Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι μετοχές λογοδοτούν στην οικονομία

Κάτω από τις 2.800 μονάδες το ΧΑ. Χαμηλώνει και η Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές διεθνώς ανησυχούν για τη διολίσθηση της παγκόσμιας οικονομίας στην ύφεση

Οι μετοχές λογοδοτούν στην οικονομία

Κάτω από τις 2.800 μονάδες το ΧΑ. Χαμηλώνει και η Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές διεθνώς ανησυχούν για τη διολίσθηση της παγκόσμιας οικονομίας στην ύφεση

Στη σκιά της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία βαδίζουν οι μετοχές στην Ευρώπη, επηρεάζοντας αρνητικά και την εγχώρια αγορά.

Ο γενικός δείκτης υποχωρεί (σχεδόν 1,8%) κάτω από τις 2.800 μονάδες με τις τράπεζες να διολισθαίνουν σχεδόν 2,5%.

Η κρίση στη ΔΕΗ ρίχνει τη μετοχή άνω του 5%, υποχωρούν ΟΤΕ, ΤΙΤΚ, Coca Cola 3E. Διασώζεται ο ΟΠΑΠ με μικρή άνοδο.
Οι μετοχές λογοδοτούν στην οικονομία

Ρευστοποιήσεις άνω του 2% στις τραπεζικές μετοχές: ETE, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΚΥΠΡ.

Ο σκεπτικισμός για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει παρά τα σενάρια που κυοφορούνται μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ της MIG.

Η διεθνής οικονομική ανισορροπία επηρεάζει την ελληνική οικονομία και κατ επέκταση τη "ναυαρχίδα" της, τις τράπεζες, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν τα διλήμματα της αύξησης του κόστους του χρήματος και της υποχώρησης της καταναλωτικής ζήτησης το 2009 τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Α. Ευρώπη.

Παράλληλα, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις ΗΠΑ εν μέσω της αβεβαιότητας για το σχέδιο Πόλσον η τύχη του οποίου κρίνεται σήμερα για δεύτερη φορά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σε μια κατάσταση που δένει κόμπο τις ηγεσίες Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στις ΗΠΑ και σκορπάει ρίγη στην Ευρώπη.

Διενέξεις στην ΕΕ

Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν μια ακόμη σοβαρή ανησυχία. Το πέρασμα της πιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία που απειλείται με ύφεση. Οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη για τον Αύγουστο υποχώρησαν 1,8% καθρεφτίζοντας τη συνεχιζόμενη κατρακύλα στην καταναλωτική ζήτηση. Στις ΗΠΑ αργότερα (3:30 μμ) αναμένονται νέα δυσμενή τα στοιχεία για την απασχόληση.

Φοβούνται ότι έρχονται "μαύρες μέρες" για την παγκόσμια οικονομία, είτε ψηφιστεί κάποιο σχέδιο στήριξης για τις αμερικανικές τράπεζες, είτε όχι. Οταν την ίδια ώρα στην αισθμαίνουσα οικονομικά Ευρώπη, η γαλλική προεδρία Σαρκοζί στην ΕΕ σχεδιάζει αύριο σάββατο διάσκεψη κορυφής για την κρίση εν μέσω διαφωνιών, με την ΕΚΤ να στέλνει "σήμα" πιθανής μείωσης επιτοκιών προς το τέλος του έτους και το ΔΝΤ να μιλάει για το χειρότερο σοκ από το 1930.

Ασία

Νωρίτερα, ο δείκτης  Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 11.000 μονάδων, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί μετά τον Μάιο του 2005, μετά τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκαν οι τιμές των μετοχών στη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Για 13η συνεχόμενη ημέρα, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας έριξε στην αγορά 800 δισεκατομμύρια γεν (7,58 δισεκατομμύρια δολάρια) για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας. Από τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν χρεωκόπησε η  αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας έχει διοχετεύσει στην αγορά 24,3 τρισεκατομμύρια γεν.

Wall Street

Απώλειες κατέγραψε και ο Dow Jones που υποχώρησε 348,22 μονάδες και έκλεισε στις 10.482,85 μονάδες. O Standard & Poors 500 υποχώρησε κατά 4,03%, στις 1.114,28 μονάδες και ο Nasdaq Composite έχασε 4,48% για να κλείσει στις 1.976,72 μονάδες, ήτοι σε χαμηλά τριάμισι ετών.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο