Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΠΟΦΕΕ: «Προσοχή με την απόσυρση από την χρήση μοντέλων ΦΗΜ μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2018»Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Προσοχή με την απόσυρση από την χρήση μοντέλων ΦΗΜ μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2018


Σχετικά με το ζήτημα αυτό που αποτέλεσε και θέμα συζήτησης στην διημερίδα της Ε.Φ.Ε.Ε.Α. 24 και 25 Φεβρουαρίου 2018, η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. κοινοποιεί τη σχετική υπενθύμιση στους συναδέλφους ότι:

1. Α. Οι κάτοχοι των μοντέλων φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών που ορίζονται στον ΠΙΝΑΚΑ Α της ΠΟΛ.1196/2017, οι οποίοι εξακολουθούν να εμφανίζονται στο υποσύστημα taxis ως ενεργοί καλούνται να δηλώσουν την εκπρόθεσμη παύση αυτών στην αρμόδια ΔΟΥ, μέχρι την 28 Φεβρουαρίου 2018. Από την 1/3/2018 και εξής τυχόν εμφάνιση ΦΗΜ της υπόψη κατηγορίας ως ενεργού στο υποσύστημα taxis συνιστά για τον κάτοχο-χρήστη αυτού παράβαση των διατάξεων της περίπτωσης ια΄ της παρ. 1 του άρθρου 54 του Ν.4174/2013.

Το πρόστιμο ανέρχεται στα πεντακόσια (500) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο και επιβάλλεται, όταν διαπιστώνεται ότι η επιχείρηση εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές.

Σε περίπτωση αδυναμίας έκδοσης πρόσφατου τελικού Δελτίου Ημερήσιας Κίνησης «Ζ», οι κάτοχοι των ανωτέρω μοντέλων ΦΗΜ δύνανται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση με τα προοδευτικά σύνολα από έναρξης λειτουργίας του ΦΗΜ.

2. Β. Οι κάτοχοι των τύπων ΦΗΜ που ορίζονται στον ΠΙΝΑΚΑ Β της ΠΟΛ.1196/2017, υποχρεούνται να δηλώσουν την παύση αυτών μέχρι 31 Μαΐου 2018.

Και εδώ το πρόστιμο ανέρχεται στα πεντακόσια (500) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο όταν διαπιστώνεται από την 1/6/2018 και εξής, ότι η επιχείρηση εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές.

3. Με το από 14/12/2017 έγγραφό η Π.Ο.Φ.Ε.Ε., (αριθ. Πρωτ. 138) προς τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργο Πιτσιλή και τον Γεν. Διευθυντή Άμεσης Φορολογίας κ. Ευθύμιο σχετικά με το πιο πάνω ζήτημα, επειδή η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξυπηρετείται από λογιστικά γραφεία και η αναζήτηση ανά επιχείρηση και ανά μοντέλο ΦΗΜ είναι - όχι μόνο χρονοβόρα - αλλά σχεδόν αδύνατη, η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. είχε προτείνει για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας αυτής να αποσταλεί ενημερωτικό email από την αρμόδια υπηρεσία σε όλες τις επιχειρήσεις που φαίνονται στο υποσύστημα του taxis ότι έχουν δηλωμένα τα μοντέλα ΦΗΜ που είναι προς παύση, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του ΑΦΜ με τα οποία είναι δηλωμένα.

4. Αυτό έγινε δεκτό και οι ειδοποιήσεις έχουν σταλεί. Επομένως όσοι συνάδελφοι έχουν λάβει στην δική τους ηλεκτρονική διεύθυνση ή ενημερώθηκαν από τις επιχειρήσεις – πελάτες τους ότι έλαβαν τη σχετική ειδοποίηση που ενημερώνει ότι τα συγκεκριμένα μοντέλα φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών εξακολουθούν να εμφανίζονται στο υποσύστημα taxis ως ενεργοί μηχανισμοί, καλούνται να δηλώσουν την εκπρόθεσμη παύση αυτών στην αρμόδια ΔΟΥ, μέχρι την 28 Φεβρουαρίου 2018.

 

Το Γραφείο Τύπου της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.


Ετικέτες για αναζήτηση ΠΟΦΕΕ ΦΗΜ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο