Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας - Το «Ν», το «Ε3», ο «Αλτερέγκος» και η «σχεδόν κατάργηση» του «Πίν. Ε» (πρώην «Κ»)

Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven

[ Warcraft : Το ειρηνικό βασίλειο του Άζεροθ δέχεται απροειδοποίητη επίθεση των βάρβαρων πολεμιστών Ορκ, οι οποίοι εισβάλλουν από το δικό τους κόσμο μέσω μιας μαγικής πύλης…..]

 

 

Μπερδεμένα όλα στον απόηχο των εορτών. Από την μια η «μαγική πύλη» της μνήμης. Οι τοίχοι γεμάτοι, παντού λαϊκοί τραγουδιστές, στο μαγαζί στο 21ο χιλ. Ε.Ο Αθηνών-Πατρών.  Ακόμα αντηχούν τα τραγούδια.

« Άλλα θέλω κι άλλα κάνω
πώς να σου το πω
έλεγα περνούν τα χρόνια
θα συμμορφωθώ…»

[ Πριγκηπέσσα – 2000. Στίχοι-Μουσική: Σωκράτης Μάλαμας,  Τραγούδι Βασίλης Καρράς ] 

 

Από την άλλη οι επερχόμενες φορολογικές δηλώσεις, κυρίως η «μαγική πύλη» του έντυπου Ε3. Τα μεγάλα γραφεία στοιχημάτων δίνουν ως πιθανότερη ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης  τη Δευτέρα 16/4/2018 και ως πιθανότερο νούμερο της ΠΟΛ το 1066. Ο παιδικός μου φίλος «Αλτερέγκος» ( κυνικός όπως πάντα ), ήλθε και με βρήκε για να κάνει μια «ισοπεδωτική κριτική » (Δείτε παρακάτω Α1).

«Σχεδόν Κατάργηση» της υποχρεωτικής συμπλήρωσης του «Πίνακα Ε» ( πρώην «Κ» ), αφού η «δουλειά» μπορεί να γίνει μέσω του Κωδικού 462 του Εντύπου Ν. ( Δείτε παρακάτω Α2 ).

⥢⥤

 

Εναλλακτική και σίγουρα συμπληρωματική διαδικασία, στην επισκόπηση του «Σχολίου» είναι το  Τo briefing της ημέρας (Όλα) :

12/4/2018 Το briefing της ημέρας - Δηλώσεις εισοδήματος, τέλος πλαστικής σακούλας, νέο φορολογικό νομοσχέδιο κ.ά. (12.04.2018)

⥢⥤

 Α. Η «πεντάδα» της εβδομάδας.

 

 (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ακούσετε το τραγούδι)

 

 

 Α1. Το Νέο Έντυπο Ε3 και ο παιδικός μου φίλος, ο «Αλτερέγκος»

Ρε σύ, μου λέει, όταν έφτιαχναν τα «κουτάκια» ( κωδικούς που τους λες ), δεν ξέραν τι θα πρέπει να μας πουν, ότι πρέπει να βάζουμε μέσα. Έ!;
Ναι του λέω.
Τότε γιατί δεν βγάζουν την « ερμηνευτική » . ;;;;;

Τα παρακάτω πρέπει να προσέξεις, μου είπε :


α)  «Πίνακας Δ»


Ξεκινάς να συμπληρώσεις πρώτα τον «Πίνακα Δ»: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ( Απλογραφικά – Διπλογραφικά ) και θυμήσου


(α1 ) Το απαραίτητο « Φύλλο Μερισμού »


Πρέπει όταν έχει δύο δραστηριότητες και πάνω [ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ- ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ - ΑΓΡΟΤΙΚΗ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ -ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ] ,  να κάνεις για τα πάντα « Φύλλο Μερισμού ».


Και καλά μέχρι το Δ7 ( Μικτό Κέρδος ), αλλά από κει και κάτω πως θα τα «μερίσετε» ;
Με βάση τον "τζίρο" , θα μου πεις, αλλά τι εξυπηρετεί αυτό ;;;;  

Σαν την «Αναλυτική Λογιστική» ένα πράγμα και ακόμα δυνατότερο ( και επειδή θα σου χρειαστεί δες αυτό ....   αλλά και αυτό ..... )

Ειδικά στο «Φύλλο Μερισμού», που πρέπει (;) να γίνει για τον «Πίνακα ΣΤ» ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, (ενώ στο Έντυπο Ν, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα )  η αδρεναλίνη θα ανεβεί στα ύψη.
Μα καλά τα «απλογραφικά» δυσκολότερα από τα «διπλογραφικά» ( ;;;; !!!!! )


(α2) « Φύλλο Μερισμού » για όλους.


« 9. Προκειμένου για φυσικά πρόσωπα, η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα συνυποβάλλεται από τους αποκτώντες εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για τις ανάγκες λογιστικού προσδιορισμού του αποτελέσματος, ανεξάρτητα της υποχρέωσης της τήρησης κατάλληλων λογιστικών αρχείων (βιβλία και στοιχεία), σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα που προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία.» (
ΠΟΛ.1044/2018 Τύπος και περιεχόμενο της «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ» -Έντυπο Ε3 ).  Άρα και οι «Αγρότες του Ειδικού» (ναι του ειδικού)  είναι «μέσα».

Άρα «Φύλλο Μερισμού», για τα πάντα.
(α3) [Δ10 ] - Το «EBITDA » ή το «Ψευδο-EBITDA »


Αν ακολουθήσουμε τις πράξεις του εντύπου τότε το πεδίο  «EBITDA» περιέχει και τμήμα των αποσβέσεων.

Άρα δεν είναι  «EBITDA». Ίσως είναι «Ψευδο-EBITDA»Καταλαβαίνεις ότι δεν μπορεί να εξαχθεί το σωστό «EBITDA», αφού τουλάχιστον στην «Παραγωγική δραστηριότητα » υπάρχουν και αποσβέσεις που περιλαμβάνονται στο «Κόστος Πωλήσεων». Έ, μπορεί να το βάλουμε «καρφωτά».


Οι Αγροτικές Επιδοτήσεις και Αποζημιώσεις (ναι δεν φορολογούνται, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους ), αλλά θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα Έσοδα και να αναμορφωθούν σαν  «Αφορολόγητα Έσοδα» ( Κωδ. 344 ), για να εξαχθεί το σωστό «EBITDA» ; ή δεν μας ενδιαφέρει ;


β) «Πίνακας Β » και «Πίνακας Ζ»


«Η υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης για συμπλήρωση ή μεταβολή αμιγώς πληροφοριακών στοιχείων της κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή στοιχείων που δεν επηρεάζουν το φορολογικό αποτέλεσμα της επιχείρησης, δεν επισύρει τις προβλεπόμενες κυρώσεις του Κ.Φ.Δ.» ( ΠΟΛ.1044/2018 )».

Δηλαδή είναι εκτός τον  «Πίνακα Β» : Πληροφοριακά Στοιχεία Επιχείρησης και ο  «Πίνακας Ζ»: ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ;;;


Πίνακας Β


Πίνακας Ζγ) Κριτήρια ελέγχου ;;;;


Να σου θυμίζω την προφητεία του «Γέροντα Δηλώσιου » : «Από τον «Ζ» (Κωδ.185-285-385-485)  και το Δ7 (Μικτό Κέρδος),  θα σας βρούνε…. ».

Δεν ξέρω όμως, «βαπτίσεις» επιτρέπονται ;;;
δ ) Ασφαλιστικές εισφορές

Μπορούν να γίνουν «Δηλώσεις», χωρίς να ξεκαθαρίσουμε ποιο ποσό ΕΦΚΑ (αυτό που πληρώσαμε με βάση τις καταβολές με βάση τα κέρδη του 2015 ή αυτό που προκύπτει με βάση τα κέρδη του 2016 )  θα εκπέσουμε από τα Έσοδά μας ; 

 

Εντάξει «Αλτερέγκο», άσε να δούμε και την ερμηνευτική (που θα εκδοθεί στις επόμενες μέρες ), όλο εξυπνάδες είσαι….

Ά, να σου θυμίζω και εγώ μια προφητεία του «Γέροντα Δηλώσιου » : «Το Φορολογικό έτος 2017, όσον αφορά το Ε3, θα είναι μεταβατικό»

 

 

 

  (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ακούσετε το τραγούδι)

 

 

Α2. Το  Έντυπο Ν και η «σχεδόν κατάργηση» της υποχρεωτικής συμπλήρωσης του «Πίνακα Ε» ( πρώην «Κ» ) .

 

ΠΟΛ.1069/2018. Οδηγίες για τη συμπλήρωση και την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2017 , η οποία εκδόθηκε σε συνέχεια της ΠΟΛ.1057/2018, με την οποία ορίσθηκε ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2017.

Καταρχήν δείτε :

Το νέο έντυπο «Ν» 2017 - Οι νέοι κωδικοί και οι διαφορές σε σχέση με το έντυπο του 2016

 

Επισημαίνω τα εξής :


I. (Πίνακας) : ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΕΩΣ »

[ Σε περίπτωση κερδών προστίθενται και σε περίπτωση ζημιών αφαιρούνται]


Κωδικός 455

«2. Στον κωδικό 455 μεταφέρεται το σύνολο των μη εκπιπτόμενων δαπανών από την κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης, καθόσον η ανάλυση, σε επιμέρους κωδικούς, των αντίστοιχων δαπανών καταχωρείται πλέον μόνο στην κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης από όπου μεταφέρεται το συνολικό ποσό αυτών στη δήλωση.
Επιπλέον, στην κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης (ΚΑ:2020) καταχωρούνται και τα ποσά που διανέμονται από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης σε μέλη Δ.Σ. καθώς και στο προσωπικό της επιχείρησης, τα οποία με βάση τις διατάξεις του ν.
4308/2014 (Ε.Λ.Π.) αντιμετωπίζονται ως δαπάνες (παροχές σε εργαζομένους).
Επισημαίνεται ότι στην κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης του φορολογικού έτους 2017 προστέθηκαν νέοι κωδικοί (ΚΑ) 2024, 2025 και 2026. Ειδικότερα, στον κωδικό 2025 αναγράφεται το ποσό της πολιτιστικής χορηγίας που υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) των καθαρών κερδών που προκύπτουν από τα βιβλία της επιχείρησης, με βάση τις διατάξεις της
παρ.1 του άρθρου 12 του ν.3525/2007, ενώ για τα ποσά που καταχωρούνται στους κωδικούς 2024 και 2026 ισχύουν τα αναφερόμενα στους κωδικούς 059 και 076 αντίστοιχα.»


Νέος κωδικός 446

«6. Στον κωδικό 446 αναγράφεται η διαφορά κερδών που πρέπει να συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα του νομικού προσώπου με βάση τις διατάξεις του άρθρου 50 του ν.4172/2013, [Ενδοομιλικές συναλλαγές  ] προκειμένου να τηρηθεί η αρχή των ίσων αποστάσεων».


 


[ Σε περίπτωση κερδών αφαιρούνται και σε περίπτωση ζημιών προστίθενται]

Κωδικός 474 ( αφορά και τα πλεονάσματα των Αγροτικών Συνεταιρισμών ).

«β) Στον κωδικό 474 αναγράφεται το ποσό των εσόδων λόγω συμμετοχής που έχει αποκτήσει νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα από αφορολόγητα έσοδα του ν.2238/1994, τα οποία φορολογήθηκαν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των παρ. 12 και 13 του άρθρου 72 του ν.4172/2013, προκειμένου κατά την περαιτέρω διανομή τους να μην έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 47 του ν.4172/2013 (φορολόγηση με συντελεστή 29%) καθόσον με την επιβολή της αυτοτελούς φορολόγησης (15% ή 19%), εξαντλήθηκε κάθε φορολογική υποχρέωση και των μετόχων ή εταίρων που τα απέκτησαν.
Επιπλέον, στον κωδικό αυτό αναγράφονται και τα ποσά των πλεονασμάτων των αγροτικών συνεταιρισμών του ν.
4384/2016 που διανέμονται στα μέλη τους, ανεξάρτητα από την καταβολή των υπόψη ποσών, προκειμένου οι εν λόγω συνεταιρισμοί να τύχουν απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος, καθόσον τα ποσά αυτά δεν φορολογούνται στο όνομά τους αλλά στο όνομα των μελών τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν.4384/2016 (σχετ. το αριθ. πρωτ. ΔΕΑΦ Β 1068288 ΕΞ 2016/26.4.2016 έγγραφό μας)».Καταργήθηκε: Κωδικός 550

Ο κωδικός 550, ο οποίος υπήρχε στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016, καταργήθηκε για το τρέχον φορολογικό έτος καθόσον τα ποσά της αξίας των αδειών Φ.Δ.Χ. μπορούσαν να αποσβεσθούν μέχρι και το φορολογικό έτος 2016, με βάση τις διατάξεις του ν.3888/2010.


Κωδικός 462 ( Αντί «Πίνακα Ε» ( πρώην «Κ» ))

[ Δυνατότητα να αναμορφώσουμε θετικά δαπάνες που ενώ ήταν προσωρινές διαφορές δεν καταχωρήθηκαν ως τέτοιες ( Δηλαδή δεν καταχωρήθηκαν στο «Πίνακα Κ »  ( τότε ) του Εντύπου Ε3, αλλά στο Έντυπο « Κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης » ].

«η) Στον κωδικό 462 αναγράφεται το αχρησιμοποίητο ποσό των προβλέψεων το οποίο επιβαρύνει τα αποτελέσματα του τρέχοντος φορολογικού έτους το οποίο όμως έχει ήδη φορολογηθεί τα προηγούμενα έτη (λόγω αναμόρφωσης). Επίσης, στον κωδικό αυτό αναγράφονται ποσά δαπανών που έχουν βαρύνει το λογιστικό αποτέλεσμα προηγούμενων φορολογικών ετών τα οποία είχαν αναμορφωθεί και πρέπει να βαρύνουν το φορολογικό αποτέλεσμα του τρέχοντος φορολογικού έτους (π.χ καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές, φόροι, κλπ. με βάση τα αναφερόμενα στην ΠΟΛ.1113/2.6.2015 εγκύκλιο) και τα οποία δεν έχουν αντιμετωπισθεί ως προσωρινές διαφορές» [ Άρα μπορούμε αντί τον «Πιν. Ε ( πρώην Κ) », να χρησιμοποιήσουμε τον Κωδ. 462 ] .

Και θα μιλούσαμε για «πλήρη κατάργηση», αν δινόταν η δυνατότητα να απεικονήσουμε ( εκτός του « Πίνακα Ε») και την « προσωρινή διαφορά » των Εσόδων ( αν υπήρχε ) . Πάντως τέτοιες δυνατότητες, δεν φαίνεται να προκύπτουν από τον «Πίνακας ΣΤ»: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ο οποίος αντικαθιστά το Έντυπο Ν, όσον αφορά τις ατομικές επιχειρήσεις.
Νέος κωδικός: 476 (ανταλλαγή ομολόγων)


«ιθ) Στον κωδικό 476 αναγράφονται τα κεφαλαιακά κέρδη που προκύπτουν από την ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ή εταιρικών ομολόγων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με άλλους τίτλους κατ’ εφαρμογή του προγράμματος συμμετοχής στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ.5 του άρθρου 47 του ν.4172/2013. Στον ίδιο κωδικό καταχωρούνται τα κεφαλαιακά κέρδη που έχουν προκύψει στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής τίτλων βάσει της αριθμ. 1332/2017 Απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, καθόσον, όπως διευκρινίσθηκε με την ΠΟΛ.1174/2017 εγκύκλιο, αποτελούν μέρος του προγράμματος συμμετοχής στην αναδιάταξη του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση διανομής των ως άνω ποσών έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της
παρ.1 του άρθρου 47 του ν.4172/2013».
Νέος κωδικός: 477 (υποκεφαλαιοδότηση).

«ιι) Στον κωδικό 477 αναγράφεται η δαπάνη τόκων που είχε μεταφερθεί για έκπτωση στα επόμενα φορολογικά έτη, με βάση τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 49 του ν.4172/2013 (υποκεφαλαιοδότηση).
Επισημαίνεται ότι το προς μεταφορά ποσό που είχε μείνει ακάλυπτο για μεταφορά, μεταφέρεται στο πρώτο φορολογικό έτος στο οποίο οι πλεονάζουσες δαπάνες τόκων του υπόψη νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας υπολείπονται του οριζόμενου ποσοστού επί του EBITDA (σχετ. η
ΠΟΛ.1037/2.2.2015 εγκύκλιό μας)».
Καταργήθηκε: Κωδικός 472 - Τ.Ο.Ε.Β ( Δύο χειρόγραφες δηλώσεις )


«ιβ) Αναφορικά με τον κωδικό 472, ο οποίος καταργήθηκε για το φορολογικό έτος 2017 αναφέρουμε τα ακόλουθα:……Ενόψει των ανωτέρω και δεδομένης της διαφορετικής φορολογικής μεταχείριση, θα πρέπει οι Ο.Ε.Β. για το ίδιο φορολογικό έτος (2017) να υποβάλλουν υποχρεωτικά δύο δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εκ των οποίων η πρώτη (ως συνεταιρισμός) για το χρονικό διάστημα 1.1.2017 – 28.2.2017 (συμπληρώνοντας τον κωδικό 472 για τα απαλλασσόμενα έσοδά τους), ενώ η δεύτερη για το χρονικό διάστημα από 1.3.2017 – 31.12.2017 ως νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (συμπληρώνοντας τον Πίνακα 2). Η υποβολή και των δύο δηλώσεων θα γίνει χειρόγραφα στην αρμόδια για τη φορολόγησή τους Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία……[ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΝΟΜΗΣ]

Νέος Κωδικός 078

«12. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που τα αποτελέσματα του τρέχοντος φορολογικού έτους είναι ζημιογόνα (είτε λόγω ύπαρξης φορολογικών ζημιών παρελθόντων χρήσεων είτε για άλλο λόγο) και ταυτόχρονα πραγματοποιηθεί διανομή κερδών, έχουν εφαρμογή τα αναφερόμενα στην ΠΟΛ.1014/2018 εγκύκλιο.
Ειδικότερα, το ποσό των κερδών που διανέμεται ή κεφαλαιοποιείται θα μεταφερθεί από τον κωδικό 387 στον κωδικό 079 [πρώτη σελίδα του Εντύπου ] προκειμένου να υπαχθεί ξεχωριστά (αυτοτελώς) σε φορολόγηση κατά την εκκαθάριση του φόρου (μετά την αναγωγή του σε μικτό) και ο σχετικός φόρος υπολογίζεται στον κωδικό 080 [πρώτη σελίδα του Εντύπου ]. Σε περίπτωση που το διανεμηθέν ή κεφαλαιοποιηθέν ποσό προέρχεται από κέρδη του τρέχοντος φορολογικού έτους (ΚΑ: 382 & 383) προστίθεται στις μεταφερόμενες ζημίες και ειδικότερα στον κωδικό 078, ενώ εάν αφορά κέρδη παρελθουσών χρήσεων (αποθεματικών) (ΚΑ: 385 & 386) τα ποσά αυτά δεν μεταφέρονται στο κωδικό 078 καθόσον δεν προστίθενται στις φορολογικές αναγνωρίσιμες ζημίες, με βάση τα αναφερόμενα στην ίδια εγκύκλιο (
ΠΟΛ.1014/2018 εγκύκλιος).»

[ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ κ.λπ ]


Νέος Κωδικός 072 (παραγωγή κινηματογραφικών έργων )


«18. Ο κωδικός 072 συμπληρώνεται από τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες τα οποία είναι υπόχρεα  να εγγράφουν σε ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό το ποσό που οφείλουν να επενδύσουν για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων, με βάση τις διατάξεις της παρ.7 του άρθρου 8 του ν.3905/2010. Επίσης, κατά το φορολογικό έτος πραγματοποίησης των δαπανών για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων, θα πρέπει να συμπληρωθεί ο κωδικός 2026 της «Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης», μέχρι του ποσού του αποθεματικού που έτυχε απαλλαγής, προκειμένου να μην διενεργείται διπλή έκπτωση των σχετικών ποσών που πραγματοποιούνται κατά το έτος διάθεσης του σχετικού αποθεματικού, για την επένδυση της κινηματογραφικής παραγωγής, με βάση τις ίδιες διατάξεις.»Κωδικός 059  (εταιρείες ανακύκλωσης και έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ)


«20. Οι εταιρείες ανακύκλωσης που λειτουργούν ως «Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης» προκειμένου να εκκαθαριστεί η δήλωση φορολογίας εισοδήματός τους κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5 του ν.3220/2004, με βάση τις οποίες τα κέρδη τους απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος εφόσον εμφανισθούν σε λογαριασμό ειδικού αποθεματικού, θα πρέπει, εφόσον: α) εμφανίζουν φορολογικά κέρδη (ΚΑ:016) ταυτόχρονα να καταχωρήσουν στον κωδικό 059 ισόποσο ποσό με αυτό του κωδικού 016, β) εμφανίζουν φορολογικές ζημίες (ΚΑ:017) να καταχωρήσουν στον κωδικό 2024 της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης ισόποσο ποσό με αυτό του κωδικού 017.
Με τον ανωτέρω χειρισμό κατά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος καταρχήν θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του
άρθρου 5 του ν.3220/2004 και περαιτέρω θα υπαχθεί σε φορολόγηση τυχόν ποσό μη εκπιπτόμενων δαπανών, καθόσον αυτές δεν πρέπει να επηρεάζουν το σχηματισθέν αποθεματικό, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν.3220/2004 και θα πρέπει να υπάγονται σε φορολόγηση στο φορολογικό έτος που αφορούν (αρ. Δ12Β 10301148 ΕΞ2011ΠΕ/23.2.2011 έγγραφό μας).
Επισημαίνεται ότι ο ανωτέρω χειρισμός αφορά τις εταιρείες ανακύκλωσης που είναι πιστοποιημένες ως συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης και είναι ενταγμένες στο αντίστοιχο μητρώο των εταιρειών του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ), το οποίο αποστέλλεται στη ΔΗΛΕΔ.
Επίσης, στον κωδικό 059 καταχωρείται το ποσό της τμηματικής έκπτωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ του ν.
4093/2012, για την οποία παραμένει αναπόσβεστο υπόλοιπο (αρ. ΔΕΑΦΒ 1081702 ΕΞ2015/16.6.2015 έγγραφό μας), καθώς και τα κέρδη των νομι κών προσώπων και νομικών οντοτήτων που λειτουργούν με τη μορφή του Ευρωπαϊκού Ομίλου Οικονομικού Σκοπού τα οποία φορολογούνται στο όνομα των μελών τους.»


Καταργήθηκε: Κωδικός 909

Τι αναγράφαμε σ΄αυτόν τον κωδικό: Υπολογιζόταν ειδική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ σύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου 3877/2010 σε ποσοστό 2% επί του καθαρού γεωργικού εισοδήματος που δηλώθηκε στον κωδικό 909.

:


………………………..

Και μιας μιλάμε για «εργασίες τέλους χρήσεως», δείτε : Χρήσιμα άρθρα - εργαλεία για το «κλείσιμο» της χρήσης 2017

 

 

 

Α3. «Τέλος της πλαστικής σακούλας». Από τον Απρίλιο και κάθε τρίμηνο η δήλωση .


Από τον Απρίλιο και κάθε τρίμηνο η δήλωση για το τέλος της πλαστικής σακούλας

Με το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή («Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2015/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών και άλλες διατάξεις») διευκρινίζεται ότι ο έλεγχος της ορθής απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους των πλαστικών σακουλών μεταφοράς διενεργείται αποκλειστικά από τη Φορολογική Διοίκηση και καθορίζεται η προθεσμία για την δήλωση απόδοσης του τέλους αυτού. [Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική έκθεση]
Συγκεκριμένα η δήλωση για το τέλος της πλαστικής σακούλας  θα υποβάλλεται  κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο στην οποία αφορά. Η δήλωση θα υποβληθεί  για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2018.

 

 
 (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ακούσετε το τραγούδι)

 

 

Α4. « Εξωδικαστικός » [ Δεν έχει μέλλον αυτό το «παιδί», έτσι που το πάει ]


α) Δεν φορολογείται η ωφέλεια από διαγραφή χρέους και μέσω του εξωδικαστικού για συμφωνίες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018

Με το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή («Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2015/2366/ΕΕ) επεκτείνεται η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος της ωφέλειας που προκύπτει από διαγραφή χρέους για οφειλές που στις 31/12/2017 βρίσκονταν σε καθυστέρηση ή ήταν επίδικες ή ρυθμισμένες ή που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4469/2017 καθώς και από συμφωνίες εξωδικαστικού συμβιβασμού που συνάπτονται από 1η Ιανουαρίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2018. [Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική έκθεση]


β) Διευκρινίσεις για τη διαδικασία για οφειλές που δεν ξεπερνούν συνολικά το ποσό των 50.000 ευρώ

Ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων: Διευκρινίσεις για τη διαδικασία για οφειλές που δεν ξεπερνούν συνολικά το ποσό των 50.000 ευρώ στο πλαίσιο υπαγωγής τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Οι οφειλέτες με συνολικές προς ρύθμιση οφειλές προς όλους τους πιστωτές (φορολογική διοίκηση, Κ.Ε.Α.Ο., πιστωτικά ιδρύματα, κ.λ.π.) που ανέρχονται από είκοσι χιλιάδες ευρώ (20.000€) και δεν ξεπερνούν το ποσό των πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000€) και πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλεξιμότητας των άρθρων 2 και 3 του Ν. 4469/2017, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για την υπαγωγή τους στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) (www.keyd.gov.gr), με τη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.


γ) Οι δρόμοι του « Εξωδικαστικού »


 

 

[Σύνταξη : Επιστημονική Ομάδα της  Grand Value https://www.grandvalue.gr/]

 

 

δ) «Η πρόταση»

« Ας μπει όποιος θέλει στην «ρύθμιση» και η ζωή ( για την ακρίβεια η μη πληρωμή των δόσεων για τρείς μήνες ), θα δείξει ότι κάποιος είναι «βιώσιμος» ή όχι . Άλλωστε σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης, θα επανέλθει στην πρότερα κατάσταση, δεν χάθηκε και τίποτα για το Κράτος. Αν το είχαμε κάνει από τον Μάιο του 2017 ( ημερομηνία ψήφισης του Νόμου ), τώρα θα είχε γίνει η « φυσική επιλογή » των βιώσιμων.
 Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι τα προαπαιτούμενα , για την ένταξη, στοιχεία του Ν.
4469/2017, είναι « τυπικά». Κανείς δεν «εγγυάται» ή ακόμα δεν μπορεί να προβλέψει, ότι όποιος υπαχθεί στην «ρύθμιση» θα πληρώσει όλες τις δόσεις και ποτέ δεν θα μάθουμε πόσες δόσεις θα πλήρωνε ( αν μπορούσε να υπαχθεί )  ένας που δεν έχει τις προϋποθέσεις υπαγωγής. Το «πολιτικό ζήτημα » είναι που θα οδηγηθούν, οι «μη υπαγόμενοι »  στις ρυθμίσεις……»

(«Εξωδικαστικός μηχανισμός» (ν. 4469/2017) για την ρύθμιση οφειλών σε Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης., άρθρο του Κώστα Νιφορόπουλου )

 

  (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ακούσετε το τραγούδι)

 

 

 

 

Α5. Μονάδες μέτρησης «Χρόνου». (Εγκυκλοπαιδική μόρφωση) .


α) Ινδικτιών ήταν μη αστρονομική χρονική περίοδος 15 ετών. Καθιερώθηκε στα χρόνια των Ρωμαίων, λόγω κάποιου φόρου, ο οποίος διατάχθηκε να υπολογίζεται κάθε δεκαπέντε χρόνια. Γι αυτό και η ετυμολογία της λέξης είναι λατινική και προέρχεται από το «indictio», όπως ονόμαζαν οι Ρωμαίοι τη «διαταγή». Διατηρήθηκε επί Βυζαντίου καθώς και στην Καθολική εκκλησία για την είσπραξη ορισμένου φόρου κάθε 15 χρόνια… ( Πηγή : https://el.wikipedia.org/wiki/Ινδικτιών )


β) τέρμινο το (συνήθ. πληθ.) : (ειρ.) για να δηλώσουμε ένα απροσδιόριστα μεγάλο χρονικό διάστημα: Σε πόσα τέρμινα θα τελειώσει ο αυτοκινητόδρομος; Σε τρία τέρμινα. [μσν. τέρμινον < παλ. ιταλ. termino] . ( Πηγή : http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%BF&dq= )


γ) Εποχή είναι μία από τις μείζονες διαιρέσεις του έτους και βασίζεται γενικά σε ομοιογενή κλιματικά χαρακτηριστικά. Για τις εύκρατες περιοχές του πλανήτη το έτος χωρίζεται τυπικά σε τέσσερις εποχές: την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Ορισμένοι πολιτισμοί έχουν διαφορετικό αριθμό εποχών. Για παράδειγμα, οι αυτόχθονες της Αυστραλίας, (Αβορίγινες) στη βόρεια περιοχή χρησιμοποιούν έξι εποχές. Στην αρχαία Αίγυπτο το έτος διαιρείτο σε τρεις ουσιαστικά εποχές, που καθορίζονταν από τη συμπεριφορά του Νείλου. Υπήρχε η εποχή της πλημμυρίδας, η εποχή της έκτακτης ανάγκης που δημιουργούσε η πλημμυρίδα και η εποχή της συγκομιδής….. ( Πηγή : https://el.wikipedia.org/wiki/Εποχές )

δ) Ημέρα : Η εναλλαγή της ημέρας και της νύχτας ήταν η πρώτη φυσική υποδιαίρεση που ανακάλυψε ο άνθρωπος και χρησι­μοποίησε σαν μονάδα χρόνου. Αργότερα, με την παρα­κολούθηση των σεληνιακών φάσεων, ο άνθρωπος ανακάλυψε μία άλλη φυσική χρονική μονάδα, το μήνα. Στην πορεία δημιουρ­γήθηκαν και τεχνητές μονάδες, όπως είναι η εβδομάδα, οι ώρες, … ( Πηγή : http://www.kosmologia.gr/timehistory/timehistory.htm )

 ε) « Επόμενες μέρες » : απροσδιόριστος αριθμός ημερών. Συνήθως από 3 έως 33.

…………………………..

 

Α. Παπανάτσιου: «Τις επόμενες ημέρες ανοίγει το σύστημα για τις φορολογικές δηλώσεις»

 

⥢⥤


Β. Προθεσμίες ( Σημαντικές και ιδιαίτερες ).

 

   (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ακούσετε το τραγούδι)

 

 

 


Καταρχήν δείτε :Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Απριλίου 2018


 Επισημάνσεις  :


·         Έως 20.4.2018 πραγματοποιείται η υποβολή συμφωνητικών που υπογράφηκαν κατά το προηγούμενο τρίμηνο,

·         Έως 30.4.2018 πραγματοποιείται η υποβολή στην Α.Α.Δ.Ε. δήλωσης απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους πλαστικών σακουλών μεταφοράς, για το τρίμηνο Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος (1η εφαρμογή).


  ΠΟΦΕΕ: Υπενθύμιση σχετικά με την υποχρέωση μετατροπής ταμειακών στα κρεοπωλεία μέχρι τις 18 Απριλίου 2018.

[Στην απόδειξη θα πρέπει να αναγράφεται ανά είδος που πωλείται:
• το είδος κρέατος, • η χώρα καταγωγής, • το βάρος, • η τιμή μονάδας, • η αξία ]


 ⥢⥤

 

Γ.  Οδοσήμανση.

[Αρθρογραφία, Αποφάσεις, Νομολογία, Σ.ΛΟ.Τ, κ.λπ] (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ακούσετε το τραγούδι)

 
 

 

 

Γ1. Αρθρογραφία – Επισημάνσεις.

 

Οικοδομικές επιχειρήσεις: Τα ιδιαίτερα φορολογικά τους προβλήματα


 [1. Πότε ο εργολάβος πρέπει να επιβαρυνθεί με τον «φόρο αυτοπαράδοσης» για το εργολαβικό αντάλλαγμα της ιδιοκτησίας που δεν έχει πουληθεί

2. Πως θα φορολογηθεί ο εργολάβος που παίρνει διαμερίσματα απούλητα κατά την διανομή λόγω διακοπής εργασιών ή λύσης της εταιρείας του (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ)

3. Πως θα φορολογηθεί ο εργολάβος που αγοράζει διαμερίσματα από την επιχείρησή του (ατομική, εταιρική)

4. Πότε και πως ο εργολάβος της οικοδομής θα πάρει από την εφορία επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠΑ. Η παραγραφή 

5. Από πότε θα αρχίσει να επιβαρύνεται ο εργολάβος  με τον ΕΝΦΙΑ για το εργολαβικό του αντάλλαγμα στα νεόδμητα ακίνητα (Αντιπαροχή).]

 ( Ο Ορέστης Σεϊμένης και η Αλεξάνδρα Γεράγγελου , συνεχίζουν να μας διαφωτίζουν και στα δύσκολα θέματα της φορολογίας των Οικοδομικών Επιχειρήσεων  )

 

Φοροαπόψεις: Ανάδειξη και σχολιασμός επίκαιρων φορολογικών, εργατικών, ασφαλιστικών και οικονομικών θεμάτων (05/04/2018)


(Η επιστημονική ομάδα της ΑΡΤΙΟΝ Με την καθοδήγηση του Γεώργιου Δαλιάνη )


- Οι φορολογικοί έλεγχοι που θα γίνουν το 2018

-  Η φορολογική αρχή δεν μπορεί να συμψηφίζει παράνομα κατασχεθέντα ποσά με απαιτήσεις της 

-  Τι είναι η ενδικοφανής προσφυγή – Όσα πρέπει να ξέρετε

- Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Διοίκηση έως και 1/1/2018 και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης

- Η πρόσληψη του αδήλωτου εργαζόμενου θα εξασφαλίζει μείωση του επιβαλλόμενου προστίμου

- Έως 5 συναπτά έτη μπορεί να ελέγχεται μια εταιρεία από τον ίδιο ελεγκτή

 

      Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι... (  τμήμα Tax and Outsourcing της Grant Thornton) .


[ Βραχυχρόνιες Μισθώσεις ]

- Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε διευκρινίσεις για την απαλλαγή των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων από τον ΦΠΑ (ΠΟΛ.1059/2018). Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ  (εφόσον δεν παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες). Σημειώνεται ότι η απλή παροχή κλινοσκεπασμάτων και οι λοιπές παροχές κοινής ωφέλειας που περιλαμβάνονται στην αξία του μισθώματος (ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, κοινόχρηστες δαπάνες κλπ.) δεν αποτελούν πρόσθετες παροχές υπηρεσίας.
- Πρόσθετες υπηρεσίες θεωρούνται η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, περισυλλογής απορριμμάτων, αντικατάστασης κλινοσκεπασμάτων και λοιπών οικιακών ειδών, βοηθητικού προσωπικού και λοιπές υπηρεσίες για την περιποίηση των πελατών. Η παροχή των υπηρεσιών αυτών συνεπάγεται την υπαγωγή του συνολικού αντιτίμου στον ΦΠΑ, καθώς τεκμηριώνει παροχή υπηρεσιών διαμονής.
- Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ ισχύει τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα. Τα φυσικά πρόσωπα δεν υποχρεούνται να προβούν σε έναρξη εργασιών. Στο πλαίσιο αυτό, δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης από τον ΦΠΑ για τις δαπάνες του εκμισθωτή ή τις δαπάνες επισκευής ή συντήρησης του ακινήτου.
[ Αλλοδαπές εταιρείες – Ιδιοκτήτριες ακινήτου ]

- Αλλοδαπές εταιρείες που διατηρούν ακίνητο στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από την εκμίσθωση, ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση του υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα. Το εισόδημα αυτό υπόκειται σε φόρο με συντελεστή 29%. Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης ή ιδιοχρησιμοποίησης του ακινήτου, σε φόρο υπόκειται το τεκμαρτό εισόδημα ύψους 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
- Σε κάθε περίπτωση, τυχόν υπεραξία από τη μεταβίβαση του ακινήτου φορολογείται, επίσης, ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα της αλλοδαπής εταιρείας στην Ελλάδα.

-Σύμφωνα με ρητή θέση της Φορολογικής Διοίκησης, εάν η αλλοδαπή εταιρεία που εκμεταλλεύεται το ακίνητο στην Ελλάδα βρίσκεται σε κράτος με το οποίο δεν υπάρχει Σύμβαση για την Αποφυγή της Διπλής Φορολόγησης, τότε θεωρείται ότι αποκτά, εκ της εκμεταλλεύσεως του ακινήτου και μόνο, μόνιμη εγκατάσταση στην χώρα (ΠΟΛ.1069/23.3.2015 και ΠΟΛ.1138/30.6.2015).

[ Capital control ]
- Από την 1η Μαρτίου 2018 επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών από κατάστημα τράπεζας και ATM έως του ποσού των 2.300 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα. …..

 

 

 Ο κατ' επάγγελμα αγρότης και οι διαφορές ανάμεσα στα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης  (Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου )

 

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, κατά την εκκαθάριση θα τύχω του αφορολογήτου διότι, η σύνταξη του ΟΓΑ δεν συμπεριλαμβάνεται στα εξωγεωργικά εισοδήματα, άρα το γεωργικό μου εισόδημα υπερβαίνει το 50% του συνολικού εισοδήματος μου. Άρα είμαι κατ’ επάγγελμα αγρότης.
Αν όμως πάω στο ΚΕΠΠΥΕΛ να ζητήσω βεβαίωση ότι είμαι κατ’ επάγγελμα αγρότης δεν θα μου τη δώσουν διότι, σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και η σύνταξη του ΟΓΑ θεωρείται εξωγεωργικό εισόδημα. Επομένως με τα ποσά του παραδείγματος το γεωργικό εισόδημα είναι μικρότερο του 50% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος. Άρα δεν είμαι κατ’ επάγγελμα αγρότης.

 

Το ζήτημα της 15ετούς παραγραφής των εκπρόθεσμων δηλώσεων εισοδήματος (  Καλομοίρα Κωτσαλά, Νομικός σύμβουλος εξειδικευμένη στο φορολογικό δίκαιο)


Από την ανάγνωση και μόνο των ανωτέρω διατάξεων, καθίσταται σαφές ότι το δικαίωμα του δημοσίου να διενεργήσει έλεγχο σε βάθος δεκαπενταετίας υφίσταται μόνο στην περίπτωση της μη υποβολής φορολογικής δήλωσης. Η ανωτέρω διάταξη ωστόσο δεν προβλέπει την δυνατότητα της φορολογικής αρχής να διενεργεί φορολογικό έλεγχο σε βάθος δεκαπενταετίας στην περίπτωση που η φορολογική δήλωση έχει υποβληθεί, έστω και εκπρόθεσμα….

 

 

 (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ακούσετε το τραγούδι)

 
 

 

Γ2. Φόρος Εισοδήματος

Eυνοϊκή φορολόγηση των περιστασιακά απασχολούμενων και για το 2017

Στο νομοσχέδιο [«Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2015/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών και άλλες διατάξεις»  [Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική έκθεση]] προστέθηκε διάταξη στο άρθρο 114 με την οποία παρατείνεται και για το φορολογικό έτος 2017 η υφιστάμενη και για το 2016 ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία για τα εισοδήματα που αποκτούν οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι εφόσον δεν ασκούν επιχειρηματική ή ατομική αγροτική δραστηριότητα, εφαρμόζεται η ενιαία κλίμακα των μισθωτών /συνταξιούχων/ επιχειρηματικής δραστηριότητας, υπολογιζόμενου του ποσού της μείωσης φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ, εφόσον το πραγματικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.


  Αριθμ. πρωτ.: ΔΕΑΦ A 1045542 ΕΞ 2018. Φοροαπαλλαγές για τις πολύτεκνες οικογένειες - Δεν περιλαμβάνεται ρητή απαλλαγή πολυτελούς διαβίωσης για τις πολύτεκνες οικογένειες


5. Τέλος, όσον αφορά στην επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 44 του ν.4111/2013 με τις οποίες προβλέπονται συγκεκριμένες περιπτώσεις εξαιρέσεων από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται ρητή απαλλαγή για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Τι απαντά η ΑΑΔΕ σχετικά με τη μη ανταπόκριση των ΔΟΥ στα ερωτήματα των πολιτών


3) Η υπηρεσία μας, σε κάθε περίπτωση υποβολής σχετικών ερωτημάτων από Δ.Ο.Υ. και από ενδιαφερόμενους πολίτες, υπενθυμίζει στις Δ.Ο.Υ. την υποχρέωσή τους να απαντούν στα αιτήματα των πολιτών και να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις αυτών, κατά τα προαναφερθέντα.".

 

 

Γ3. Φ.Π.Α και Ειδικές Φορολογίες.

Δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ μετά την πάροδο παραγραφής από την παράδοση του αγαθού στην περίπτωση που η χρέωση του ΦΠΑ έγινε μεταγενέστερα

 

 

 (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ακούσετε το τραγούδι)

 


 

Γ4. Λαθρεμπόριο

Αριθμ. πρωτ.: ΔΣΤΕΠ Δ 1037439 ΕΞ 2018 Οι ποινές που ορίζει το ισχύον νομικό πλαίσιο επί λαθρεμπορίας

  Αριθμ. πρωτ.: ΔΣΤΕΠ Γ 1046330 ΕΞ 2018 Δράσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της νοθείας στα καύσιμα

 

 

 Γ5. Υποχρεωτική μεταβίβαση μετοχών «μειοψηφίας»

Yπόθεση C-560/16 Απόφαση της γενικής συνελεύσεως εταιρίας για την υποχρεωτική μεταβίβαση των μετοχών των μετόχων της μειοψηφίας της εταιρίας αυτής στον πλειοψηφικό μέτοχό της και για τον καθορισμό του ποσού του ανταλλάγματος που πρέπει να τους καταβληθεί από τον τελευταίο  .

 

 ⥢⥤

 

Δ. Μικρές & Μεγάλες Ειδήσεις και Διάφορα άλλα.

 


 (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ακούσετε το τραγούδι)

Αλ. Χαρίτσης: «Μονόδρομος η Πολιτική Συνοχής για τη σύγκλιση μεταξύ των Κρατών - Μελών και την προώθηση των επενδύσεων»

Στο 20,6% το ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Τι ισχύει για τη συνδικαλιστική δράση στην Ελλάδα

Στα 14 ευρώ το ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα - Στο μισό από τον μέσο όρο της ΕΕ - Το κόστος εργασίας όλων των χωρών

Ενεργοποίηση καρτών ανέργων και ΑμεΑ με δωρεάν κόμιστρο

[ Σχετικά με όλα τα θέματα των ΑΜΕΑ, μπορείτε να δείτε : http://logistis-amea.blogspot.gr/ του Ανδρέα Μπαρδάκη ]

 

 ⥢⥤

 

 Η ουσία των πραγμάτων και της ζωής [ «… όλα περνούνε και όλα γίνονται ξανά, όμως τούτη η θητεία δε σταματάει πουθενά ….»  ].

 

 

 (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ακούσετε το τραγούδι)


 

Καλή Δύναμη και Καλή Συνέχεια…
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο