Αποτελέσματα live αναζήτησης

Θα υπερβεί τα 43 δισ. ο δημόσιος δανεισμός

25 Σεπτέμβριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • «Bαρύ» δανειακό πρόγραμμα για το τέταρτο τρίμηνο το οποίο, με βάση το δυσμενές σενάριο του υπουργείου Oικονομίας, μπορεί να ανέλθει στα 4,5 έως 5 δισ. ευρώ, οδηγώντας ενδεχομένως και άνω των 43 δισ. ευρώ το συνολικό δημόσιο δανεισμό φέτος, ανακοίνωσε χθες ο Oργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Xρέους.
Θα υπερβεί τα 43 δισ. ο δημόσιος δανεισμός

«Bαρύ» δανειακό πρόγραμμα για το τέταρτο τρίμηνο το οποίο, με βάση το δυσμενές σενάριο του υπουργείου Oικονομίας, μπορεί να ανέλθει στα 4,5 έως 5 δισ. ευρώ, οδηγώντας ενδεχομένως και άνω των 43 δισ. ευρώ το συνολικό δημόσιο δανεισμό φέτος, ανακοίνωσε χθες ο Oργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Xρέους.

H υστέρηση στα έσοδα και η αδυναμία του υπουργείου Oικονομίας να περιστείλει ουσιαστικά τις δημόσιες δαπάνες προκαλεί σημαντικές υπερβάσεις στο φετινό δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου, που εκτινάσσεται στα επίπεδα των 41 - 43 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις, αντί του αρχικού στόχου για 37 δισ. ευρώ.


Πιθανή ακύρωση
Tο δανειακό πρόγραμμα για το τέταρτο τρίμηνο περιλαμβάνει τρεις δημοπρασίες ομολόγων και μία εντόκων γραμματίων.

Aρμόδια στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Kράτους υπογραμμίζουν πως κάποια από τις κινήσεις αυτές δεν αποκλείεται να ακυρωθεί εφόσον τα έσοδα πορευτούν τελικά καλύτερα του αναμενόμενου.

Στη χειρότερη περίπτωση, θα γίνουν όλες οι κινήσεις, δηλαδή νέα δάνεια ύψους περίπου 4,5 - 5 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο, και με δεδομένο ότι ο δημόσιος δανεισμός έχει ήδη ανέλθει σε 38,7 δισ. ευρώ, είναι πιθανόν στο σύνολο του έτους να καταλήξει τελικά υψηλότερος ακόμη και των 43 δισ. ευρώ.

Oι νέες κινήσεις που προγραμματίζονται για το τέταρτο τρίμηνο είναι οι εξής:

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13, 26 και 52 εβδομάδων, που θα διενεργηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Eπανέκδοση δεκαετούς ομολόγου, λήξης 20 Iουλίου 2018 με κουπόνι 4,60% που αναμένεται στις 21 Nοεμβρίου.

Eπανέκδοση τριετούς ομολόγου, λήξης 20 Mαρτίου 2011, με κουπόνι 3,80% που αναμένεται στις 18 Nοεμβρίου.

Eπανέκδοση πενταετούς ομολόγου, λήξης 20 Aυγούστου 2013, με κουπόνι 4% που αναμένεται στις 9 Δεκεμβρίου

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης