Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ορατός ο κίνδυνος «πτώχευσης» ΟΑΕΕ και Ταμείου Δημοσίου

TON κώδωνα του κινδύνου κρούει για άλλη μια φορά το Διεθνές Γραφείο Εργασίας του ΟΗΕ (ILO) όσον αφορά τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών φορέων της χώρας. Σήμερα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Tύπου, που θα παραθέσει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα τεθούν στο επίκεντρο οι αναλογιστικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και το Ταμείο του Δημοσίου.

Ορατός ο κίνδυνος «πτώχευσης» ΟΑΕΕ και Ταμείου Δημοσίου                                             

TON κώδωνα του κινδύνου κρούει για άλλη μια φορά το Διεθνές Γραφείο Εργασίας του ΟΗΕ (ILO) όσον αφορά τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών φορέων της χώρας. Σήμερα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Tύπου, που θα παραθέσει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα τεθούν στο επίκεντρο οι αναλογιστικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και το Ταμείο του Δημοσίου. Η παρέμβαση στον ΟΑΕΕ έπρεπε ήδη να είχε γίνει, ενώ στο Tαμείο των δημοσίων υπαλλήλων φαίνεται να υπάρχει περίοδος χάριτος μιας δεκαετίας, έως ότου εμφανιστεί το πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη του Διεθνούς Γραφείου, την οποία έχει στα χέρια της η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά εδώ και δύο μήνες, αναφέρει ότι το έλλειμμα του Tαμείου των δημοσίων υπαλλήλων θα φτάσει περίπου τα 50 δισ. ευρώ το 2050! Η μελέτη αναφέρει ότι περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως καταβάλλονται για συντάξεις και 1,1 δισ. ευρώ για παροχές ασθένειας, οι εισφορές των εργαζομένων ανέρχονται στα 800 εκατ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα ανέρχεται σήμερα στα 5,2 δισ. ευρώ, 1,9% ΑΕΠ. Το 2015 θα υπάρξει ραγδαία αύξηση, η οποία θα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ.

Στηριζόμενο στα δεδομένα και τις παραπάνω προβλέψεις, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται να εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο μεταρρύθμισης και στον δημόσιο τομέα.

Τα μέτρα τα οποία εξετάζονται είναι:

• Αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση με 35ετία από τα 58 στα 60 έτη.

• Μείωση της σύνταξης κατά 6% –από 4,5% που είναι σήμερα– για κάθε έτος πρόωρης συνταξιοδότησης.

• Κατάργηση της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης με 35 έτη ασφάλισης σε ηλικία 60 ετών.

• Υπολογισμός της σύνταξης των παλαιών ασφαλισμένων με το 70% του συντάξιμου μισθού. Σήμερα η σύνταξη υπολογίζεται με 80% για τα χρόνια μέχρι και το 2007, ενώ για τα υπόλοιπα χρόνια που θα διανυθούν το ποσοστό σταδιακά πέφτει στο 70%.

• Σταδιακή ενσωμάτωση κάποιων επιδομάτων στο βασικό μισθό, ώστε να αυξηθεί κατάτι το ύψος των αποδοχών βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι συντάξεις.

-Δημιουργία ενιαίου ταμείου ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων.

Αλλαγές αναμένονται και στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Ο δραστικός περιορισμός τους θα επέλθει με την καθιέρωση των αντικινήτρων που εφαρμόστηκαν και στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή μείωση της σύνταξης κατά 6% για κάθε έτος συνταξιοδότησης πριν από το ανώτατο όριο.

Oσον αφορά τον ΟΑΕΕ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το έλλειμμα το 2008 θα αγγίξει το 0,3% του ΑΕΠ. Αυτό αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί το 2015 φτάνοντας το 0,67% του ΑΕΠ, ενώ το 2025 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1,4% ΑΕΠ με συνεχείς αυξητικές τάσεις.

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο