Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Θ. Φωτίου: «Θα μετεγκαταστήσουμε τους ανθρώπους που ζουν σε εξαθλίωση πολύ γρήγορα»ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
            
Δελτίο Τύπου
                                                                                      
Αθήνα, 22-02-2018

Διαβούλευση δράσεων για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά

Συνάντηση της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά με εκπροσώπους των Περιφερειών και των Διαχειριστικών Αρχών τους πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Θέμα της συνάντησης ήταν η σχεδιαζόμενη πολιτική κοινωνικής ένταξης των Ρομά σύμφωνα με τις προτάσεις της Ειδικής Γραμματείας καθώς και η ενεργοποίηση συγκεκριμένων Συγχρηματοδοτούμενων Δράσεων για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, απηύθηνε κατά τη διάρκεια της συνάντησης σύντομο χαιρετισμό. Μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
«Πριν από τη δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας Ρομά, το κράτος δεν είχε εικόνα για την κατάσταση των καταυλισμών και των οικισμών. Με τη σύσταση της Ειδικής Γραμματείας χαρτογραφήσαμε 371 οικισμούς Ρομα σε όλη τη χώρα. Ξέρουμε πλέον σε κάθε Περιφέρεια πόσοι καταυλισμοί υπάρχουν και σε ποια κατάσταση βρίσκονται, με κάθε λεπτομέρεια.

Τους κατατάξαμε σε τρεις κατηγορίες. Σε αυτούς που βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης επικεντρώνουμε την προσοχή μας και δίνουμε προτεραιότητα. Γνωρίζουμε πλέον ότι σε κατάσταση εξαθλίωσης βρίσκονται 70 οικισμοί σε όλη την επικράτεια, οι οποίοι θα μετεγκατασταθούν με συνέργεια της Ειδικής Γραμματείας Ρομά και των Δήμων.

Οι κατευθυντήριες γραμμές δράσης της Ειδικής Γραμματείας συνοψίζονται στην εξάλειψη των ακραία υποβαθμισμένων καταυλισμών και θυλάκων, στη θεμελίωση των βάσεων για την επίτευξη της σταδιακής αλλά πλήρους κοινωνικής ένταξης των κατοίκων (με έμφαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την υγεία) και στην ανάδειξη καινοτόμων πιλοτικών παρεμβάσεων που να λειτουργούν ως πρότυπα.

Συγκροτήσαμε ένα θεσμικό πλαίσιο για την προσωρινή μετεγκατάσταση, ώστε να ακολουθηθούν ορισμένοι κανόνες. Οι οικισμοί δεν θα είναι γκέτο, θα βρίσκονται κοντά στον αστικό ιστό και θα διαθέτουν τις προβλεπόμενες υπηρεσίες, σε συνεργασία με τους Δήμους. Οι Δήμοι προσφέρουν την έκταση. Εμείς στο υπουργείο, στην Εδική Γραμματεία Ρομά, με ένα σύνολο τεχνικών συμβούλων  κάνουμε τα σχέδια της μετεγκατάστασης. Στη συνέχεια δίνουμε στο Δήμο όλα τα σχέδια έτοιμα– πάντα σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές- για δημοπράτηση. Είμαστε ήδη έτοιμοι για την Άμφισσα. Θα μετεγκαταστήσουμε τους ανθρώπους που ζουν σε εξαθλίωση πολύ γρήγορα. Με ταχύτατους ρυθμούς.

Για κάθε συνοικισμό που μετεγκαθίσταται θα εκδίδεται σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα συνοδεύεται από το αντίστοιχο σχέδιο γενικής διάταξης οικισμού.

Η υλοποίηση των σχεδίων, αν χρειαστεί, θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν θα περιμένουμε χρόνια για να μετεγκαταστήσουμε τους Ρομά και να τους βγάλουμε από την εξαθλίωση.

Ακόμη μια καινοτόμα δράση στην οποία προχωρούμε είναι τα πολύκεντρα. Πρόκειται για προκατασκευασμένους οικίσκους όπου τα παιδιά μπορούν να πλένονται και να ντύνονται, να υποστηρίζονται εκπαιδευτικά και υγειονομικά και να παρέχονται δράσεις ολιστικές για τη νεολαία. Τα πολύκεντρα τοποθετούνται σε οικόπεδο του Δήμου ή κάποιου φορέα που το παραχωρεί για αυτή τη χρήση. Όλο το θεσμικό πλαίσιο είναι σε ισχύ.

Οι δράσεις πρέπει να γίνουν γρήγορα. Η ελπίδα μας είναι τα παιδιά. Η νέα γενιά των Ρομά. Γι αυτό με ενδιαφέρουν πολύ οι δράσεις εκπαίδευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι προϋπόθεση για να λάβει ο δικαιούχος το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι να παρακολουθεί το παιδί του την υποχρεωτική εκπαίδευση. Αλλιώς χάνει το ΚΕΑ. Η ΗΔΙΚΑ πρόκειται να συνδεθεί με το «My School», ώστε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή ποιο παιδί σταματά το σχολειό. Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας γνωρίζουμε ότι ήδη καταγράφεται τεράστια αύξηση της παρακολούθησης των παιδιών Ρομά στο σχολειό.

Όλα αυτά είναι μέτρα που θεωρούμε ότι θα φέρουν τους Ρομά σε μια νέα σύγχρονη εποχή και γνωρίζουμε ότι ήδη τα έχει αγκαλιάσει η κοινότητα των Ρομά».


Ετικέτες για αναζήτηση Ρομά


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο