Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εξετάζεται η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμο για τα παρακρατηθέντα ποσά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων


Επιμέλεια

Επιστημονική ομάδα TAXHEAVEN


Με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 4501/2017 και της εγκυκλίου Φ. Φ. 80000/οικ. 55441/2985/23.11.2017, προβλέπεται ότι, ποσά που παρακρατήθηκαν για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2012 έως 30.6.2016 και υπολογίστηκαν επί του ακαθάριστου ποσού μηνιαίας κύριας σύνταξης ή προσυνταξιοδοτικής παροχής, επιστρέφονται άτοκα στους δικαιούχους, η δε επιστροφή τους θα γινόταν με τη σύνταξη του μηνός Δεκεμβρίου 2017.

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρο 54 παρ. 1 περ. β' σε συνδυασμό με την περίπτωση β της παρ. 2 του ιδίου άρθρου του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013) προβλέπεται πρόστιμο ύψους 100,00 ευρώ για την υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οι οποίοι δεν είναι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων. Σχετική είναι και η ΠΟΛ.1139/2017.

Βάσει των υφιστάμενων διατάξεων προκύπτει ότι, οι συνταξιούχοι που εισέπραξαν τα χρηματικά ποσά που τους αναλογούν πρέπει να τα δηλώσουν ως εισόδημα στα οικονομικά/φορολογικά έτη που ανάγονται, δηλαδή στα έτη που αφορούν.  Αυτό θα έχει ως συνέπεια την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τα οικονομικά/φορολογικά έτη στα οποία ανάγονται τα ποσά που θα επιστραφούν στους συνταξιούχους. Συνεπώς, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, κάθε δικαιούχος-συνταξιούχος θα πρέπει να υποβάλει τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η οποία θα τον επιβαρύνει για κάθε οικονομικό/φορολογικό έτος με πρόστιμο 100 ευρώ —που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα— αφού όπως ήδη αναφέραμε, στο νόμο δεν προβλέπεται εξαίρεση ή απαλλαγή γι' αυτές τις περιπτώσεις1.

Το Υπ. Οικονομικών και η Α.Α.Δ.Ε. εξετάζουν τη δυνατότητα υποβολής των εκπρόθεσμων αυτών τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οι εν λόγω φορολογούμενοι.

Μία λύση που θα μπορούσε να υιοθετηθεί από τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε αφενός μεν, να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι με πρόστιμα, αφετέρου δε, να μην υπάρχει μεγάλο γραφειοκρατικό κόστος είναι να προβλεφθεί η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο θα εκδοθούν οι βεβαιώσεις συντάξεων, εφόσον βέβαια έχουν αναγραφεί τα σχετικά ποσά που επιστράφηκαν στις αντίστοιχες βεβαιώσεις συντάξεων του έτους 2017 (σ.σ. με τον αντίστοιχο κωδικό για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων στα έτη που ανάγονται, όπως δηλαδή γίνεται ήδη και με τα αναδρομικά των συντάξεων).

Επί τη ευκαιρία να σημειώσουμε ότι είναι αναγκαία η επέκταση της δυνατότητας υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου και σε προγενέστερα έτη του φορολογικού έτους 2015 προκειμένου να αποφεύγονται οι επισκέψεις στις Δ.Ο.Υ. για τέτοιες περιπτώσεις.___________________

[1] Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1034/2017, για τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αυτές θα παραλαμβάνονται χωρίς κυρώσεις μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο