Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Οδηγίες για το ΦΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να απευθύνει στην Ελλάδα δύο αιτιολογημένες γνώμες (δεύτερο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας), διότι οι ελληνικές αρχές δεν της κοινοποίησαν τη μεταφορά δύο οδηγιών για το ΦΠΑ στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Οδηγίες για το ΦΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να απευθύνει στην Ελλάδα δύο αιτιολογημένες γνώμες (δεύτερο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας), διότι οι ελληνικές αρχές δεν της κοινοποίησαν τη μεταφορά δύο οδηγιών για το ΦΠΑ στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής η πρώτη οδηγία που δεν της κοινοποιήθηκε είναι η 2006/69/ΕΚ, η οποία αφορά τα μέτρα που αποσκοπούν να απλουστεύσουν τη διαδικασία επιβολής του ΦΠΑ, να συνδράμουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής και να καταργήσουν ορισμένες αποφάσεις χορήγησης παρεκκλίσεων.

Η δεύτερη οδηγία είναι η 2006/112/ΕΚ και αφορά το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή τονίζει ότι "οι υποχρεώσεις των κρατών-μελών δεν περιορίζονται στη μεταφορά της οδηγίας στο εσωτερικό δίκαιο, αλλά περιλαμβάνουν την ενημέρωση της Επιτροπής σχετικά με τα εγκριθέντα μέτρα μέσω της κωδικοποίησης των νομοθετικών διατάξεων στην κατάλληλη βάση δεδομένων της Επιτροπής".

Οπως επισημαίνεται, "εφόσον, για ορισμένες οδηγίες, δεν απαιτείται η λήψη μέτρων μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο, το κράτος-μέλος οφείλει ωστόσο να προβεί σε ρητή σχετική ενημέρωση της Επιτροπής".

Η οδηγία 2006/112/ΕΚ αποτελεί την αναδιατύπωση της οδηγίας 77/388/ΕΟΚ που ήταν άλλοτε γνωστή ως η "6η οδηγία ΦΠΑ", ώστε το προϊόν του εξορθολογισμού των διαφόρων τροποποιήσεων που επιβλήθηκαν με την πάροδο του χρόνου στη συγκεκριμένη οδηγία να αποτελέσει ενιαίο νομοθετικό κείμενο.

Η οδηγία τέθηκε σε ισχύ την 01/01/2008.

Ελλείψει απόκρισης από μέρους της Ελλάδας εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να προσφύγει για τις δύο συγκεκριμένες υποθέσεις στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο