Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φόβοι για επιτόκια στα στεγαστικά πάνω από 7%

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ με νέες αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι δανειολήπτες καθώς η ξέφρενη κούρσα ανόδου του Euribor και η αύξηση του κόστους χρήματος οδηγούν τις τράπεζες σε αναπροσαρμογή της τιμολογιακής τους πολιτικής.

Φόβοι για επιτόκια στα στεγαστικά πάνω από 7%              

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ με νέες αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι δανειολήπτες καθώς η ξέφρενη κούρσα ανόδου του Euribor και η αύξηση του κόστους χρήματος οδηγούν τις τράπεζες σε αναπροσαρμογή της τιμολογιακής τους πολιτικής.

Το κόστος δανεισμού αυξάνει πλέον κατακόρυφα για τους δανειζόμενους και οι πρώτοι που θα το συνειδητοποιήσουν είναι όσοι έχουν στεγαστικό δάνειο, καθώς πληροφορίες από την τραπεζική αγορά αναφέρουν ότι σύντομα το ύψος των επιτοκίων στα στεγαστικά θα ξεπεράσει το 7%, από 6,5% - 6,7% που είναι σήμερα.

Το σύνολο των νέων στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες από τον Σεπτέμβριο του 2007 έως και σήμερα βασίζονται στο επιτόκιο του euribor και όχι στο βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ουσιαστικά, οι τραπεζίτες αντικατέστησαν το επιτόκιο της ΕΚΤ με το euribor, σε μία προσπάθεια να μετακυλίσουν το κόστος, με το οποίο δανείζονται οι τράπεζες, στους ιδιώτες.

Παράλληλα με την κούρσα του Euribor το πιστωτικό σύστημα το τελευταίο διάστημα αναπροσαρμόζει σταθερά το περιθώριο με το οποίο χρεώνει τις διάφορες κατηγορίες χορηγήσεων. Για παράδειγμα μέσα στην εβδομάδα το Spread μόνο και μόνο για τραπεζικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου αυξήθηκε κατά 0,25%, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Eurobank αύξησε τα επιτόκια των προνομιακών προγραμμάτων σταθερού επιτοκίου διάρκειας από 1 έως 3 χρόνια, κατά 15 - 30 μονάδες βάσης. Τραπεζικά στελέχη θεωρούν βέβαιο ότι η πολιτική αυτή θα υιοθετηθεί τις επόμενες ημέρες από το σύνολο σχεδόν των τραπεζών.

Λόγω της σύνδεσης των στεγαστικών δανείων με το Euribor η αύξηση του επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια είναι σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Oπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη με εξειδίκευση στη στεγαστική πίστη, το ύψος του κυμαινόμενο επιτοκίου ξεκίνησε από το 5,5%, πέρασε το 6% πριν λίγους μήνες, ενώ σήμερα όποιος επιλέξει να πάρει δάνειο με βάση το euribor πληρώνει συνολικό επιτόκιο της τάξης του 6,7% (5,2% συν περιθώριο 1,5%).

Στον βαθμό που το Euribor λόγω της συνεχιζόμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης θα εξακολουθήσει να αυξάνεται, όπως άλλωστε όλες οι ενδείξεις επιβεβαιώνουν, το κόστος επιβάρυνσης του τραπεζικού δανεισμού θα αυξάνει ανάλογα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα των νοικοκυριών να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται ομαλά στις υποχρεώσεις τους. Η τάση αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ουδείς πλέον μπορεί να εκτιμήσει με σιγουριά το τέλος και τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης, οδηγεί τα τραπεζικά στελέχη σε εκτιμήσεις που τοποθετούν τον πήχυ στα επιτόκια των στεγαστικών υψηλότερα του 7%.

Την ίδια στιγμή όποιος έχει πάρει σταθερό προνομιακό π.χ. για δύο έτη έχει επιτόκιο 4,30% και για 3 έτη το επιτόκιο αγγίζει το 4,50%, ενώ για το υπόλοιπο της διάρκειας του δανείου πληρώνει επιτόκιο euribor πλέον περιθωρίου. Oσο για τα παραδοσιακά σταθερά επιτόκια για ολόκληρη τη διάρκεια του δανείου υπερβαίνουν κατά μέσο όρο το 6%.

Σημαντική είναι τέλος η αύξηση που θα υποστούν τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων, τα οποία σήμερα κυμαίνονται στην περιοχή του 13%-14% και εκτιμάται ότι θα φθάσουν στο 15%. «Η αύξηση του κόστους χρήματος θα μετακυλιστεί στο σύνολό της στα επιτόκια των δανειακών προϊόντων με υψηλότερο ρίσκο. Κι αυτά δεν είναι άλλα από τα καταναλωτικά, δηλώνουν χαρακτηριστικά τραπεζικοί παράγοντες.
 
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο