Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Έλλειμμα 586 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο23/03/2018

Ισοζύγιο Πληρωμών: Ιανουάριος 2018

Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

Τον Ιανουάριο του 2018, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 586 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 246 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2017. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της επιδείνωσης κυρίως του ισοζυγίου αγαθών – του ισοζυγίου των καυσίμων ειδικότερα – καθώς επίσης και του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων και δευτερευόντως στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα. Οι εξαγωγές αγαθών συνέχισαν την ανοδική πορεία που είχαν το 2017, σημειώνοντας άνοδο κατά 19,4% σε τρέχουσες τιμές (16,2% σε σταθερές τιμές), σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017. Παράλληλα, αυξήθηκαν όμως περισσότερο οι εισαγωγές, κυρίως εκείνες των καυσίμων και των πλοίων. Oι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκαν κατά 21,8% σε τρέχουσες τιμές (20,1% σε σταθερές τιμές), ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,4% σε τρέχουσες τιμές (15,1% σε σταθερές τιμές).

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από λοιπές υπηρεσίες και υπηρεσίες μεταφορών, παρά την άνοδο κατά 4% των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές. Οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά, παρά τη σημαντική άνοδο κατά 16% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών τον Ιανουάριο του 2018.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 181 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με εκείνο του Ιανουαρίου του 2017, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου των λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων, που περιλαμβάνουν φόρους και επιδοτήσεις επί των προϊόντων και της παραγωγής. Τέλος, το πλεόνασμα των δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Τον Ιανουάριο του 2018, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 144 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών μεταβιβάσεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Τον Ιανουάριο του 2018, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 402 εκατ. ευρώ, κατά 103 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2017.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Ιανουάριο του 2018, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων προς το εξωτερικό σημείωσαν αύξηση κατά 393 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων προς το εξωτερικό, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 171 εκατ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 2,5 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 1,0 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μικρή καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 829 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό, η οποία αντισταθμίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της από τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων (1). Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά τη μείωση (κατά 2 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).

Στο τέλος Ιανουαρίου 2018, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,5 δισεκ. ευρώ, έναντι 6,4 δισεκ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2017.

Σημείωση: Τα στατιστικά στοιχεία για το Ισοζύγιο Πληρωμών του μηνός Φεβρουαρίου 2018 θα ανακοινωθούν στις 20 Απριλίου 2018.

Σχετικός σύνδεσμος: Ισοζύγιο Πληρωμών: Ιανουάριος 2018

(1) Τον Ιανουάριο του 2018 σημειώθηκε μείωση των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων λόγω της στατιστικής προσαρμογής που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων, ύψους 707 εκατ. ευρώ και 680 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο