Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις εκτελεστικές πράξεις της Οδηγίας για τα Δικαιώματα των Μετόχων


www.eneiset.gr

16 Απριλίου 2018

Στις 11 Απριλίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα σχέδιο εκτελεστικού κανονισμού σχετικά με την ταυτοποίηση των μετόχων, τη διαβίβαση πληροφοριών και τη διευκόλυνση της άσκησης των δικαιωμάτων των μετόχων, βάσει της αναθεωρημένης Οδηγίας για τα δικαιώματα των μετόχων (Οδηγία 2007/36/ΕΕ).

Σύμφωνα με τις αρχές για την βελτίωση της νομοθεσίας, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να κοινοποιήσουν τα σχόλια τους σχετικά με τις σχεδιαζόμενες εκτελεστικές πράξεις έως τις 9 Μαΐου.

Το σχέδιο εκτελεστικού κανονισμού καθορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις που αφορούν:

• τη μορφή της αίτησης γνωστοποίησης πληροφοριών σχετικά με την ταυτότητα των μετόχων και της συνακόλουθης απάντησης στην αίτηση•
• τους τύπους και τη μορφή της πρόσκλησης της γενικής συνέλευσης•
• τις πληροφορίες και τα δεδομένα για την άσκηση των δικαιωμάτων των μετόχων στην γενική συνέλευση•
• την δήλωση συμμετοχής του μετόχου στην γενική συνέλευση•
• την μορφή της επιβεβαίωσης της παραλαβής, όπως και της καταγραφής και της καταμέτρησης των ψήφων•
• την διαβίβαση των πληροφοριών που αφορούν εταιρικές εκδηλώσεις πέραν των γενικών συνελεύσεων•
• τις προθεσμίες που πρέπει να τηρούν οι εκδότες και οι διαμεσολαβητές σε εταιρικές πράξεις και σε διαδικασίες ταυτοποίησης μετόχων•
• τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφάλειας που πρέπει να πληρούν οι εκδότες και οι διαμεσολαβητές κατά την διαβίβαση των πληροφοριών•
• τις τυποποιημένες μορφές, τη διαλειτουργικότητα και την γλώσσα των διαβιβαζόμενων πληροφοριών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε:

• Το σχέδιο του εκτελεστικού κανονισμού
• Το παράρτημα του σχεδίου εκτελεστικού κανονισμού (με λεπτομερείς πίνακες)
• Την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν τα σχόλια τους

Επόμενα βήματα

9 Μαΐου 2018: Λήξη προθεσμίας για την υποβολή σχολίων σχετικά με τις σχεδιαζόμενες εκτελεστικές πράξεις (μέσω της ιστοσελίδας).
10 Σεπτεμβρίου 2018: Λήξη προθεσμίας για την έγκριση του εφαρμοστικού κανονισμού.
10 Ιουνίου 2019: Λήξη προθεσμίας για τα κράτη μέλη προκειμένου να μεταφέρουν την Οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο.

Ιστορικό

Τον Δεκέμβριο του 2016, μετά από σχεδόν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα συμφώνησαν τελικά για την τροποποιημένη οδηγία για τα δικαιώματα των μετόχων (Οδηγία 2007/36/ΕΚ). Τον Μάιο του 2017, το τελικό κείμενο δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι περισσότερες διατάξεις θα ισχύσουν από τις 10 Ιουνίου 2019 μετά από την μεταφορά τους στο εθνικό δίκαιο κάθε χώρας.

Οι νέοι κανόνες προτάθηκαν για την αντιμετώπιση της βραχυπρόθεσμης προσέγγισης από τους επενδυτές και τις ελλείψεις στην εταιρική διακυβέρνηση από τις εισηγμένες εταιρείες οι οποίες αποκαλύφθηκαν από την οικονομική κρίση και οδήγησαν σε ισχυρή κοινωνική και πολιτική κριτική. Ορισμένα από τα καυτά θέματα υπήρξαν τα σοβαρά εμπόδια στην άσκηση των δικαιωμάτων των μετόχων, η υπερβολικά βραχυπρόθεσμη ανάληψη κινδύνων από τους επενδυτές και τους διαχειριστές κεφαλαίων, καθώς και οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών, οι οποίες θεωρήθηκαν στην περίπτωση ορισμένων εταιρειών ως υπερβολικές και ανεπαρκώς δικαιολογούμενες από τις επιδόσεις τους. Η Οδηγία 2007/36/ΕΚ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα παραπάνω καθώς και άλλα ζητήματα, προσπαθώντας να διατηρήσει την ισορροπία.

Οι βασικές νέες απαιτήσεις αφορούν την ταυτοποίηση των μετόχων, την διαβίβαση πληροφοριών μεταξύ των εταιρειών και των επενδυτών και την διευκόλυνση της άσκησης των δικαιωμάτων των μετόχων, την αμοιβή των διευθυντικών στελεχών, την διαφάνεια για τους θεσμικούς επενδυτές, τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και τους πληρεξουσίους συμβούλους και τις συναφείς συναλλαγές.

Το 2017, η Επιτροπή συγκρότησε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων (στην οποία συμμετείχε και μέλος της EuropeanIssuers) για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των τεχνικών πτυχών των διαδικασιών εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνίας στην εταιρική διακυβέρνηση. Η ομάδα είχε επίσης την εντολή να συμβάλει στην ανάπτυξη των εκτελεστικών πράξεων για την αναθεωρημένη οδηγία για τα δικαιώματα των μετόχων.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο