Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΣτΠ: Επιστροφή ποσού που καταβλήθηκε για την εξαγορά χρόνου στρατιωτικής θητείαςΚοινωνική Προστασία
Σύνοψη Διαμεσολάβησης


Επιστροφή ποσού που καταβλήθηκε για την εξαγορά χρόνου στρατιωτικής θητείας, επειδή με υπαιτιότητα της Διοίκησης, δημιουργήθηκε στον ενδιαφερόμενο πλάνη περί τα πράγματα και ο οποίος τελικά δεν αξιοποιήθηκε συνταξιοδοτικά.

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Γιώργος Νικολόπουλος
Ειδική Επιστήμονας: Αναστασία Τοπαλίδου

Μάρτιος 2018

Ο Συνήγορος του Πολίτη ερεύνησε αναφορά ασφαλισμένου ο οποίος ζητούσε την παρέμβαση της Αρχής προκειμένου να του επιστραφεί ποσό που κατέβαλε για την αναγνώριση χρόνου στρατιωτικής θητείας, ενέργεια στην οποία προέβη βασιζόμενος σε λανθασμένη ενημέρωση που είχε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ειδικότερα, ο αναφερόμενος, αφού είχε ανακεφαλαιωθεί ο πραγματικός χρόνος ασφάλισής του, μετά από έγγραφη ενημέρωση που είχε από το τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ζήτησε και αναγνώρισε με εξαγορά, 496 ημέρες στρατιωτικής θητείας.

Ύστερα όμως από ενδελεχέστερο έλεγχο των ασφαλιστικών του δεδομένων, εν όψει έκδοσης της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης, διαπιστώθηκε ότι, τελικά, ο αναγνωρισθείς χρόνος αφενός ξεπερνούσε τον ανώτερο προβλεπόμενο χρόνο για το 2011 αφετέρου δεν θεμελίωνε συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012, όπως αρχικά είχε ενημερωθεί, και ως εκ τούτου ο σχετικός χρόνος δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Τούτου δοθέντος ο ενδιαφερόμενος ζήτησε την επιστροφή του καταβληθέντος ποσού, αίτηση η οποία απερρίφθη με Απόφαση Δ/ντή του Υποκαταστήματος με το σκεπτικό ότι αφενός πρόκειται για νόμιμη διοικητική πράξη που παραμένει ισχυρή και αφετέρου ότι «οι εισφορές που καταβλήθηκαν για την αναγνώριση χρόνου δεν επιστρέφονται ακόμα και εάν ο αναγνωριζόμενος χρόνος δεν επαρκεί για την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος»

Ο Συνήγορος του Πολίτη με πορισματική επιστολή που απέστειλε στον Τοπική Διοικητική Επιτροπή, στην οποία εν τω μεταξύ είχε προσφύγει ο ανωτέρω προσβάλλοντας την απορριπτική Απόφαση, υποστήριξε ότι ο ελλιπής συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η λανθασμένη έγγραφη πληροφόρηση που είχε ο πολίτης ως προς τον χρόνο θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος και ο πλημμελής έλεγχος των ασφαλιστικών του δεδομένων, του δημιούργησαν την εύλογη πεποίθηση ότι η σχετική αναγνώριση θα απέβαινε επ' ωφελεία του.

Με γνώμονα δε την πεποίθηση αυτή που του δημιουργήθηκε από την, εσφαλμένη όπως τελικά διαπιστώθηκε, πληροφόρηση που είχε από την Διοίκηση, προχώρησε στην εξαγορά του επίμαχου χρόνου.

Για το λόγο αυτό πρότεινε για λόγους χρηστής διοίκησης και δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του ασφαλισμένου να ανακληθεί η προσβαλλόμενη απόφαση Δ/ντή και να επιστραφεί το ποσό των 4.669,68 ευρώ στον πολίτη, ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

Η Τ.Δ.Ε. με απόφασή της αποδεχόμενη τους ισχυρισμούς του Συνηγόρου του Πολίτη ως προς την υπαιτιότητα της υπηρεσίας στη δημιουργία πλάνης περί πράγματα , αποφάσισε την επιστροφή του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο