Ειδήσεις Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις

Νέα Οδηγία για την ενίσχυση της εξοικονόμησης ενέργειας των κτιρίων


Η Ολομέλεια θα θέσει σε ψηφοφορία τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για την εξασφάλιση της μέγιστης ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων στην ΕΕ έως το 2050.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της νέας οδηγίας, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναπτύξουν εθνικές μακροπρόθεσμες στρατηγικές για τη στήριξη της ανακαίνισης οικιστικών και μη οικιστικών κτιρίων. Θα πρέπει ακόμη να υιοθετήσουν έναν εθνικό χάρτη πορείας προκειμένου να πετύχουν το μακροπρόθεσμο στόχο του 2050 όσον αφορά τη δημιουργία ενός εθνικού κτιριακού δυναμικού με υψηλή ενεργειακή απόδοση και χωρίς ανθρακούχες εκπομπές, με ειδικά ορόσημα για το 2030 και το 2040.

Ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης και περιορισμός των εκπομπών

Η νέα οδηγία προβλέπει επίσης τα εξής:

 • υποδομή ηλεκτροκίνησης, μέσω της ανάπτυξης σημείων επαναφόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα σε όλα τα καινούρια μη οικιστικά κτίρια
 • αναφορά στον στόχο για μείωση των εκπομπών στην ΕΕ κατά 80-95%
 • ένα εργαλείο («δείκτη ευφυΐας»), το οποίο θα μετρά πόσο ευέλικτα είναι τα νέα κτήρια στο να προσαρμόζονται στις ανάγκες των κατοίκων τους, μειώνοντας τη χρήση ενέργειας

Ιστορικό

Η επικαιροποιημένη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων είναι η πρώτη από τις οκτώ νομοθετικές προτάσεις του πακέτου «Καθαρή ενέργεια για όλους» το οποίο κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2016.  Οι διαπραγματευτές του ΕΚ και του Συμβουλίου κατέληξαν σε άτυπη συμφωνία επί της οδηγίας στις 19 Δεκεμβρίου.

Ψηφοφορία: Τρίτη 17 Απριλίου

Διαδικασία: συνήθης νομοθετική διαδικασία, συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  Up
  Close
  Close
  Κλείσιμο