Αποτελέσματα live αναζήτησης

Έμμισθοι δικηγόροι: «Παλεύοντας με τη γραφειοκρατεία στον ΕΦΚΑ - Η Εβδομάδα των Παθών και της Παρανομίας»

4 Απρίλιου 2018 Σχόλια
Έμμισθοι δικηγόροι: «Παλεύοντας με τη γραφειοκρατεία στον ΕΦΚΑ - Η Εβδομάδα των Παθών και της Παρανομίας»
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά



Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Δικηγόρος, Πρόεδρος της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων


emmisthos.blogspot.gr

03-04-2018

Όταν πριν ένα περίπου μήνα ο τ.Διοικητής ΕΦΚΑ διαβεβαίωνε τους εκπροσώπους των Επιστημονικών Συλλόγων της Χώρας, ότι η προηγούμενη ακρόαση αποτελεί άμεση προτεραιότητα του ΕΦΚΑ, πριν την οποιαδήποτε δυσμενή για τον ασφαλισμένο Απόφαση ή Ενέργεια του Φορέα (όπως ΚΕΑΟ, αφαίρεση ασφαλιστικής ικανότητας), πράγμα που επιβεβαίωσε και η αρμόδια Υπουργός σε επόμενες συναντήσεις, κανείς δεν περίμενε πως εκατοντάδες ή και χιλιάδες ασφαλισμένοι θα βρεθούν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς ασφαλιστική ικανότητα.

Μεταξύ αυτών έμμισθοι δικηγόροι του ΟΑΕΔ, έμμισθοι δικηγόροι του ΕΤΑΕΠ, το σύνολο των εμμίσθων δικηγόρων του Δήμου Πειραιά, οι δικηγόροι της ΜΟΔ και πολλοί άλλοι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι που πληρώνουν κανονικά τα ειδοποιητήριά τους.

Και το κυριότερο έμμισθος συνάδελφος που χρειάζεται να κάνει αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα!!!!

ΠΩΣ ΕΙΠΑΤΕ; Ναι έμμισθος συνάδελφος σε εποπτευόμενο Φορέα του Υπουργείου Εργασίας, ο  ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ, και ο οποίος είναι καθόλα εντάξει με τις υποχρεώσεις του, δηλαδή του γίνονται κρατήσεις στην αντιμισθία υπέρ ΕΦΚΑ... ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ!

Κάποιος ανάλγητος, ή το ανάλγητο γραφειοκρατικό σύστημα... ποσώς μας ενδιαφέρει... αποφάσισε ότι περίπου 1.500 (ίσως και παραπάνω) έμμισθοι δικηγόροι ή δικηγόροι - επιστημονικοί συνεργάτες ή ειδικοί επιστήμονες σε φορείς του Δημοσίου Τομέα ... πρέπει ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ή ΑΚΡΟΑΣΗ ... να στερηθούν την ασφαλιστική τους ικανότητα, ΧΩΡΙΣ Ο ΕΦΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΑΝ ΠΛΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Νόμου για την αφαίρεσή ή μη της ασφαλιστικής ικανότητας.

Αλλά ας πάμε να δούμε τι προβλέπει ο Νόμος για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας για τους εμμίσθους ασφαλισμένους:

Ισχύει το άρθρο 23 του Ν.4529/2018 κατά το οποίο για μεν τους εμμίσθους ασφαλισμένους προβλέπει ως μόνη προϋπόθεση την πραγματοποίηση 75 ημερών ασφάλισης (50 κατά το πρώτο στάδιο εφαρμογής), ενώ ΜΟΝΟ για τους αμίσθους ασφαλισμένους τίθεται ως προϋπόθεση η καταβολή και των ασφαλιστικών εισφορών.

Άλλωστε η μη καταβολή εκ μέρους του εργοδότη-εντολέα των ασφαλιστικών εισφορών σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιφέρει τη στέρηση παροχών από τον έμμισθο ασφαλισμένο, όπως προκύπτει από το συνδυασμό των διατάξεων του τελευταίου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 38 του Ν.4387/2016 σε συνδυασμό με το άρθρο 26 παρ.7 του Ν.1846/1951 (ΣτΕ 1070/1965, ΑΠ 438/1959 ΔΕΝ ΄1959 σελ.910 και Κ.Λαναρά Η ασφάλιση στο ΙΚΑ εκδ.2015 σελ.245).

Σε σημερινή επίσκεψή μας στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΕΦΚΑ, ετέθη το ανωτέρω πρόβλημα και η πολιτική των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ που μας παρουσίασαν είναι η εξής (με επιφύλαξη γιατί καθημερινά δεχόμαστε και άλλες εκπλήξεις):

1. Όσοι έμμισθοι ασφαλισμένοι είναι στον Ιδιωτικό Τομέα και η ασφάλισή τους απεικονίζεται στις ΑΠΔ, λογικά έχουν ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 28.2.2019.

2. Όσοι άμισθοι ασφαλισμένοι είχαν καταβάλει τις εισφορές του 2017 έχουν ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 28.2.2019. ΌΜΩΣ, το αρχείο δεν ενημερώνεται με τις μετέπειτα πληρωμές και τυχόν ρυθμίσεις, κατά συνέπεια όποιος σπεύσει μεταγενέστερα να πληρώσει, η ασφαλιστική ικανότητα δεν χορηγείται αυτόματα, αλλά πρέπει ο ίδιος να σπεύσει να το δηλώσει στο αρμόδιο Τμήμα του ΕΦΚΑ.

3. Όσοι έμμισθοι ασφαλισμένοι πληρώνονται μέσω Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και τους γίνονται κρατήσεις υπέρ ΕΦΚΑ για υγειονομική περίθαλψη, θεωρητικά είναι ασφαλισμένοι μέχρι 28.2.2019.

4. Για όσους εμμίσθους του Δημοσίου Τομέα ο εργοδότης-εντολέας αναμένει την εγκύκλιο για να κάνει τις ορθές κρατήσεις (με βάση τα πακέτα κάλυψης των ΑΠΔ) ισχύει η ΠΑΡΑΝΟΜΗ στέρηση ασφαλιστικής ικανότητας.

Με αυτά και με τ' άλλα χιλιάδες ασφαλισμένοι αποκλείονται μαζικά ή κατά ομάδες από την κοινωνική ασφάλιση με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί για την τόσο απάνθρωπη αυτή κίνηση.

Και δυστυχώς πίσω από αυτούς τους μαζικούς και παράνομους εν τέλει αποκλεισμούς κρύβονται ΆΝΘΡΩΠΟΙ με πραγματικά προβλήματα υγείας, έγκυες, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, νοσηλευόμενοι ή ανήμποροι....

UPDATE: Μέσα στον γενικό χαμό, έχουν εξαφανιστεί και πολλά έμμεσα μέλη ασφαλισμένων χωρίς κανένα λόγο και εξήγηση.

ΥΓ. Για τον τραγέλαφο των κρατήσεων  των εμμίσθων δικηγόρων του δημόσιου τομέα θα επανέλθουμε σύντομα.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης