Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

Επιστολή ΣΟΛΝΘ σχετικά με την εφαρμογή του νέου εντύπου Ε3 από το φορολογικό έτος 2017


 
τηλ. 2310-513875 / fax 2310-534463 / email [email protected] / www.solnth.gr

Προς: Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κο Γεώργιο Πιτσιλή

Θέμα: Έναρξη εφαρμογής του νέου εντύπου Ε3 από το φορολογικό έτος 2017.

Κε Διοικητά

Με την έκδοση της ΠΟΛ.1044/2018 κοινοποιήθηκε ο τύπος και το περιεχόμενο του νέου εντύπου Ε3 χωρίς ωστόσο να παρέχονται και οδηγίες για την συμπλήρωση των επιμέρους πεδίων και κωδικών του εντύπου (οι οποίες υποθέτουμε ότι θα δοθούν με την έκδοση νέας σχετικής εγκυκλίου).

Από την μελέτη της εγκυκλίου αυτής προκύπτει η υποχρέωση εφαρμογής του νέου εντύπου Ε3 από τις δηλώσεις του φορολογικού έτους 2017. Η υποχρέωση όμως αυτή, η οποία συνιστά και μια μορφή αναδρομικότητας, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα  στους λογιστές  που θα κληθούν να συμπληρώσουν και να επιβεβαιώσουν με την υπογραφή τους τα δεδομένα που θα αναγραφούν στο έντυπο-δήλωση Ε3.

Αναζητείται πλήθος πληροφοριών οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες ιδίως στους λογιστές που είναι «εξωτερικοί συνεργάτες» των επιχειρήσεων. Η αναζήτηση όλων αυτών των πληροφοριών, πολλές από τις οποίες τις έχει το Υπουργείο Οικονομικών από άλλες εφαρμογές (πχ δεδομένα ενδοομιλκών συναλλαγών) ή μπορεί να τις πάρει από άλλους οργανισμούς (πχ από τις τράπεζες για τα δεδομένα των μηχανισμών POS), θα απαιτήσει πολύ πρόσθετο χρόνο ώστε  αυτές  να συλλεχθούν και να επιβεβαιωθούν . Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του ήδη επιβεβαρυμένου προγράμματος των συναδέλφων λογιστών.

Η  υποχρέωση για αναδρομική ισχύ εφαρμογής του εντύπου Ε3 από τις δηλώσεις του φορολογικού έτους 2017 δημιουργεί επιπλέον προβλήματα γιατί οι μηχανογραφικές εφαρμογές που υπάρχουν στην αγορά σήμερα και χρησιμοποιούνται στην τήρηση των βιβλίων στις επιχειρήσεις έχουν σχεδιασθεί στη βάση του παλαιού εντύπου Ε3 ,ενώ  οι σχετικές εγγραφές έχουν ήδη καταχωρηθεί και δεν θα είναι εύκολο ή και εφικτό να προσαρμοστούν οι εφαρμογές αυτές στα δεδομένα που αναζητεί το νέο έντυπο Ε3. Η επιβάρυνση, στον χρόνο και στις εργασίες των συναδέλφων  λογιστών, που θα προκληθεί από αυτής την αιτία είναι σημαντική και είναι προφανής ο κίνδυνος για πλημμελή συμπλήρωση του εντύπου Ε3 με ότι αυτό συνεπάγεται σε επιβαρύνσεις από πρόστιμα και πρόσθετους φόρους.
   
Στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης και της σχέσεώς της με τους διοικουμένους αυτή θα πρέπει να σέβεται την προστασία των δικαιωμάτων του διοικουμένου, να λειτουργεί με επιείκεια και καλή πίστη και να διευκολύνει τον πολίτη στην σωστή από μέρους του εκπλήρωση των υποχρεώσεών του. Επειδή θεωρούμε ότι και εσείς εστερνίζεσθε αυτή την άποψη και έχετε ως επιδίωξη την ομαλή εκπλήρωση των υποχρεώσεων των φορολογουμένων χωρίς αυτοί να ταλαιπωρούνται και να διακινδυνεύουν με πρόστιμα για πλημμελή συμπλήρωση δηλώσεων θεωρούμε ότι  πρέπει να επανεξετάσετε την άποψή σας περί υποχρεωτικής εφαρμογής νέου εντύπου Ε3 από τις δηλώσεις του φορολογικού έτους 2017 και να εφαρμοσθεί αυτό από τις δηλώσεις του επόμενου φορολογικού έτους 2018, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος σε όλους τους εμπλεκόμενους (εταιρείες μηχανογράφησης και λογιστές) προκειμένου να προσαρμοσθούν στις νέες αλλαγές .


Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΗΤΟΛΙΔΗΣ

Η Γενική Γραμματέας  
ΜΑΡΙΑ ΑΜΟΙΡΙΔΟΥ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο