Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Χάθηκαν 85 δισ. στο Χ.Α. από την αρχή του έτους

Χάθηκαν 85 δισ. στο Χ.Α. από την αρχή του έτους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από 85 δισ. ευρώ έχουν κάνει φτερά από το χρηματιστήριο από την αρχή του έτους, αφού οι τιμές των μετοχών έχουν κατρακυλήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τρεισήμισι ετών. Με το επενδυτικό ρίσκο στο ζενίθ και την ψυχολογία στο ναδίρ οι προσδοκίες για ουσιαστική ανοδική αντίδραση εξανεμίζονται, αφού επικρατεί η άποψη «Μπορούμε να βρούμε και… φτηνότερα».

Το ντόμινο των αρνητικών εξελίξεων στις διεθνείς αγορές, με τα κανόνια άλλοτε κραταιών επενδυτικών οίκων να σκάνε το ένα μετά το άλλο, σκορπά τον πανικό, καταφέροντας ισχυρό πλήγμα και στις ελληνικές εταιρείες. Οι μαζικές ρευστοποιήσεις τίτλων κυρίως από ξένους πήραν ανεξέλεγκτες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, με τα hedge funds να φεύγουν όπως-όπως από τις μικρές περιφερειακές αγορές (βλέπε Χ.Α.) που όπως αποδείχτηκε πληρώνουν πιο ακριβά το κόστος της κρίσης που στοιχίζει ήδη στις αγορές περίπου 16-17 τρισ. δολ.

Και βέβαια κανείς δεν θέλει να επιβεβαιωθούν οι Κασσάνδρες που μιλούν για συστημικό κίνδυνο με παρενέργειες σε όλο το φάσμα του πιστωτικού συστήματος, διότι τότε θα συζητάμε για σοβαρές επιπτώσεις και στην εγχώρια τραπεζική αγορά και ακόμη μεγαλύτερη πτώση της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. που φθίνει σε όλη τη διάρκεια του 2008.

Υπενθυμίζεται ότι το υψηλό έτους για τον Γ.Δ. ήταν οι 5.207,44 μονάδες στις 2 Ιανουαρίου. Έκτοτε χάνει έδαφος και οι απώλειές του ξεπέρασαν και το 41%, αφού η κεφαλαιοποίηση έχει κατρακυλήσει στα 111,07 δισ. ευρώ (16/9) από 196,26 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους. Τα περισσότερα χρήματα έχουν χαθεί από τις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης και δη τις τράπεζες. Όπως φαίνεται στα στοιχεία του πίνακα που επιμελήθηκε για λογαριασμό της «I» ο Κωνσταντίνος Βέργος, επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η Εθνική έχει χάσει πάνω από 8,5 δισ. ευρώ από την χρηματιστηριακή της αξία.

Η τιμή της μετοχής μπορεί να διατηρείται στα top picks των μεγάλων οίκων (όσων έχουν μείνει τουλάχιστον), έπεσε όμως θύμα του μπαράζ υποβαθμίσεων τιμών-στόχων για το σύνολο των τραπεζικών μετοχών λόγω του αυξημένου ρίσκου στον κλάδο. Ανάλογη συμπεριφορά επέδειξαν και οι άλλες τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς κ.ά.). Μικρές σχετικά είναι οι απώλειες στην κεφαλαιοποίηση για την Motor Oil, από 1,75 δισ. ευρώ στην αρχή του έτους σε 1,3 δισ. ευρώ σήμερα, με την τιμή να γράφει ζημιές 25% όταν για τα άλλα ισχυρά blue chips αυτές ξεπερνούν το 40-45%.

Μεγάλες οι ζημιές και για τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, κυρίως δε για την ΕΧΑΕ. Στον ΟΠΑΠ η κεφαλαιοποίηση έχει υποχωρήσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ αλλά η μετοχή καταγράφει απώλειες μόλις 18%, δηλαδή σχετικά περιορισμένες αν συγκριθεί με τη βουτιά των προαναφερθεισών εταιρειών. Οι μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, κ.ά. καταγράφουν απώλειες, που κατά μέσον όρο ξεπερνούν το 45%.


Πηγή: Ισοτιμία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο