Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μαύρη τρύπα» 33,7 δισ. στον νέο προϋπολογισμό

Μαύρη τρύπα» 33,7 δισ. στον νέο προϋπολογισμό

Με δαπάνες 94,2 δισ. ευρώ ξεκινάει η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού την ίδια στιγμή που οι συνολικές εισπράξεις για το επόμενο έτος περιορίζονται στα 60,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς ο προϋπολογισμός του 2009 θα πρέπει να δανειστεί ποσό άνω των 33,7 δισ. ευρώ.

Μόνο οι πληρωμές των χρεολυσίων για το 2009 θα αγγίξουν τα 31 δισ. ευρώ από 26 δισ. ευρώ που αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος (αύξηση 19,23%).

Τα χρέη

Τα χρεολύσια αποτελούν πληρωμές για το κεφάλαιο του δημόσιου χρέους και το ποσό που θα πληρώσουμε γιΆ αυτά το 2009 είναι 6 φορές πάνω από τους επιπλέον φόρους που αναζητεί για το επόμενο έτος η κυβέρνηση (5 δισ. ευρώ).

Παράλληλα, πρόσθετες απαιτήσεις ύψους 1,35 δισ. ευρώ στις δαπάνες για ασφαλιστικό, εργασιακά και επιδόματα καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού.

Ταμείο αλληλεγγύης, φτώχειας, αλλά και το νέο μισθολόγιο των δικαστικών υπαλλήλων «βαραίνουν» το οικονομικό επιτελείο που ταυτόχρονα καλείται να μειώσει το έλλειμμα στο 1,8% του ΑΕΠ από τα επίπεδα του 2,2% - 2,3% στα οποία υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί φέτος. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση αναμένει στις αρχές Νοεμβρίου την «ετυμηγορία» των Βρυξελλών για το ύψος της υπέρβασης που σημειώθηκε στο έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2007, μετά τις ενστάσεις που είχε η Κομισιόν για τον τρόπο καταγραφής των στοιχείων σχετικά με την «άσπρη τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ.

Επίκειται συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής τουλάχιστον κατά 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, με τον Γ. Αλογοσκούφη, όμως να αφήνει ανοικτό «παράθυρο» για ηπιότερη δημοσιονομική πολιτική. Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να ποντάρει σε ένα καλό οικονομικό κλίμα, το οποίο θα αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται. Θεωρεί ότι ο στόχος για ανάπτυξη 3,4% κρίνεται εφικτός για το 2009 έναντι της αναθεωρημένης πρόβλεψης για 3,6% φέτος.

Παρά τις αβεβαιότητες που υπάρχουν στην αγορά πετρελαίου και τις έντονες διακυμάνσεις που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι σε διεθνές επίπεδο η μέση τιμή του «μαύρου χρυσού» δεν θα ξεπεράσει τα 80,5 δολάρια το βαρέλι από 78,8 δολάρια που διέβλεπε για το 2008.Πηγή:  Ισοτιμία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο