Ειδήσεις Επισημάνσεις

Επισημάνσεις για τις ΜΥΦ των αγροτών
Επιμέλεια:

Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Νομού Καρδίτσας)
Γ.Γ. ΓΕ.Ο.Φ.ΙΝ. (Γεωργικό Οικονομικό Φορολογικό Ινστιτούτο)
Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ.  & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Ε.Β.Ε. ΚαρδίτσαςΗ καταληκτική ημερομηνία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων (Μ.Υ.Φ.) που αφορούν τη χρήση 2017 είναι ως γνωστόν (εκτός απροόπτου) η 28 Φεβρουαρίου 2018. Η υποβολή αφορά τόσο στα έσοδα όσο και στα έξοδα, ενώ το περιθώριο διορθώσεων υπάρχει μόνο για τα έξοδα και είναι δύο μήνες μετά, μέχρι 30 Απριλίου 2018.

Έχει υποβληθεί αίτημα από την Π.Ο.Φ.Ε.Ε. (και από Συλλόγους – μέλη της μεμονωμένα) για να δοθεί παράταση και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει.

Υπάρχουν πιθανότητες να γίνει αποδεκτό το αίτημα, ακόμη όμως κι έτσι δεν αναμένεται να δοθεί παράταση πέραν τις 31ης Μαρτίου 2018 με το σκεπτικό ότι οι Μ.Υ.Φ. πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από την έναρξη υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Ας φρεσκάρουμε τα σημαντικότερα που πρέπει να προσέχουμε (για να έχουμε):

Ι. Αγρότης του ειδικού καθεστώτος


Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν μία ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση εξόδων. Μπορεί κάποιος να έχει καταχωρήσει τα παραστατικά εξόδων στο λογιστικό του πρόγραμμα κατά ημερομηνία έκδοσης, άλλος να τα έχει καταχωρήσει με ημερομηνία 31.12.17, σε κάθε περίπτωση η υποβολή των Μ.Υ.Φ. εξόδων για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος θα περιλαμβάνουν το διάστημα που θα αναγράφει 01.01.17 - 31.12.17.

Η υποβολή εντός ετήσιου αρχείου εξόδων είναι η ελάχιστη υποχρέωση. Δεν απαγορεύεται η υποβολή των εξόδων ανά 3μηνο (αν και δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνει κάποιος με αυτό τον τρόπο).
Επισήμανση: Για όσους εντάχθηκαν στο ειδικό καθεστώς με ημερομηνία 31.12.17, για να «φύγει» η Μ.Υ.Φ. θα πρέπει να τα έχετε καταχωρήσει τα παραστατικά στο λογιστικό σας πρόγραμμα με ημερομηνία 31.12.17, ανεξαρτήτως ημερομηνίας έκδοσης.


ΙΙ. Αγρότης του κανονικού καθεστώτος

Ο αγρότης του κανονικού καθεστώτος, σε ό,τι αφορά στα έσοδά του θα υποβάλει μια κατάσταση για κάθε τρίμηνο του 2017, ενώ για τα έξοδά του θα υποβάλλει μία ετήσια κατάσταση. Στα έσοδά του συμπεριλαμβάνεται ό,τι θα λάμβανε υπόψη αν ήταν μία κανονική επιχείρηση. Η μόνη διαφορά με τις κοινές επιχειρήσεις είναι η δυνατότητα υποβολής της Μ.Υ.Φ. εξόδων σε ένα ετήσιο αρχείο (01.01.17-31.12.17) και όχι ανά 3μηνο, χωρίς όμως η δυνατότητα αυτή να είναι δεσμευτική (μπορεί να υποβάλλει και τα έξοδα ανά τρίμηνο). 


ΙΙΙ. Αγρότης του κανονικού καθεστώτος - επαγγελματίας


α. Υποβάλλονται οι Μ.Υ.Φ. των εσόδων για κάθε 3μηνο του 2017.

β. Στις συναλλαγές που αφορούν έσοδα συμπεριλαμβάνονται και οι πωλήσεις της επαγγελματικής του δραστηριότητας και οι πωλήσεις των αγροτικών προϊόντων.

γ.  Οι συναλλαγές που αφορούν τα έξοδα/αγορές του 2017 συμπεριλαμβάνονται σε ένα αρχείο.

δ. Συμπερασματικά, από τη στιγμή που οι καταχωρήσεις των αγροτικών εξόδων γίνονται στην ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών, τότε συμπεριλαμβάνονται κανονικά στις 3μηνιαίες Μ.Υ.Φ. των εξόδων.


IV. Επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

1. Δεν υπάρχει υποχρέωση αποτύπωσης των επιδοτήσεων στις Μ.Υ.Φ., αφού δεν υπάρχει υποχρέωση έκδοσης τιμολογίου για την είσπραξή τους.

2. Σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να εκδώσει τιμολόγιο για την είσπραξη των επιδοτήσεων, τότε είναι υποχρεωμένος να τις συμπεριλάβει στις Μ.Υ.Φ.

Δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να συμπεριλάβει τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού σύμφωνα με την ΠΟΛ.1003/31.12.2014 § 8.1.2:
«[...] από 01.01.15 8.1.2 Για την είσπραξη αποζημιώσεων, επιδοτήσεων, οικονομικών ενισχύσεων, επιστροφών τόκων, εισφορών και λοιπών συναφών εσόδων, δεν προβλέπεται ή έκδοση τιμολογίου από την Οδηγία 2006/112/ΕΕ. [...]».

Εάν όμως κάποιος για δικούς τους λόγους συνεχίζει να εκδίδει τιμολόγιο για τις επιδοτήσεις τότε έχει αυτόματα την υποχρέωση να τις συμπεριλάβει στις Μ.Υ.Φ. των εσόδων του.
Μπορεί να προβλέπεται ως ελάχιστη υποχρέωση η υποβολή 4 αρχείων (ένα για κάθε τρίμηνο) σε ότι αφορά τα έσοδα και ενός ετησίου αρχείου με τις συναλλαγές των εξόδων για τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να υποβληθούν και τα έξοδα σε αρχεία 4 τριμήνων.

Τέλος, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφέρω ότι δεν εμφανίζονται στις Μ.Υ.Φ.:
-μισθωτήρια αγροτεμαχίων,
-αποδείξεις πληρωμής ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ,
-μισθοδοσία - εργόσημα,
-δαπάνη ΕΛΓΑ,
-ασφάλιστρα, κ.λπ.

______________________________

Για την υποβολή των συναλλαγών του έτους 2017 δείτε και λοιπά θέματα του κόμβου:

  1. Σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τις Συγκεντρωτικές Καταστάσεις Πελατών-Προμηθευτών (ΜΥΦ)
  2. 'Αρθρα (Ενημερωμένο) Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών - βοηθήματα - ερωτήσεις και απαντήσεις

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο