Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Συμβολαιογράφοι: Εγκύκλιος Συντονιστικής 12/2018 - Τέλη χρήσης πλειστηριασμώνΘΕΜΑ: Τέλη χρήσης πλειστηριασμού επί περισσοτέρων κινητών ή ακινήτων κατασχεθέντων με την ίδια έκθεση

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Με τη διάταξη του άρθρου 1001 ΚΠολΔικ, όπως ισχύει, ορίζεται ότι «Αν με την ίδια έκθεση κατασχέθηκαν περισσότερα ακίνητα που βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια, αυτά πλειστηριάζονται χωριστά την ίδια ημέρα. Εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση, εφ’ όσον το επιθυμεί, ορίζει εγγράφως προς τον υπάλληλο του πλειστηριασμού τη σειρά με την οποία θα κατακυρώνονται τα κατασχεμένα πράγματα, το αργότερο δύο (2) ημέρες πριν τη διενέργεια του πλειστηριασμού. Ο υπάλληλος του πλειστηριασμού δύναται να ορίσει ο ίδιος, σε περίπτωση μη έγγραφης ειδοποιήσεως του καθ’ ου η εκτέλεση, τη σειρά κατακύρωσης. Από τη στιγμή που το πλειστηρίασμα καλύψει το ποσό της απαίτησης εκείνου υπέρ του οποίου έγινε η εκτέλεση και των δανειστών που αναγγέλθηκαν, καθώς και τα έξοδα της εκτέλεσης, δεν γίνεται κατακύρωση για τα λοιπά κατασχεθέντα ακίνητα και δεν συντάσσεται ως προς αυτά έκθεση πλειστηριασμού και κατακύρωσης».


enotariat.gr

Από τη διατύπωση της διάταξης αυτής σαφώς προκύπτει ότι κάθε ένα ακίνητο εκπλειστηριάζεται χωριστά και κατακυρώνεται χωριστά στον αναδεικνυόμενο υπερθεματιστή.

Ο υπερθεματιστής οφείλει να καταβάλει στον τραπεζικό λογαριασμό του επί του πλειστηριασμού υπαλλήλου – συμβολαιογράφου το πλειστηρίασμα και το τέλος χρήσης των 350,00 ευρώ για κάθε ένα ακίνητο.

Ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία τα περισσότερα ακίνητα που έχουν κατασχεθεί με την ίδια έκθεση κατάσχεσης εκπλειστηριασθούν, και κατακυρωθούν στον ίδιο υπερθεματιστή, αυτός οφείλει να καταβάλει το πλειστηρίασμα και το τέλος χρήσης για κάθε ένα από τα κατακυρωθέντα στ’ όνομά του ακίνητα, έστω κι αν συντάσσεται μία μόνο έκθεση πλειστηριασμού και κατακύρωσης. Δηλ. οφείλει να καταβάλει τόσα τέλη χρήσης όσα και τα ακίνητα, στα οποία αναδείχθηκε υπερθεματιστής και κατακυρώθηκαν σ’ αυτόν.

Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση πλειστηριασμού κινητών, κατά την περίπτωση του άρθρου 964 ΚΠολΔικ.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Ρούσκας
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο