Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Αφαίρεση οφειλής ΔΕΗ από οικιακό λογαριασμό τρίτου μετά από παρέμβαση του ΣυνηγόρουΑφαίρεση οφειλής ΔΕΗ από οικιακό λογαριασμό τρίτου μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου


Περιγραφή

O Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε την αδικαιολόγητη μεταφορά οφειλής εκ μέρους της ΔΕΗ από επαγγελματικό λογαριασμό πελάτη της στον οικιακό λογαριασμό της συνεταίρου του. Η ΔΕΗ, ενώ αρχικά έδειξε απροθυμία ανταπόκρισης και προέβη μάλιστα σε διακοπή ηλεκτροδότησης της οικίας της ενδιαφερόμενης, τελικά αφαίρεσε την ανωτέρω οφειλή από τον οικιακό λογαριασμό και την επανέφερε στο λογαριασμό από τον οποίο προερχόταν.

Συνοδευτικά Αρχεία

1. Σύνοψη Διαμεσολάβησης

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ιωάννης Π. Σαγιάς
Ειδικός επιστήμονας: Αγγελική Σαλαμαλίκη

Μάρτιος 2018

Δικαιούχος οικιακού τιμολογίου, διαμαρτυρήθηκε για την μεταφορά, εκ μέρους της ΔΕΗ, ανεξόφλητης οφειλής 4.500 ευρώ, από λογαριασμό επαγγελματικής χρήσης, στο λογαριασμό της. Η επαγγελματική χρήση αφορούσε επιχείρηση που διατηρούσε η ίδια μαζί με συνεργάτη της, στο όνομα του οποίου εκδιδόταν ο λογαριασμός επαγγελματικού τιμολογίου.

Ο Συνήγορος επισήμανε στη ΔΕΗ ότι δεν συντρέχει ούτε ταυτότητα χρήσης (επαγγελματικής) ούτε ταυτότητα πελάτη και ζήτησε ενημέρωση για το νόμιμο έρεισμα της συγκεκριμένης μεταφοράς οφειλής, καθώς η ΔΕΗ σε έγγραφό της είχε
επικαλεστεί το συμβόλαιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, για τη μεταφορά αυτή. Ο Συνήγορος επισήμανε ότι η μεταφορά οφειλής δεν είναι σύμφωνη με τα έντυπα συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ, τα οποία προβλέπουν (Παράρτημα Β΄ παράγραφος 6.4) ότι ο Προμηθευτής έχει το δικαίωμα να ενσωματώνει στο λογαριασμό κατανάλωσης τυχόν προηγούμενες ανεξόφλητες οφειλές του πελάτη προς αυτόν από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο άλλης σύμβασης προμήθειας μεταξύ του προμηθευτή και του πελάτη, αποκλειστικά στην περίπτωση ίδιας επαγγελματικής χρήσης και εφόσον προκύπτει ταυτότητα του χρήστη και του πελάτη-δικαιούχου της παροχής επαγγελματία (φυσικού ή νομικού προσώπου) με τον ίδιο αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ).

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και κατόπιν έγγραφης υπενθύμισης, η ΔΕΗ απάντησε στο Συνήγορο ότι η πελάτης της υπέγραψε ρύθμιση των οφειλών της και ανέλαβε την εξόφληση αυτών. Ωστόσο, σύμφωνα με την ενημέρωση της αναφερόμενης, η ίδια αναγκάστηκε να προβεί σε ρύθμιση, κατόπιν διακοπής ηλεκτροδότησης της οικίας της, χωρίς ωστόσο να αποδεχτεί την μεταφερθείσα οφειλή.

Ο Συνήγορος τόνισε στη ΔΕΗ ότι η ενημέρωση περί ρύθμισης οφειλών δεν συνιστά απάντηση στα ζητήματα νομιμότητας της μεταφοράς οφειλής και ότι, από την υπογραφή της τυποποιημένης φόρμας ρύθμισης ανεξόφλητων λογαριασμών της
ΔΕΗ, η οποία δεν παρέχει δυνατότητα διαχωρισμού ποσών, δεν τεκμαίρεται αποδοχή της αμφισβητηθείσας οφειλής. Ζήτησε δε ξανά την άμεση επί της ουσίας απάντηση αναφορικά με το έρεισμα της εν λόγω μεταφοράς οφειλής άλλου υπόχρεου και άλλης χρήσης.

Η ΔΕΗ προέβη άμεσα στην αφαίρεση της μεταφερθείσας οφειλής, από τον λογαριασμό της αναφερόμενης και επαναχρέωσε τα 4.500 ευρώ στην αρχική παροχή, επαγγελματικής χρήσης, μετά από την τελευταία επιστολή της Ανεξάρτητης Αρχής.

Πληροφορίες: 213 1306712, 213 1306670, [email protected]

2. Διοικητική ανταπόκριση (Ως συνημμένο)

3. Έγγραφα ΣτΠ (
Ως συνημμένο)


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο