Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των ακινήτων που ανήκουν πλέον στον ΕΦΚΑ και πόσα από αυτά χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες τουΣε επίκαιρη ερώτηση απάντησε στη Βουλή η Υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου σχετικά με την ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ.

1) Ο ΕΦΚΑ διαθέτει συνολικά 308 κτίρια ή τμήματα κτιρίων (οριζόντιες ιδιοκτησίες), συνολικού εμβαδού 649.731 μ2 αντικειμενικής αξίας 850 εκ. ευρώ.

Εξ, αυτών:

Α) Το 32,60% (211.838 μ2) ιδιοχρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.
Β) Το 3,97% (25.786 μ2) είναι κτίρια υπό κατασκευή.
Γ) Το 28,97% (188.205 μ2) είναι κτίρια που χρησιμοποιούνται δωρεάν από φορείς του Υπουργείου Υγείας (ΠΕΔΥ, ΕΣΥ, ΕΟΠΥΥ, Νοσοκομεία) βάσει προηγούμενων νόμων.
Δ) Το 17,95% (116.626 μ2) είναι κενά κτίρια (περισσότερα από τα μισά αυτών είναι διατηρητέα κτίρια).
Ε) Το 16,51% (107.274 μ2) είναι εκμισθωμένα κτίρια προς τρίτους.

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό 17,95% οφείλεται κυρίως στις δύσκαμπτες και αδιαφανείς διαδικασίες διαδικασίες που εισήγαγε ο ν.3863/2010 για την υποχρεωτική χρήση των υπηρεσιών της ΕΔΕΚΤ ΑΕ για οποιοδήποτε θέμα αξιοποίησης των ιδιόκτητων ακινήτων των π. ΦΚΑ, με τελικό αποτέλεσμα την αδυναμία αξιοποίησης των κτιρίων αυτών. Ο Νόμος αυτός τροποποιήθηκε με το ν. 4430/2016.

2) «Γιατί δεν προχωρά η αξιοποίηση των ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται προκειμένου να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες του ΕΦΚΑ ή να αυξηθούν τα έσοδά του;».

Έχει ήδη εκπονηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη κτιριακό πρόγραμμα για τη συστέγαση των δομών των π, ΦΚΑ και την αξιοποίηση των κενών ακινήτων του ΕΦΚΑ, προκειμένου να επιτευχθεί:

Α) Μείωση των καταβαλλομένων μισθωμάτων. Τα καταβαλλόμενα μισθώματα την 01/01/2017 είναι 865.000 ευρώ μηνιαίως για 261 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. Με το πρόγραμμα συστέγασης των π. ΦΚΑ σε ενιαίες δομές και με την εκτέλεση των κτιριακού προγράμματος (οικοδόμηση κτιρίων σε υπάρχοντα ιδιόκτητα οικόπεδα και επισκευή κενών ιδιόκτητων κτιρίων για ιδιόχρηση), εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μείωση άνω του 50% τα επόμενα 5 έτη. Ταυτόχρονα θα αξιοποιηθεί το 40% των ακινήτων που σήμερα είναι κενά.

Β) Εκμίσθωση των κενών ακινήτων με μακροχρόνιες μισθώσεις και εκτέλεση των εργασιών επισκευής - ριζικής ανακαίνισης από τους επενδυτές-μισθωτές. Ηδη έχουν υποβληθεί προτάσεις από δημόσιους φορείς για αρκετά από τα κενά ακίνητα του ΕΦΚΑ (και των άλλων εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Εργασίας) και θα ακολουθήσει η πρόσκληση προς ιδιώτες,

Γ) Ενοποίηση των λογαριασμών κοινής ωφέλειας (ρεύματος και τηλεφώνου). Έχουν συλλεχθεί τα στοιχεία για το σύνολο των ακινήτων (λογαριασμοί ΔΕΗ, τηλεφώνων, αερίου κλπ.) και θα διερευνηθεί η δυνατότητα παροχής εκπτώσεων μέσω της δημιουργίας ενιαίων λογαριασμών.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο