Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πανάκριβο χρήμα στην αγορά

Επί ποδός πολέμου βρέθηκαν για δεύτερη ημέρα χθες οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποτρέψουν τον κίνδυνο να «νεκρώσει» το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά η τεράστια ζήτηση χρήματος από τις τράπεζες έχει εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος του διατραπεζικού δανεισμού.

Πανάκριβο χρήμα στην αγορά

Επί ποδός πολέμου βρέθηκαν για δεύτερη ημέρα χθες οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποτρέψουν τον κίνδυνο να «νεκρώσει» το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά η τεράστια ζήτηση χρήματος από τις τράπεζες έχει εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος του διατραπεζικού δανεισμού.
Η κατάσταση - όπως σχολίαζαν παράγοντες της αγοράς - είναι χειρότερη από τον Αύγουστο του 2007, όταν ξέσπασε η πιστωτική κρίση. Με αμείωτη ένταση συνεχίζονταν οι αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια, εν μέσω εντεινόμενων φόβων για το μέλλον του ασφαλιστικού κολοσσού AIG, αν και η Wall Street έδινε αγώνα να... κρατηθεί.

Με γενναίες ενέσεις ρευστότητας προσπαθούν οι κεντρικές τράπεζες να αποτρέψουν τον κίνδυνο να «νεκρώσει» η διεθνής χρηματοπιστωτική αγορά και να αντιμετωπίσουν το κλίμα πανικού που έχει δημιουργηθεί μετά τις σεισμικές δονήσεις στη Wall Street, αλλά το μείζον πρόβλημα που έχει ανακύψει εν μέσω της αναταραχής είναι η εκτίναξη του κόστους δανεισμού στη διατραπεζική αγορά.

Οι τράπεζες αναζητούν απεγνωσμένα νέο χρήμα, αλλά παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν διοχετεύσει στο σύστημα επί δύο εικοσιτετράωρα όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, το διατραπεζικό κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί κατακόρυφα και μάλιστα περισσότερο απ ό,τι είχε συμβεί τον Αύγουστο του 2007, όταν ξέσπασε για πρώτη φορά η πιστωτική κρίση.

Το επιτόκιο overnight για δάνεια σε δολάρια υπερδιπλασιάσθηκε μέσα σε μία ημέρα και εκτινάχθηκε χθες στο 6,43750% με βάση το fixing του LIBOR (της διατραπεζικής αγοράς του Λονδίνου) από 3,10625% που ήταν τη Δευτέρα, εκτινασσόμενο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2001. Αντιστοίχως το κόστος δανεισμού μίας εβδομάδας σε ευρώ «σκαρφάλωσε» στο 4,49%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο και η αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιούλιο. «Τα πράγματα είναι χειρότερα από τον Αύγουστο του 2007», σχολίαζαν κύκλοι της διατραπεζικής αγοράς.

Η Fed διοχέτευσε χθες άλλα 50 δισ. δολάρια (35 δισ. ευρώ) στην αγορά, πέραν των 70 δισ. δολαρίων (49 δισ. ευρώ) που είχε προσφέρει τη Δευτέρα, διαμηνύοντας ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τις ενέσεις ρευστότητας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόσφερε από την πλευρά της 70 δισ. ευρώ, πέραν των 30 δισ. που είχε διοχετεύσει την προηγούμενη ημέρα, με μέσο επιτόκιο δανεισμού στα 4,58%, σύμφωνα με πληροφορίες. Η ζήτηση, όμως, από τις τράπεζες μόνο χθες άγγιξε τα 100 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα της Αγγλίας διοχέτευσε 20 δισ. στερλίνες (25 δισ. ευρώ) μετά τα 5 δισ. (περίπου 6 δισ. ευρώ) τη Δευτέρα, με τη ζήτηση από τις βρετανικές τράπεζες να είναι τρεις φορές υψηλότερη από την προσφορά.


Κόκκινος συναγερμός

Επί ποδός πολέμου έχουν τεθεί οι κεντρικές τράπεζες σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Στη συντονισμένη διεθνή «επιχείρηση» τόνωσης της ρευστότητας συμμετείχαν ακόμη χθες οι κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας. Εν ολίγοις, από το Σίδνεϊ έως τη Φραγκφούρτη και την Ουάσινγκτον έχει σημάνει... κόκκινος συναγερμός.

Οπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank και μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ κ. Αξελ Βέμπερ, η κρίση έχει δημιουργήσει τις δυσκολότερες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κεντρικές τράπεζες και οι ρυθμιστικές Αρχές «εδώ και δεκαετίες» και είναι επιβεβλημένη η συντονισμένη διεθνής αντίδραση.

«Είναι σαφές ότι περνάμε τη χειρότερη χρηματοοικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών σε παγκόσμια κλίμακα», σχολίασε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Πέερ Στάινμπρουκ.

Η κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώνεται και στην απόφαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών κ. Χένρι Πόλσον να ματαιώσει ομιλία του στο Brookings Institution της Ουάσινγκτον χθες βράδυ, προκειμένου να μείνει απερίσπαστος στην παρακολούθηση των εξελίξεων στις αγορές.ΠΗγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο