Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΣτΠ: Εκκαθάριση τροποποιητικών δηλώσεων και διαγραφή φόρου εισοδήματος κατοίκου εξωτερικούΚύκλος Σχέσεων Κράτους - Πολίτη
Σύνοψη διαμεσολάβησης


Εκκαθάριση τροποποιητικών δηλώσεων και διαγραφή φόρου εισοδήματος ύψους 12.760 €, κατοίκου εξωτερικού


Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ευανθία Σαββίδη
Ειδική Επιστήμονας: Πετρούλα Βορριά

Απρίλιος 2018

Ο Συνήγορος εξέτασε αίτημα κατοίκου εξωτερικού, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε κατά της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., για την απόρριψη εκκαθάρισης τροποποιητικών δηλώσεων και διαγραφής φόρου εισοδήματος, που προέκυψε από τις αρχικές φορολογικές δηλώσεις του παγκόσμιου εισοδήματός του, που κατατέθηκαν εκ παραδρομής στην Ελλάδα.

Η Απόφαση της Α.Α.Δ.Ε. (ΠΟΛ.1177/14.7.2014), που ρυθμίζει το θέμα, προβλέπει ότι ο φορολογούμενος που εγκαταστάθηκε μόνιμα ή οριστικά στην αλλοδαπή, αλλά υπέβαλε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, υποχρεούται να υποβάλει χειρόγραφη/ες τροποποιητική/ές φορολογική/ές δήλωση/δηλώσεις στη Φορολογική Διοίκηση, όπου θα αναφέρει ότι είναι κάτοικος εξωτερικού.

Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. απέρριψε το αίτημα του πολίτη να εκκαθαρίσει τις τροποποιητικές δηλώσεις και να διαγράψει το φόρο εισοδήματος, επειδή υποστήριξε ότι δεν προβλέπεται στις ισχύουσες διατάξεις δυνατότητα και διαδικασία διαγραφής φόρου. Επιπλέον, δεν τον ενημέρωσε για τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής. Η Διεύθυνση Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στην οποία επίσης απευθύνθηκε ο πολίτης, επισήμανε ότι τα πραγματικά περιστατικά κρίνονται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., βάσει των οδηγιών που έχουν εκδοθεί (ΠΟΛ.1142/31.5.2012, ΠΟΛ.1177/14.7.2014, ΠΟΛ.1058/18.3.2015), παραπέμποντας εκ νέου το θέμα στην υπηρεσία.

Ο Συνήγορος κάλεσε τη Δ.Ο.Υ. να δεχθεί τις τροποποιητικές δηλώσεις του πολίτη, να εξετάσει τα πραγματικά περιστατικά και σε περίπτωση που αποδεικνύει ότι είναι κάτοικος εξωτερικού να εκκαθαρίσει τις δηλώσεις και να διαγράψει το φόρο. Παράλληλα, παρότρυνε τον πολίτη να υποβάλει ενδικοφανή προσφυγή προς τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Α.Α.Δ.Ε.

Πράγματι, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών προέβη στην αποδοχή της ενδικοφανούς προσφυγής και έδωσε εντολή προς τη Δ.Ο.Υ. για την αποδοχή και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και τη διαγραφή του φόρου ύψους 12.760 €, όπως είχε εξαρχής υποδείξει ο Συνήγορος, βάσει της ΠΟΛ.1177/14.7.2014.

Πληροφορίες: 213 1306712, 213 1306670, [email protected]
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο