Ειδήσεις Επισημάνσεις

Που και πως θα το βρουν; ..... μία σύντομη επισήμανση σε ένα, επίκαιρο πάλι, ερώτημα....


Κωστής Ν. Ντρούκας, MSc
Οικονομολόγος - Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven
www.knnconsulting.com | www.transferpricing.gr


Που και πως θα το βρουν;… Είναι μια συνήθης ερώτηση από τους επιχειρηματίες προς όλους όσους ασχολούνται με τις ενδοομιλικές συναλλαγές, σχετικά με το πως η φορολογική διοίκηση μπορεί να εξακριβώσει αν υπάρχει σύνδεση, και άρα υποχρέωση τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών, μεταξύ των εταιρειών (προσώπων) που ελέγχουν.

Η αλήθεια είναι ότι κατά την προσωπική μας άποψη, υπάρχει πληθώρα εταιρειών που είτε αγνοούν ότι εντάσσονται στον ορισμό των συνδεδεμένων προσώπων, είτε προσπαθούν σκοπίμως να βρουν τρόπους να αποφύγουν την δημοσιοποίηση της ειδικής αυτής συνθήκης. Στην τελευταία αυτή περίπτωση γεννιέται συχνά και η παραπάνω ερώτηση…..

Μελετώντας όμως τις τελευταίες εγκυκλίους σχετικά με τα νέα έντυπα Ε3 και Ν παρατηρούμε ότι η παραπάνω ερώτηση, βρήκε «θεσμικά» αλλά και διαδικαστικά την απάντηση της. Έτσι λοιπόν, στο νέο έντυπο Ε3, στην ενότητα 037 του Πίνακα Β, αναφέρεται σαφώς η υποχρέωση για την καταγραφή των συνδεδεμένων μερών της υπόχρεης εταιρείας με σχετικές πληροφορίες περί ποσοστών σύνδεσης, χώρας, επωνυμίας κ.τ.λ.. Επίσης, στην ενότητα 038 του ίδιου πίνακα, αναφέρεται η υποχρέωση για την πλήρη καταγραφή των στοιχείων των μετόχων ανωνύμων εταιρειών (μη εισηγμένων) (ΑΦΜ, αριθμός μετοχών, % κ.τ.λ.).Πρακτικά, οι παραπάνω νέοι πίνακες δίνουν πλέον την «ηλεκτρονική» και άρα εύκολη δυνατότητα διασταύρωσης των συνδεδεμένων μερών της υπόχρεης εταιρείας, καθώς επίσης και τη δυνατότητα εύρεσης πιθανής συμμετοχής των μετόχων σε άλλη εταιρεία. Παρόλο που γενικά, τα κριτήρια σύνδεσης, δεν αφορούν μόνο τα ποσοστά συμμετοχής, θεωρούμε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων σύνδεσης αφορά τη συγκεκριμένη συνθήκη.

Τέλος, και στο έντυπο Ν πλέον γίνεται διακριτή η συνέπεια που απαιτεί η φορολογική διοίκηση στο θέμα της τήρησης της αρχής των ίσων αποστάσεων που σχετίζεται με τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Πλέον, με τον νέο κωδικό 446 (2η σελίδα), θα αναγράφεται η διαφορά των κερδών που πρέπει να συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα του νομικού προσώπου με βάση τις διατάξεις του άρθρου 50 του ν.4172/2013, προκειμένου να τηρηθεί η αρχή των ίσων αποστάσεων. Υπενθυμίζουμε ότι στο εν λόγω άρθρο 50 του ν. 4172/2013 αναφέρεται ότι:

"1. Νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες όταν πραγματοποιούν συναλλαγές, μία ή περισσότερες, διεθνείς ή και εγχώριες, με συνδεδεμένα πρόσωπα κατά την έννοια του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε. με οικονομικούς ή εμπορικούς όρους διαφορετικούς από εκείνους που θα ίσχυαν μεταξύ μη συνδεδεμένων προσώπων (ανεξάρτητων επιχειρήσεων) ή μεταξύ συνδεδεμένων προσώπων και τρίτων, οποιαδήποτε κέρδη τα οποία χωρίς τους όρους αυτούς θα είχαν πραγματοποιηθεί από το νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, αλλά τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω των διαφορετικών όρων (αρχή των ίσων αποστάσεων) περιλαμβάνονται στα κέρδη του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας μόνον στο βαθμό που δεν μειώνουν το ποσό του καταβλητέου φόρου.
2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται και ερμηνεύονται σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ για τις ενδοομιλικές συναλλαγές."
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο