Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Ο Συνήγορος εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΣτΕ 330/2018 σχετικά με τη δυνατότητα των συζύγων να υποβάλλουν χωριστή δήλωση φόρου εισοδήματοςΔευτέρα, 12 Μαρτίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φορολογική ισότητα των φύλων


Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (330/2018) σχετικά με τη δυνατότητα των συζύγων να υποβάλλουν χωριστή δήλωση φόρου εισοδήματος.

Με την απόφαση αυτή, τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτη, το ΣτΕ ικανοποιεί ένα μακροχρόνιο αίτημα της Ανεξάρτητης Αρχής, διατυπωμένο στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για επίτευξη της φορολογικής ισότητας των φύλων στην οποία είχε αποδυθεί ήδη από το 2002.

Όπως προκύπτει και από σχετικά έγγραφα (www.synigoros.gr/resources/eggrafo-stp-pros-aade.pdf), ο Συνήγορος του Πολίτη έχει επισημάνει επανειλημμένως την αναγκαιότητα για κατάργηση των άμεσων διακρίσεων λόγω φύλου που εμπεριέχονται στη φορολογική νομοθεσία και ειδικότερα στο άρ. 67 παρ. 4 ν. 4172/2013, τονίζοντας ότι οι διακρίσεις αυτές -ενόψει μάλιστα της διεύρυνσης εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής των φορολογικών δεδομένων- δεν εξυπηρετούν ούτε τον σκοπό της εύρυθμης λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης ούτε τον στόχο της αποτελεσματικότερης είσπραξης δημοσίων εσόδων, πράγμα το οποίο διαπιστώνει τώρα και το ΣτΕ.

Εν αναμονή της ανταπόκρισης της φορολογικής διοίκησης στην απόφαση του ΣτΕ, ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι η φορολογική διοίκηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα τον γόνιμο διάλογό της με τον Συνήγορο του Πολίτη, και με τον τρόπο αυτό θα συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίηση της συνταγματικής αρχής της ίσης μεταχείρισης, θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα εξοικονομούσε πόρους και χρόνο.

Πληροφορίες: 2131306670, 2131306712, email: [email protected]
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο