Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά στους περιορισμούς των ΗΠΑ για τον χάλυβα και το αλουμίνιο που θίγουν την ΕΕΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει την ανακοίνωση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την επιβολή περιορισμών με τη μορφή πρόσθετων εισαγωγικών δασμών στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου της ΕΕ προς τις ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε: «Λυπούμαστε πολύ γι' αυτά τα μέτρα, τα οποία φαίνεται να συνιστούν κατάφωρη παρέμβαση για την προστασία της εγχώριας βιομηχανίας των ΗΠΑ και να μην βασίζονται σε αιτιολόγηση για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο προστατευτισμός δεν μπορεί να είναι η απάντηση στο κοινό μας πρόβλημα στον τομέα του χάλυβα. Αντί να δώσουν λύση, τα εν λόγω μέτρα δεν μπορούν παρά μόνο να επιδεινώσουν την κατάσταση. Η ΕΕ υπήρξε στενός σύμμαχος ασφάλειας των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες. Δεν θα μείνουμε άπραγοι, ενώ η βιομηχανία μας πλήττεται από αθέμιτα μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας. Είχα την ευκαιρία να δηλώσω ότι η ΕΕ θα απαντήσει καταλλήλως και αυτό θα πράξουμε. Η ΕΕ θα αντιδράσει αποφασιστικά και με ανάλογο τρόπο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά μας. Η Επιτροπή θα υποβάλει τις προσεχείς ημέρες πρόταση συμβατή με τον ΠΟΕ για αντίμετρα κατά των ΗΠΑ, ώστε να εξισορροπηθεί η κατάσταση.»

Η Επίτροπος Εμπορίου, κα Σεσίλια Μάλμστρομ, πρόσθεσε: «Τα εν λόγω μέτρα των ΗΠΑ θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις διατλαντικές σχέσεις και στις παγκόσμιες αγορές. Επιπλέον, θα αυξήσουν το κόστος και θα μειώσουν τις επιλογές των καταναλωτών αλουμινίου και χάλυβα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών που εισάγουν αυτά τα προϊόντα. Η ΕΕ θα επιδιώξει διαβουλεύσεις για την επίλυση των διαφορών με τις ΗΠΑ στη Γενεύη το συντομότερο δυνατόν. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά και, αν είναι αναγκαίο, θα προτείνει μέτρα διασφάλισης συμβατά με τον ΠΟΕ, ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα της αγοράς της ΕΕ. Τα βαθύτερα αίτια των προβλημάτων στους δύο αυτούς τομείς είναι η παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, η οποία οφείλεται στην παραγωγή που δεν βασίζεται στην αγορά. Τα προβλήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο στην πηγή και μέσω της συνεργασίας με τις κύριες εμπλεκόμενες χώρες. Η εν λόγω μεμονωμένη δράση από τις ΗΠΑ δεν θα βοηθήσει.»

Ιστορικό

Την 1η Μαρτίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Τραμπ, ανακοίνωσε την επιβολή πρόσθετων εισαγωγικών δασμών στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου της ΕΕ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εισαγωγικοί δασμοί ανέρχονται σε 25 % για τον χάλυβα και 10 % για το αλουμίνιο. Ανάλογοι περιορισμοί θα επιβληθούν επίσης στις εξαγωγές από άλλους προμηθευτές.

Η εν λόγω δράση αποτελεί συνέχεια στις έρευνες που διενήργησε μεταξύ Απριλίου 2017 και Ιανουαρίου 2018 το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ βάσει του άρθρου 232 του νόμου των ΗΠΑ, του 1962, για την επέκταση του εμπορίου. Οι εκθέσεις που καταρτίστηκαν με βάση τις έρευνες αυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου απειλούσαν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και, ως εκ τούτου, συνιστούσαν την επιβολή εμπορικών περιορισμών.

Ωστόσο, κατ' ουσίαν, τα εν λόγω μέτρα αποσκοπούν πρωτίστως στην προστασία της εγχώριας βιομηχανίας των ΗΠΑ από τον ανταγωνισμό των εισαγωγών. Οποιαδήποτε αιτιολόγηση για λόγους εθνικής ασφάλειας φαίνεται πολύ αδύναμη: Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε δημοσίως ότι οι στρατιωτικές απαιτήσεις των ΗΠΑ δεν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 3 % της παραγωγής των ΗΠΑ και ότι το Υπουργείο Άμυνας είναι σε θέση να αποκτήσει τον χάλυβα και το αλουμίνιο που χρειάζεται για τις εθνικές αμυντικές απαιτήσεις των ΗΠΑ.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο