρίση είναι περιορισμένες μέχρι στιγμής και δεν υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις στα τραπεζικά συστήματά μας στη ΝΑ Ευρώπη» είπε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Βουλγαρίας σε συνέντευξη Τύπου, συνοψίζοντας τις θέσεις αξιωματούχων κεντρικών τραπεζιτών της περιοχής που συναντήθηκαν στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν συζήτησαν θέματα εγγυήσεων των τραπεζικών καταθέσεων. Στη συνάντηση της Σόφιας συμμετείχαν αξιωματούχοι κεντρικών τραπεζών από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Κύπρο, την Σερβία, την Βοσνία, την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο