Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

«Ενσωματώθηκαν οι προτάσεις του Συνηγόρου στη νέα νομοθεσία για τα οικογενειακά επιδόματα»Κοινωνική προστασία
Σύνοψη διαμεσολάβησης


Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Γεώργιος Νικολόπουλος
Ειδική επιστήμονας: Κατερίνα Μαρκετάκη

Μάρτιος 2018

Τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τα οικογενειακά επιδόματα ενσωματώνει μεταξύ άλλων η πρόσφατη τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα το άρθρο 214 του ν. 4512/2018 και η ΥΑ Γ.Π.οικ.Δ22/11/2705/58/2018 έκανε αποδεκτή την πρόταση της Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο συνδρομής των προϋποθέσεων απονομής οικογενειακού επιδόματος και -εκτός από τη μείωση της διάρκειας διαμονής στη χώρα από δεκαετία σε πενταετία- προέβλεψε ότι σε περίπτωση που ο φορολογικά υπόχρεος δεν έχει πενταετή διαμονή να ελέγχεται η ως άνω προϋπόθεση στο πρόσωπο του έτερου γονέα. Επίσης έγινε αποδεκτό και το αίτημα του Συνηγόρου για τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής σε περίπτωση που απορρίπτεται η αίτηση χορήγησης οικογενειακού επιδόματος.

Από το 2013 που εφαρμόσθηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο χορήγησης οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΓΑ, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει δεχτεί μεγάλο αριθμό αναφορών σχετικά με την αδυναμία της μητέρας που βρίσκεται σε γάμο να ζητήσει η ίδια το επίδομα τέκνων. Το 2016, μετά από συνεχή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (ΟΓΑ, Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη η πρόταση της Ανεξάρτητης Αρχής για τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου https://www.synigoros.gr/?i=health-and-social-welfare.el.miteres-oikogenia- politeknoi.347356

Συγκεκριμένα ο Συνήγορος πρότεινε, σε περίπτωση που ο υπόχρεος σε Δήλωση της Φορολογίας Εισοδήματος δεν πληροί τις εκ του νόμου προϋποθέσεις για τη χορήγηση και καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, να ελέγχεται εάν αυτές πληρούνται στο πρόσωπο του έτερου γονέα. Τονιζόταν μάλιστα ότι η νομοθεσία για τα οικογενειακά επιδόματα δεν μπορεί να εισάγει άνιση μεταχείριση σε βάρος της μητέρας, και ιδίως του πραγματικού δικαιούχου του επιδόματος δηλαδή του παιδιού, ανάλογα με το είδος της οικογένειας.

Πληροφορίες: Τηλ.: 213 1306 600, E-mail: [email protected]
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο