Ειδήσεις Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις

Η Ιταλία θεσπίζει πρώτη στην ΕΕ την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση B2B για την καταπολέμηση της απάτης του ΦΠΑ
Από την 1η Ιανουαρίου 2019, η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα καταστεί υποχρεωτική για όλες τις προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών B2B και B2C μεταξύ των μερών που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν εγγραφεί στο μητρώο ΦΠΑ της Ιταλίας  (για το B2C, μόνο εάν ο πελάτης ζητήσει ρητώς ένα τιμολόγιο).

Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα πρέπει να εκδίδονται μέσω του συστήματος Sistema di Interscambio (SDI), το οποίο είναι η πλατφόρμα που χρησιμοποιεί σήμερα η Ιταλία για τη διαβίβαση ηλεκτρονικών τιμολογίων σε δημόσιους φορείς και επιτρέπει στην ιταλική υπηρεσία εσόδων να συλλέγει τα στοιχεία των ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα πρέπει επίσης να εκδίδονται με τη μορφή Fattura PA, η οποία είναι η μόνη που εισάγεται σήμερα μέσω του SDI.

Η εντολή ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα έχει περαιτέρω λεπτομέρειες, οι οποίες θα εξειδικευτούν την άνοιξη του 2018 από τον διευθυντή της ιταλικής υπηρεσίας εσόδων.

Για να εισαγάγει το μέτρο αυτό η Ιταλία, έπρεπε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέκκλιση από την οδηγία της ΕΕ για το ΦΠΑ, (άρθρα 218 και 232), που να καλύπτει τη συγκατάθεση των αγοραστών όσον αφορά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Εξαιρέσεις

Από την υποχρέωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω του συστήματος SDI, εξαιρούνται οι εξαγωγές και οι ενδοκοινοτικές παραδόσεις αγαθών και υπηρεσιών. Ωστόσο, οι λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα τιμολόγια των πωλήσεων και αγορών στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλονται στις φορολογικές αρχές μέσω μιας νέας «διασυνοριακής επικοινωνίας».

Οι μικροί φορολογούμενοι και όσοι χρησιμοποιούν τα κατ 'αποκοπήν καθεστώτα ΦΠΑ στο πλαίσιο του καθεστώτος «di vantaggio» και «regim forgettario» αποκλείονται επίσης από αυτή την υποχρέωση.


Υποβολή τιμολογίων μορφής XML

Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια XML πρέπει να υποβάλλονται σε παρόμοια βάση με τα τιμολόγια που αποστέλλονται σε κρατικούς φορείς (B2G) βάσει του ιταλικού διατάγματος αριθ. 55 ή παρόμοιων προτύπων της ΕΕ. Τα τιμολόγια θα περιλαμβάνουν ψηφιακή υπογραφή. Οι λεπτομέρειες των τιμολογίων εντός των υφιστάμενων ERP ή των πλατφορμών τιμολόγησης θα πρέπει συνεπώς να εξαχθούν, να μετατραπούν και να μεταδοθούν στην SDI. Το εγκεκριμένο τιμολόγιο μεταδίδεται στη συνέχεια από την SDI στον πελάτη.

Κυρώσεις

Οι κυρώσεις για τα τιμολόγια που δεν υποβάλλονται μέσω του συστήματος SDI θα είναι μεγάλες και κυμαίνονται μεταξύ 90% και 180% του οφειλόμενου ΦΠΑ.

Η νέα υποχρέωση αναφοράς τιμολογίων έχει ως στόχο τη μείωση των σφαλμάτων και την αποτροπή της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ. Το έλλειμμα του ΦΠΑ που παρουσιάζει η Ιταλία, είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και αποτελεί το 23% του συνολικού Ευρωπαϊκού ελλείμματος.


Ετικέτες για αναζήτηση ΦΠΑ B2B B2C SDI


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο