Ειδήσεις Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις

Brexit: Οι προτάσεις του ΕΚ για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου ΒασιλείουΣεβασμός της ακεραιότητας της εσωτερικής αγοράς, της τελωνειακής ένωσης και των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ
Εξασφάλιση ίσης και δίκαιης μεταχείρισης των πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών που ζουν στην ΕΕ
Διατήρηση των δικαιωμάτων των πολιτών όπως αυτά καθορίζονται στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (σύνορα με την Ιρλανδία)


Το ΕΚ υιοθέτησε ψήφισμα με προτάσεις για το πλαίσιο μιας συμφωνίας σύνδεσης που θα καθορίζει τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit.Λαμβάνοντας υπόψη τις κόκκινες γραμμές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, μια συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να παράσχει το κατάλληλο πλαίσιο για τη μελλοντική τους σχέση, αναφέρει το ψήφισμα που υιοθέτησε το ΕΚ με 544 ψήφους υπέρ, 110 κατά και 51 αποχές.

Αυτή η σχέση θα μπορούσε να βασιστεί στους εξής τέσσερις πυλώνες:

 • εμπορικές και οικονομικές σχέσεις
 • εσωτερική ασφάλεια
 • συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας
 • θεματική συνεργασία, π.χ. σχετικά με τα έργα διασυνοριακής έρευνας και καινοτομίας

Οι ευρωβουλευτές επιμένουν ότι το πλαίσιο χρειάζεται να έχει συνεπή διακυβέρνηση, με ισχυρό μηχανισμό επίλυσης διαφορών.

Στο ψήφισμα, το οποίο συνέταξε η αρμόδια ομάδα ευρωβουλευτών για το Brexit, υπογραμμίζεται η μοναδικότητα της ΕΕ με τους δεσμευτικούς, κοινούς της κανόνες, τους κοινούς θεσμούς και τους κοινούς εποπτικούς, εκτελεστικούς και δικαστικούς της μηχανισμούς. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στενά ευθυγραμμισμένες χώρες, εκτός ΕΕ, με πανομοιότυπη νομοθεσία, δεν μπορούν να απολαμβάνουν παρόμοια δικαιώματα, οφέλη ή πρόσβαση στην αγορά με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, οποιαδήποτε μορφή και αν πάρει, πρέπει να σέβεται την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, την τελωνειακή ένωση και τις τέσσερις ελευθερίες, χωρίς να επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιλέγει σε ποιους τομείς θέλει να έχει ενισχυμένη  σύνδεση και σε ποιους όχι. Πρέπει επίσης να διατηρήσει την ανεξάρτητη λήψη αποφάσεων και την έννομη τάξη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Συμφωνία αποχώρησης και μεταβατική περίοδος

Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν το σχέδιο της Επιτροπής της 28ης Φεβρουαρίου για τη συμφωνία αποχώρησης και εκφράζουν την στήριξή τους στο προτεινόμενο μεταβατικό καθεστώς.

Επαναλαμβάνουν ακόμη τη σημασία της εξασφάλισης ίσης και δίκαιης μεταχείρισης των πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών που ζουν στην ΕΕ και υπογραμμίζουν την ανάγκη διατήρησης των δικαιωμάτων των πολιτών όπως αυτά καθορίζονται στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Το ΕΚ χαιρετίζει το σχέδιο πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την Ιρλανδία και τη Βόρειο Ιρλανδία, συμπεριλαμβανομένης της εναλλακτικής λύσης όπως αυτή περιγράφεται στην κοινή έκθεση του Δεκεμβρίου.

Επόμενα βήματα

Το ψήφισμα αποτελεί τη θέση του Κοινοβουλίου ενόψει της συνόδου κορυφής στις 22-23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, όπου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Οποιαδήποτε συμφωνία αποχώρησης και μελλοντικής σύνδεσης και οποιαδήποτε διεθνής συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτού μπορέσει να τεθεί σε ισχύ.

Η συζήτηση στην ολομέλεια

Βρείτε παρακάτω αναλυτικά τις δηλώσεις των ομιλητών από τη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια:

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

 κ. Panayotova εκ μέρους της βουλγαρικής προεδρίας

Elmar Brok (EΛΚ, Γερμανία)

Roberto Gualtieri (Σοσιαλιστές, Ιταλία)

Peter van Dalen (EΣΜ, Ολλανδία)

Guy Verhofstadt (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο)

Philippe Lamberts (Πράσινοι, Βέλγιο)

Gabi Zimmer (Ευρ.Εν.Αριστ., Γερμανία)

Nigel Farage (EΕΑΔ, ΗΒ)

Janice Atkinson (EΕΕ, ΗΒ)

Παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένη τη συζήτηση
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  Up
  Close
  Close
  Κλείσιμο