Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Κατάργηση του χαρτοσήμου ζητά η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕΠρος τoν Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γεώργιο Πιτσιλή                                

Αθήνα, 4η Μαρτίου 2018

Ενταύθα

ΘΕΜΑ: Ως «εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας περί χαρτοσήμου νοείται μόνον η πλήρης κατάργησή του!

Αξιότιμε κε Διοικητά

Σας ευχαριστούμε θερμά για το από 21.2.2018 έγγραφό σας με το οποίο, ζητήσατε και από εμάς προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του «Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου», και σας απαντούμε τα εξής:

Όπως είναι γνωστό, το χαρτόσημο είναι φόρος επί των συναλλαγών που επιβλήθηκε σε εποχές όπου το Ελληνικό Κράτος δεν είχε στη διάθεση του ένα μηχανισμό εις βάθος φορολόγησης του εισοδήματος και της περιουσίας των πολιτών, και αναγκαζόταν να φορολογεί με αυτό τις συναλλαγές τους.

Συγκεκριμένα με το νόμο «Περί χαρτοσήμου» της 14/26 Αυγούστου 1836 το νεοσύστατο τότε Ελληνικό Κράτος, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα στοιχειώδη φορολογικό μηχανισμό, εισήγαγε ως μέσον επιβολής και ελέγχου της είσπραξης φορολογικών εσόδων τον «σφραγιστό χάρτη». Ακολούθησαν δεκάδες νεώτερες νομοθετικές ρυθμίσεις έως ότου η νομοθεσία περί «χαρτοσήμου» κωδικοποιήθηκε με το Π.Δ. της 28.7.1931. Περί το 1940 ο «σφραγιστός χάρτης» αντικαταστάθηκε με το γνωστό επικολλούμενο «κινητόν επίσημα», το γνωστό σε όλους μας «χαρτόσημο».  Λόγω ακριβώς αυτής της προιστορίας της και της επιβολής της επί δεκάδων συναλλαγών, η νομοθεσία αυτή είναι σήμερα εξαιρετικά πολύπλοκη στην ερμηνεία και δαπανηρή στην εφαρμογή της, γεγονός που προβληματίζει διαρκώς δικαστές, δικηγόρους, φοροτεχνικούς αλλά και τους φορολογούμενους.

Εξάλλου σήμερα, δύο περίπου αιώνες αργότερα, στη χώρα μας ισχύει ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης και φορολόγησης των εισοδημάτων και των περιουσιών των πολιτών, με βαρύτατους φορολογικούς συντελεστές που καταλήγουν σε φορολογικά υπερέσοδα, οι δε  συναλλαγές φορολογούνται σε ευρύτατη κλίμακα με Φ.Π.Α. Έτσι η παράλληλη διατήρηση σε ισχύ ενός πολυδαίδαλου φορολογικού συμπλέγματος, που απαιτεί ερμηνείες χιλιάδων σελίδων, εντείνει το χαοτικό τοπίο της φορολογίας στη χώρα μας και αποτελεί παράγοντα σύγχυσης και οπισθοδρόμησης. Συνεπώς το ζήτημα που εκ των πραγμάτων τίθεται, δεν είναι ο «εκσυγχρονισμός» της φορολογίας χαρτοσήμου, αλλά η πλήρης κατάργησή του, δηλαδή η πλήρης απαλλαγή του φορολογικού μας συστήματος από το φορολογικό «απολίθωμα» του χαρτοσήμου, και μάλιστα αναδρομικά για όλες τις οφειλές που δεν έχουν βεβαιωθεί μέχρι το χρόνο κατάργησής του, ώστε να μην μείνουν πολυετείς εκκρεμότητες, που θα εξακολουθούν να ταλανίζουν φορολογούμενους και επιχειρήσεις!

Η υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα απλουστεύσει το φορολογικό μας σύστημα, θα αποτελέσει καίρια προσφορά στο ελληνικό «επιχειρείν», και θα έχει ιδιαίτερα θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Κυρίως όμως θα δώσει το ισχυρότερο μήνυμα στους παράγοντες της οικονομίας, της κοινωνίας και στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ότι η Ελλάδα πράγματι εκσυγχρονίζεται!

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
Στράτος Παραδιάς
Πρόεδρος Διεθνούς Ενώσεως Ιδ. Ακινήτων (UIPI)
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο