Ειδήσεις Επενδύσεις -αναπτυξιακά

Πρωτοβουλία ΥΠΕΝ για Σχέδιο Ασφάλειας Νερού για τη ΘεσσαλονίκηΑθήνα, 13/04/2018

Πρωτοβουλία ΥΠΕΝ για Σχέδιο Ασφάλειας Νερού για τη Θεσσαλονίκη

Άμεσες και μεσοπρόθεσμες ενέργειες για τη σύνταξη και εφαρμογή Σχεδίου Ασφάλειας Νερού (ΣΑΝ) για το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνονται σε επιστολή που απέστειλε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στον Πρόεδρο της ΕΥΑΘ, καθηγητή Ιωάννη Κρεστενίτη, με κοινοποίηση στους συναρμόδιους φορείς.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι με βάση το αναθεωρημένο στρατηγικό σχέδιο και τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ), που η χώρα διαθέτει από το τέλος του 2017, απαιτείται η σύνταξη και εφαρμογή Σχεδίων Ασφάλειας Νερού (ΣΑΝ) για την ασφαλή και σταθερή παροχή πόσιμου ύδατος σε κάθε πόλη, έτσι ώστε να προλαμβάνονται, αλλά και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά ανάλογα προβλήματα στο μέλλον.

Τα πρόσφατα γεγονότα στην ύδρευση της Θεσσαλονίκης, της ρύπανσης με τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην τροφοδοσία του διυλιστηρίου και της μεγάλης βλάβης στον αγωγό της Αραβησσού, δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στην υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και απέδειξαν ότι μέχρι την υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής απαιτείται σχεδιασμός, οργάνωση και προετοιμασία των υπηρεσιών και συντονισμός με τους τοπικούς φορείς.

Τα μέτρα που έχουν εγκριθεί στο αναθεωρημένο σχεδιασμό (ΦΕΚ, Β 4675/29-12-2017) περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων :

•Επικαιροποίηση Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης (MasterPlan)

•Καταγραφή των απωλειών για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης, έλεγχος και μείωση των διαρροών

•Ενίσχυση/αντικατάσταση εξωτερικών υδραγωγείων και προσαγωγών διωρύγων

•Εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστημάτων τηλε-ελέγχου και τηλεχειρισμού

•Υλοποίηση Σχεδίων Ασφάλειας Νερού (ΣΑΝ)

Στην επιστολή του αναπληρωτή υπουργού τονίζεται η προτεραιότητα και η αναγκαιότητα του έργου επέκτασης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (Διυλιστηρίου). Παράλληλα, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου σημειώνεται η ανάγκη να εφαρμοστεί ένα Σχέδιο Ασφαλείας για την υδροδότηση της πόλης με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων (Υπηρεσίες της Κεντρικής Κυβέρνησης, ΟΤΑ Α και Β Βαθμού, Σώματα Ασφαλείας, Υγειονομικές Υπηρεσίες κλπ.), στους οποίους κοινοποιείται η επιστολή.

Προτεινόμενα στοιχεία αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία ζητείται να αναληφθεί άμεσα από την ΕΥΑΘ, είναι :

- Η σύνταξη ενός πλήρους και ορθολογικά εφαρμόσιμου επιχειρησιακού και τεχνικού σχεδίου υδροδότησης για την κάλυψη των έκτακτων υδρευτικών αναγκών, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του δικτύου

- Η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών και μέσων μεταφοράς νερού στα απομακρυσμένα υδραγωγεία και δεξαμενές

- Η αξιοποίηση υποδομών, οχημάτων και προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας, πολιτικής προστασίας και των φορέων της Αυτοδιοίκησης

- Η διατύπωση σχεδίου περιορισμού της κατανάλωσης ύδατος

- Δράσεις ενημέρωσης των πολιτών

- Η σύνταξη σχεδίου εξυπηρέτησης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων

- Ενεργοποίηση κοινωνικού δικτύου ΟΤΑ, φορέων και οργανώσεων για την διανομή ποσίμου νερού

- Εξασφάλιση υποδομών αποθήκευσης νερού και σύνταξη σχεδίου κάλυψης αναγκών των δομών υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης

- Εγκατάσταση σημείων παροχής νερού σε δημόσιους χώρους με ελεύθερη πρόσβαση του κοινού

- Συνυπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας με τους φορείς που θα συμμετέχουν στο σχέδιο ασφάλειας νερού και αξιοποίηση του εθελοντισμού

Τέλος, στην επιστολή του Σωκράτη Φάμελλου τονίζεται η διαθεσιμότητα των υπηρεσιών του ΥΠΕΝ και της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων για να συνταχθεί και να εφαρμοστεί ένα πρότυπο σχέδιο Ασφάλειας Νερού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η αναγκαιότητα να ξεκινήσει άμεσα ο απαραίτητος διάλογος με τους συναρμόδιους φορείς και την επιστημονική και τεχνική κοινότητα για τη διατύπωση αυτού του σχεδίου.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο