Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Δ. Βερβεσός: «Αντικίνητρο για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες ο ΦΠΑ 24% στις δικηγορικές υπηρεσίες»

Συνάντηση του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρη Βερβεσού με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Γιώργο ΝτάσσηΜε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Γιώργο Ντάσση, συναντήθηκε χθες ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρης Βερβεσός. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής ΟΚΕ, Νίκος Αλεξόπουλος, και οι Δικηγόροι Αθηνών Πάνος Αλεξανδρής και Σοφία Κατσίνα (μέλος της ελληνικής ΟΚΕ).

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το ζήτημα της κατάργησης, άλλως δραστικής μείωσης του ΦΠΑ για τις δικηγορικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο του σχετικού σχεδίου Οδηγίας που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει του ότι έχει ζητηθεί θεσμικά απ’ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση Οδηγίας [COM/2018/020 final - 2018/05 (CNS)] -που  σκοπό έχει την ομογενοποίηση  των καθεστώτων ΦΠΑ στην ΕΕ- προτείνει δυο μόνον κλίμακες για όλα τα Κράτη μέλη, με κατώτατο συντελεστή το 5%. Αφήνει, κατά τα λοιπά, στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών να καθορίσουν το ύψος των συντελεστών κάθε κλίμακας. Στον ανώτερο συντελεστή του Παραρτήματος του σχεδίου Οδηγίας απαριθμείται μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών, όπως τα είδη πολυτελείας, τα οποία υποχρεωτικώς εντάσσονται σε αυτόν για όλα τα Κράτη-Μέλη. Μεταξύ αυτών δεν συμπεριλαμβάνονται οι νομικές υπηρεσίες.    

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας εξήγησε στον ομόλογό του ότι η επιβολή ΦΠΑ 24% στις δικηγορικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, ιδίως σε ό,τι αφορά τις δικονομικές πράξεις, λειτουργεί ως δυσανάλογο και επαχθές αντικίνητρο για την πρόσβαση των οικονομικά αδύναμων πολιτών στην Δικαιοσύνη. Επιπρόσθετα, καταλήγει σε άνιση μεταχείριση μεταξύ εκείνων των διαδίκων που έχουν, και εκείνων που δεν έχουν, την ιδιότητα του επιτηδευματία, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας των διαδίκων, καθώς οι πρώτοι έχουν την δυνατότητα να εκπέσουν - συμψηφίσουν τον ΦΠΑ, ενώ οι άλλοι όχι.


www.dsa.gr

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΟΚΕ υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις και δεσμεύθηκε ότι θα συμβάλει στο μέτρο των δυνάμεών του, ώστε η μεταχείριση των δικηγορικών υπηρεσιών, σε ό,τι αφορά ιδίως την δικαστηριακή δικηγορία, να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, που κατοχυρώνει το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, ισότιμα για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας. Στο πλαίσιο αυτό θεώρησε εύλογο οι δικηγορικές υπηρεσίες να υπαχθούν στον κατώτατο συντελεστή ΦΠΑ, που προβλέπεται στην ΕΕ.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο