Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ε. Τσακαλώτος: «Γιατί μας πίεσαν οι θεσμοί να καταργήσουμε τους μειωμένους συντελεστές στα νησιά»
Απαντώντας σε 2 επίκαιρες ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο επιλογής των νέων διευθυντών και προϊσταμένων στο ΣΔΟΕ και την εξαίρεση της Καρπάθου από το μεταφορικό ισοδύναμο, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε σχετικά:

«Από την αρχή του 2017 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 το ΣΔΟΕ έχει κάνει πάνω από 800 ελέγχους, έχει σημειώσει πάνω από  7.500 παρεμβάσεις και έχει προσδοκώμενα έσοδα της τάξης πάνω 170 εκατ.»

«Να μας κατηγορεί η ΝΔ όπως έγραψα σε συνέντευξή μου στην εφημερίδα των συντακτών ότι κτίζουμε πελατειακό κράτος, είναι σαν ο Λάκι Λουτσιάνο να μας κατηγορεί ότι έχουμε έλλειψη εντιμότητας


Στο δεύτερο μέρος της απάντησης προς τον κύριο Κρεμαστινό: 

«Οι θεσμοί δεν αρνηθήκανε ότι υπάρχει δυνατότητα να έχεις μειωμένο ΦΠΑ για να έχεις νησιώτικη πολιτική. Είπανε ότι εάν έχεις πολλούς συντελεστές υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα να φοροδιαφεύγεις. Γιαυτό μας πίεσαν πάρα πολύ (και γιαυτό έγινε αυτό που έγινε) για να έχουμε λιγότερους συντελεστές ώστε να μην μπορεί να φοροδιαφεύγει κανείς. Εγώ ποτέ δεν πείστηκα με το επιχείρημα αυτό των θεσμών. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το κλειδί για να μειώσεις την φοροδιαφυγή, είναι η μείωση του αριθμού των συντελεστών ΦΠΑ.»

Πρόσθεσε επίσης:

«Για να λυθεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, πρέπει ο κάθε απασχολούμενος,  ο κάθε έμπορας, ο κάθε επαγγελματίας, η κάθε επιχείρηση, να έχει μικρή πιθανότητα ότι θα γίνει έλεγχος, αλλά να ξέρεις ότι θα είναι πολύ σοβαρές οι συνέπειες όταν βρεθεί να φοροδιαφέυγει. Για να φθάσουμε εκεί πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Εγώ έχω κάνει και αυτοκριτική και το ανέφερε και ο συνάδελφος της Ν.Δ. στην ερώτησή του, ότι ήμασταν υπεραισιόδοξοι στο πόσο γρήγορα μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Είμαι ειλικρινής σε αυτό, είναι πολύπλοκο το ζήτημα, έχουμε κάνει αρκετά βήματα, έχουμε όμως πολλά ζητήματα ακόμα.»

«Συμφωνώ με την λογική για την τιμωρία και το πως μπορεί να λειτουργήσει αυτό, νομίζω όμως ότι η φοροδιαφυγή χρειάζεται πάρα πολλά μέτρα και μια  πολύπλοκη και πολύ σύνθετη προσέγγιση. Εάν υπάρξει από την κυβέρνησή μας (που υπάρχει) και από μελλοντικές κυβερνήσεις αυτή η βούληση νομίζω θα λύσει  ένα μεγάλο συστημικό πρόβλημα της κοινωνίας».

Σχετικά με το μεταφορικό ισοδύναμο:

«Το μεταφορικό ισοδύναμο το βλέπουμε σαν καλό μέτρο ασχέτως της αντικατάστασης του μειωμένου ΦΠΑ.»

«Δεν πρέπει ο άνθρωπος που πουλάει γεωργικά προϊόντα σε κάποιο νησί να έχει μεγαλύτερο κόστος απ' ότι έχει κάποιος που τα φέρνει από τον Βόλο στην Αθήνα.»


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο