Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΣτΠ: Δυνατότητα υποβολής δήλωσης ακινησίας και από τον κάτοχο του οχήματοςΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ

Σχέσεις κράτους - πολίτη

Σύνοψη διαμεσολάβησης


Δυνατότητα υποβολής δήλωσης ακινησίας και από τον κάτοχο του οχήματος


Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ευανθία Σαββίδη
Ειδική επιστήμονας: Μαρία Κετσιτζίδου

Φεβρουάριος 2018

Δημόσια οικονομική υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) αρνήθηκε να κάνει αποδεκτή δήλωση ακινησίας την οποία ο κληρονόμος του οχήματος κατέθεσε προτού υποβάλει δήλωση φόρου κληρονομίας. Η Δ.Ο.Υ υποστήριξε ότι δεν είχε μεταβιβαστεί στον ενδιαφερόμενο η κυριότητα του οχήματος, καθώς αυτό προϋποθέτει την υποβολή δήλωσης φόρου κληρονομίας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ, ότι, δεδομένης της διαζευκτικής διατύπωσης της διάταξης που ρυθμίζει την υποβολή δήλωσης ακινησίας οχήματος, η δήλωση αυτή μπορεί να υποβληθεί όχι μόνο από τον ιδιοκτήτη του οχήματος, αλλά και από τον κάτοχο αυτού.

Περαιτέρω, η Ανεξάρτητη Αρχή τόνισε ότι η κατοχή, η φυσική δηλαδή εξουσία επί του πράγματος, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, αποτελεί πραγματική κατάσταση η οποία στοιχειοθετείται από πραγματικά περιστατικά, εναργή, δε, απόδειξη της κατοχής οχήματος αποτελεί η κατοχή των στοιχείων κυκλοφορίας αυτού (πινακίδες, άδεια κυκλοφορίας).

Τελικά, με την αριθμ. ΠΟΛ.1212/2017 εγκύκλιο οδηγία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), επιβεβαιώθηκε ότι «οποιοδήποτε πρόσωπο έχει την κατοχή του οχήματος δηλαδή έχει την φυσική εξουσία επί αυτού, ανεξάρτητα αν το ίδιο πρόσωπο έχει και την κυριότητα αυτού, μπορεί να υποβάλει δήλωση ακινησίας», και αποσυνδέθηκε ρητώς η μεταβίβαση της κυριότητας του οχήματος στον κληρονόμο από την υποβολή της δήλωσης ακινησίας.


Ετικέτες για αναζήτηση ακινησία Συνήγορος


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο