Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας - Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος...

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός

Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Πέρασε και η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου στην αρχή της οποίας ήρθε ξανά στο προσκήνιο το δίλημμα που ταλανίζει ενίοτε την πολιτική ζωή αυτού του τόπου. Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό; Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε για την επιδότηση ενοικίου ορισμένων υπουργών και βουλευτών κράτησε μερικές ημέρες και κορυφώθηκε με την παραίτηση δύο υπουργών κι έναν μίνι ανασχηματισμό. [Ανασχηματισμός: Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης].  Βέβαια, αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην πολιτική, τέτοιες συμπεριφορές συναντάμε παντού, ενώ εξαίρεση δεν αποτελεί  και το δικό μας το σινάφι. Πάρτε για παράδειγμα ορισμένους προβεβλημένους (και όχι μόνο)  φοροτεχνικούς,  οι οποίοι αντλούν πληροφορίες από τα άρθρα, τις μελέτες, και ό,τι άλλο υλικό υπάρχει στον κόμβο και το χρησιμοποιούν είτε ως σημειώσεις στα σεμινάρια που κάνουν, είτε ως τροφή για σχολιασμό στις εκπομπές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης που τους καλούν, είτε για να αρθρογραφούν σε άλλες ιστοσελίδες, χωρίς ωστόσο να κάνουν καμία αναφορά στην πηγή των πληροφοριών τους. Νόμιμο φυσικά και είναι, ηθικό όμως;

 

Είπαν : Καθαρόν πράγμα δεν είναι ό,τι επλύθη, αλλ’ ό,τι δεν ελερώθη.

 

 Τα καλά νέα

Να ξεκινήσω με τις ευχάριστες ειδήσεις της περασμένης εβδομάδος οι οποίες δεν ήταν βέβαια και πολλές.
Στο πλαίσιο της ανάκαμψης της οικονομίας και της αναμενόμενης ραγδαίας αύξησης των επενδύσεων, είχαμε την νέα χαλάρωση των capital controls. Από αυτόν το μήνα λοιπόν θα μπορούμε όλοι να επενδύουμε 2.300 ευρώ ανά μήνα σε μετρητά αντί των 1.800 ευρώ με τα οποία είχαμε συνηθίσει. [Περισσότερα δείτε εδώ, καθώς δεν είναι μόνο το όριο στην ανάληψη των μετρητών που άλλαξε από 1.3.2018].


Το υπουργείο Εργασίας μέσω δύο εγκυκλίων που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα, έκανε γνωστό ότι προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παραταθεί η ασφαλιστική ικανότητα για αρκετές ομάδες ασφαλισμένων (ανέργους, εργάτες γης, μέλη Δ.Σ., κ.λπ.). [Δείτε εδώ ορισμένες περιπτώσεις για τις οποίες θα δοθεί παράταση καθώς και τα χρονικά διαστήματα, και τις υπόλοιπες εδώ].
Οι αποφάσεις Φ. 40021 / οικ. 11259 / 571/2018  και  287025/2018


Παρατάσεις όμως είχαμε την περασμένη εβδομάδα και σε άλλες υποχρεώσεις. Εκτός λοιπόν εκτός από την παράταση των συγκεντρωτικών καταστάσεων (έως 2.4.2018) η οποία ήταν ήδη γνωστή από την προπερασμένη εβδομάδα, είχαμε και τις εξής νέες παρατάσεις :

Σε ό,τι αφορά τώρα στην υποχρέωση υποβολής καταλόγων υπόχρεων πόθεν έσχες, δεν έχει δοθεί κάποια επίσημη παράταση, ωστόσο υπήρχε ενημέρωση από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία αναφέρει ότι όταν το σύστημα (ηλεκτρονική εφαρμογή) θα είναι έτοιμο, οι υπόχρεοι θα ενημερωθούν με email έτσι ώστε να υποβάλλουν τους καταλόγους. Ξεκάθαρα πράγματα, τι να μπλέκουμε τώρα με νέες προθεσμίες και παρατάσεις!  [Δείτε εδώ περισσότερα]

Είπαν : Τίποτε δεν μπορεί να είναι πολιτικά ορθό, αν είναι ηθικά λάθος.

 

 Δηλώσεις - βεβαιώσεις

Για τις βεβαιώσεις αποδοχών δεν έχουμε κάτι νεώτερο. Αναμένουμε την απόφαση της ΑΑΔΕ για να δούμε πότε θα ανοίξει το σύστημα για την υποβολή τους και ταυτόχρονα ποια θα είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής. Καλό θα είναι όμως να προετοιμάζεστε σιγά σιγά...

Εκτός από την εφαρμογή για τις βεβαιώσεις, αναμένουμε και το άνοιγμα νέων εφαρμογών από την ΑΑΔΕ και το υπουργείο εργασίας, οι οποίες έχουν εξαγγελθεί και ορισμένες είναι απαραίτητες για την εφαρμογή των διατάξεων.
Ενδεικτικά αναμένουμε:
-
την ηλεκτρονική εφαρμογή παρακολούθησης βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων
-την ηλεκτρονική εφαρμογή για την απόδοση του φόρου διαμονής [επί τη ευκαιρία δείτε εδώ σχετικά με τις μηδενικές δηλώσεις φόρου διαμονής]
-την πλατφόρμα για την πληρωμή φόρων με πιστωτική/χρεωστική κάρτα
-την εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή υπερεργασιών και υπερωριών στο ΕΡΓΑΝΗ
-την εφαρμογή για την υποβολή φόρου μερισμάτων/τόκων/δικαιωμάτων

Σχετικά με την υποβολή δήλωσης φόρου μερισμάτων/τόκων/δικαιωμάτων να θυμίσω ότι την περασμένη εβδομάδα δόθηκε στην δημοσιότητα η  απόφαση : ΠΟΛ.1035/2018 , σύμφωνα με την οποία δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο στις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις  που αφορούν τους φόρους αυτούς, εφόσον βέβαια με την τροποποιητική διορθώνονται παραλείψεις που αφορούν το ίδιο αντικείμενο με την αρχική δήλωση (μερίσματα ή τόκους ή δικαιώματα) και εφόσον η αρχική δήλωση έχει φυσικά υποβληθεί εμπρόθεσμα. Ακριβώς δηλαδή ότι ισχύει και για το Φ.Μ.Υ. και τους λοιπούς παρακρατούμενους φόρους.

 

Είπαν : Κατέχουμε τις αρετές επειδή τις έχουμε ήδη ασκήσει, όπως συμβαίνει και με τις άλλες τέχνες. Γιατί τα πράγματα που πρέπει να τα μάθεις για να τα κάνεις, τα μαθαίνεις κάνοντάς τα, όπως γίνεσαι οικοδόμος χτίζοντας σπίτια και κιθαριστής παίζοντας κιθάρα. Με τον ίδιο τρόπο γινόμαστε δίκαιοι κάνοντας δίκαια πράγματα και σώφρονες κάνοντας σώφρονα και γενναίοι κάνοντας γενναία

 

 Σ.τ.Ε.

Σημαντικές ήταν και οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε. που δημοσιεύθηκαν στον κόμβο την περασμένη εβδομάδα. Θα σταθώ στην απόφαση 172/2018 με την οποία το Σ.τ.Ε. έκρινε ότι, ούτε το σύνολο των πρωτογενών καταθέσεων που εμφανίζεται σε πληροφοριακή έκθεση ελέγχου φορολογίας εισοδήματος του Σ.Δ.Ο.Ε. και στους οικείους πίνακες, ούτε η πληροφοριακή έκθεση ελέγχου φορολογίας εισοδήματος του Σ.Δ.Ο.Ε., ούτε η ανώνυμη καταγγελία,  αποτελούσαν συμπληρωματικά στοιχεία, για την επέκταση της παραγραφής σε δεκαετία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 84 σε συνδυασμό με το άρθρο 68 του πρώην Κ.Φ.Ε.
Η απόφαση αυτή ουσιαστικά συμπληρώνει τις αποφάσεις ΣτΕ 2934/2017 και ΣτΕ 2935/2017 αναφορικά με τα συμπληρωματικά στοιχεία και ξεκαθαρίζει περαιτέρω το τοπίο στο θέμα αυτό.
Για να κλείσουν οριστικά οι εκκρεμότητες σχετικά με τις παραγραφές, αναμένουμε και την απόφαση του Σ.τ.Ε. η οποία θα κρίνει την 15ετή παραγραφή στις περιπτώσεις της εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων. Δυστυχώς η εξομοίωση της εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων με την μη υποβολή ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με δύο αποφάσεις της Δ.Ε.Δ. η οποία υιοθέτησε το σκεπτικό της γνωμοδότησης του ΝΣΚ 173/2006 σύμφωνα με την οποία, αν η δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή η δήλωση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων κ.λπ. δεν υποβληθούν μέσα στη νόμιμη προθεσμία, αρχίζει από τη λήξη της προθεσμίας αυτής η προβλεπόμενη δεκαπενταετής παραγραφή και το γεγονός αυτό δεν αναιρείται από τυχόν μεταγενέστερη υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις. [Δείτε εδώ το σχετικό θέμα που ανέδειξε ο κόμβος - Δεκαπενταετής η παραγραφή και για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις βάσει των διατάξεων του άρθρου 84 του ν. 2238/1994 ]

Δείτε επίσης τις υπόλοιπες αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα:
 


Είπαν : Η μόνη ανηθικότητα είναι να μην κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις, όταν πρέπει να το κάνεις

 

 Στατιστικά

Η Α.Α.Δ.Ε. δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα δύο εκθέσεις.  Στην πρώτη αναφέρεται λεπτομερώς τι φόρους (έμμεσους και άμεσους) πληρώσαμε  το 2017 [Διακύμανση φορολογικών εσόδων για το 2017],  ενώ στη δεύτερη ένας από τους λόγους για τον οποίους τους πληρώσαμε....[Αύξηση 57,70% στους ελέγχους από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ το 2017]

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εξής στοιχεία:

-Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αυξήθηκαν κατά 1,73%  (περίπου 140 εκ.).
-Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αποτελούν το 64,07% των συνολικών εσόδων από φόρους στο εισόδημα
-Τα φυσικά πρόσωπα πλήρωσαν σε φόρους 8,31 δις ενώ τα νομικά 3,47 δις
-Τα έσοδα από την προκαταβολή φόρου αυξήθηκαν (λόγω της αύξησης από 75% σε 100% στους ελ. επαγγελματίες) κατά 74 εκ. ευρώ.
-Τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ μειώθηκαν κατά 340 εκ., λόγω της μείωσης των τιμών στις φτωχογειτονιές του Ψυχικού και στις απαλλαγές που δόθηκαν στις σεισμόπληκτες περιοχές.
-Τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ έφτασαν τα 3,02 δις. Μήπως τελικά η είσπραξη των 2,65 δις που αναφέρεται σε όλες τις συζητήσεις σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ δεν ισχύει! (Εκτός εάν η είσπραξη του έτους εμπεριέχει και ΕΝΦΙΑ προηγούμενου έτους και εμφανίζεται αυξημένη).
 

Είπαν : Όταν ο νόμος και η ηθική συγκρούονται μεταξύ τους, ο πολίτης έχει τη σκληρή επιλογή είτε να χάσει το αντίληψή του περί ηθικής είτε να χάσει το σεβασμό του προς τους νόμους.


 Barcode

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και η απόφαση με την οποία καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές η διαδικασία και οι λοιπές λεπτομέρειες για την εφαρμογή γραμμωτού κώδικα στις έντυπες εκδόσεις των περιοδικών και εφημερίδων, περιοδικού και ημερήσιου τύπου.  Η απόφαση : Κ.Υ.Α. αριθμ. 613/2018. Ωστόσο για να εφαρμοστεί πλήρως και αυτή η διάταξη, απαιτείται ηλεκτρονική εφαρμογή από το Υπ. Τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης η οποία θα λαμβάνει τα δεδομένα. 


 

⥢⥤

 ΣΛΟΤ

Οι σημαντικότερες γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου Λογιστικής Τυποποίησης που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

⥢⥤

Διάλειμμα για διαφημίσεις

Διαφημίσεις και αγγελίες από εφημερίδες κατά τα έτη 1919-1924


Λοιπές ενδιαφέρουσες ειδήσεις

 

⥢⥤

Briefing εβδομάδος


Το briefing της ημέρας - Ασφαλιστική ικανότητα μελών ΔΣ, υποχρεώσεις Μαρτίου κ.ά. (02.03.2018)

Το briefing της ημέρας - «Συμπληρωματικά» στοιχεία, ΑΠΔ ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ - ΜΜΕ κ.ά. (26.02.2018)

Το briefing της ημέρας - Capital controls, Υπεύθυνη Δήλωση λογιστών, «πόθεν έσχες» κ.ά. (28.02.2018)

 

 

Αρθρογραφία


Ο νέος Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (GDPR)

Είναι τελικά εργαλείο εξυγίανσης ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών;

«Εξωδικαστικός μηχανισμός» (ν. 4469/2017) για την ρύθμιση οφειλών σε Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.


 

Είπαν : Αυτές είναι οι αρχές μου. Και αν δεν σου αρέσουν… εντάξει, έχω κι άλλες

 

Υποχρεώσεις - Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Μαρτίου 2018  [Μην ανοίξετε το συγκεκριμένο άρθρο εάν έχετε καλή διάθεση. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σας χαλάσει....]

 

Επίλογος.

Όπως θα παρατηρήσατε το σημερινό σχόλιο ήταν αρκετά πιο σύντομο σε σχέση με όσα σας έχω συνηθίσει.

Καλή συνέχεια.... και προσοχή στα ρολά των ταμειακών...

Απολαυστικό best of από την εκπομπή της ΕΡΤ , MHTSI SHOW

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο