Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μαύρη τρύπα» 33,7 δισ. στον νέο προϋπολογισμό

29 Σεπτέμβριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Μαύρη τρύπα» 33,7 δισ. στον νέο προϋπολογισμό
Με δαπάνες 94,2 δισ. ευρώ ξεκινάει η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού την ίδια στιγμή που οι συνολικές εισπράξεις για το επόμενο έτος περιορίζονται στα 60,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς ο προϋπολογισμός του 2009 θα πρέπει να δανειστεί ποσό άνω των 33,7 δισ. ευρώ.

Μόνο οι πληρωμές των χρεολυσίων για το 2009 θα αγγίξουν τα 31 δισ. ευρώ από 26 δισ. ευρώ που αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος (αύξηση 19,23%).

Τα χρέη

Τα χρεολύσια αποτελούν πληρωμές για το κεφάλαιο του δημόσιου χρέους και το ποσό που θα πληρώσουμε γιΆ αυτά το 2009 είναι 6 φορές πάνω από τους επιπλέον φόρους που αναζητεί για το επόμενο έτος η κυβέρνηση (5 δισ. ευρώ).

Παράλληλα, πρόσθετες απαιτήσεις ύψους 1,35 δισ. ευρώ στις δαπάνες για ασφαλιστικό, εργασιακά και επιδόματα καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού.

Ταμείο αλληλεγγύης, φτώχειας, αλλά και το νέο μισθολόγιο των δικαστικών υπαλλήλων «βαραίνουν» το οικονομικό επιτελείο που ταυτόχρονα καλείται να μειώσει το έλλειμμα στο 1,8% του ΑΕΠ από τα επίπεδα του 2,2% - 2,3% στα οποία υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί φέτος. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση αναμένει στις αρχές Νοεμβρίου την «ετυμηγορία» των Βρυξελλών για το ύψος της υπέρβασης που σημειώθηκε στο έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2007, μετά τις ενστάσεις που είχε η Κομισιόν για τον τρόπο καταγραφής των στοιχείων σχετικά με την «άσπρη τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ.

Επίκειται συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής τουλάχιστον κατά 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, με τον Γ. Αλογοσκούφη, όμως να αφήνει ανοικτό «παράθυρο» για ηπιότερη δημοσιονομική πολιτική. Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να ποντάρει σε ένα καλό οικονομικό κλίμα, το οποίο θα αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται. Θεωρεί ότι ο στόχος για ανάπτυξη 3,4% κρίνεται εφικτός για το 2009 έναντι της αναθεωρημένης πρόβλεψης για 3,6% φέτος.

Παρά τις αβεβαιότητες που υπάρχουν στην αγορά πετρελαίου και τις έντονες διακυμάνσεις που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι σε διεθνές επίπεδο η μέση τιμή του «μαύρου χρυσού» δεν θα ξεπεράσει τα 80,5 δολάρια το βαρέλι από 78,8 δολάρια που διέβλεπε για το 2008.



Πηγή:  Ισοτιμία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης