Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας... ή καλύτερα... Το σχόλιο της Τρίτης

Καρποδίνης Μ. Δημήτριος
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TaxheavenΚαλημέρα και καλή Σαρακοστή,  

Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της νηστείας του Πάσχα. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος την Καθαρά Δευτέρα «καθαρίζουν» ό,τι απόμεινε από τα μη νηστίσιμα φαγητά της αποκριάς.
Απαραίτητο συμπλήρωμα της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί το κέφι το πέταγμα του χαρταετού από μικρούς και μεγάλους με χρώματα και σχέδια για να πετάξουν μακριά κάθε έγνοια του χειμώνα, μια και μπαίνει η άνοιξη και όλα, τουλάχιστον στη φύση, είναι πιο χαρούμενα λόγω της ανθοφορίας και της βελτίωσης του καιρού.


 

Απαγορεύεται αυστηρά η ανάγνωση του σημερινού σχολίου , σήμερα. Το σχόλιο πρέπει να το διαβάσετε την Τρίτη καθώς σήμερα πετάμε χαρταετό δίνουμε προτεραιότητα στον εαυτό μας και στους δικούς μας ανθρώπους. 

*** Το σχόλιο της Τρίτης που δημοσιεύτηκε Δευτέρα ***

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κόμβος στην προσπάθεια του για καλύτερη κατανόηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών σε ελεύθερους επαγγελματίες προσέφερε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ την εκπομπή επί της ουσίας. Στην δίωρη live εκπομπή συμμετείχε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης και μαζί με τους συνεργάτες του απήντησαν στα κρίσιμα ερωτήματα των συναδέλφων. Θέλω να πιστεύω πως πολλές από τις διευκρινήσεις στις ερωτήσεις που τέθηκαν ξεκαθάρισαν κάποιες απορίες στο μυαλό μας σίγουρα υπάρχουν ακόμα πολλές όμως υπάρχει η καλή διάθεση για επίλυση των ερωτήσεων από πλευράς των υπευθύνων είτε μέσω email, τηλεφώνου είτε μέσω του αναλυτικού αρχείου ερωτήσεων απαντήσεων που διαρκώς ενημερώνεται και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του εξωδικαστικού.


 

Ένα από τα σημαντικά θέματα που μας απασχόλησε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν το πολύ αναμενόμενο ζήτημα συμψηφισμών του ΕΦΚΑ. Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τις απαραίτητες διευκρινήσεις ως προς τη διαδικασία εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών, η εκκαθάριση όμως θα αργήσει λίγο ακόμα.

Σύμφωνα με την απόφαση λοιπόν (Δ.15 / Δ / οικ.9290 / 183/2018), η πάγια διαδικασία εκκαθάρισης θα πραγματοποιείται εντός του β΄ εξαμήνου κάθε έτους. Για το 2017 βέβαια είπαμε...

Για τους ασφαλισμένους που κατέβαλαν παραπάνω εισφορές ( Πιστωτικό υπόλοιπο) θα επιστραφεί το ποσό στο iban που έχουν δηλώσει στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι θέλουν να συμψηφιστεί το ποσό αυτό με εισφορές επόμενων μηνών, θα πρέπει να κάνουν και μια αιτησούλα.

Σε κάθε περίπτωση, το παραπάνω ποσό που οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλλει και αφορά ουσιαστικά προκαταβολή για τις εισφορές του 2018 (είτε επιστραφεί, είτε συμψηφισθεί με εισφορές του 2018) δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκπέσει από τα έσοδα του 2017.  [Δείτε αναλυτικά το Το briefing της 15ης.02.2017.]

Σε περιπτώσεις που καταβλήθηκαν λιγότερες εισφορές η διαφορά καταβάλλεται ισομερώς σε μηνιαίες δόσεις όσο και οι μήνες που υπολείπονται μέχρι τέλος του έτους. Για το 2017 βέβαια η διαφορά θα επιμεριστεί ισομερώς σε 5 μηνιαίες δόσεις (Απρίλιο έως Αύγουστο του 2018), ανεξαρτήτως του ύψους του ποσού αυτής, με την τελευταία δόση να είναι πληρωτέα μέχρι 30/9/2018.

Για το 2018 οι νέες εισφορές θα υπολογισθούν (τα ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου έχουν ήδη αναρτηθεί)  ως γνωστόν, με βάση τις νέες διατάξεις.

Παράδειγμα:

Πλασματική Βάση υπολογισμού εισφορών μόνο για την χρονιά 2018


Κέρδος που δηλώθηκε το 2016 π.χ. 50.000,00
πλέον ασφαλιστικών εισφορών π.χ. 5.000,00
Άθροισμα 55.000,00
 Χ 85 % 46.750,00
Πλασματική βάση υπολογισμού μόνο για το έτος 2018 46.750,00


Αναλυτικά για το πως θα γίνεται ο υπολογισμός των εισφορών στο εξής, μπορείτε να δείτε εδώ το σχετικό άρθρο του κόμβου με αναλυτικό πίνακα που απεικονίζει τη διαδικασία και τα ποσά.


Σε ότι αφορά τώρα τις εισφορές του 2017, και στην περίπτωση που προκύπτει οφειλόμενο ποσό μετά τους συμψηφισμούς, οι δόσεις που θα καταβληθούν εμπρόθεσμα και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης του 2017, θα εκπέσουν από τα φορολογικά έσοδα του 2017. Γι αυτές όμως  που θα καταβληθούν εμπρόθεσμα μετά την υποβολή της δήλωσης, δυστυχώς, θα πρέπει να γίνει τροποποιητική δήλωση έτσι ώστε να μπορέσουν να επέσουν και αυτές. Σε περίπτωση που κάποιοι δεν θέλουν να μπλέξουν με τροποποιητικές, τότε θα πρέπει να τις καταβάλλουν εκπρόθεσμα έτσι ώστε να εκπέσουν στο 2018.

Εκτός όμως από τους συμψηφισμούς, το υπουργείο εργασίας δημοσίευσε δύο ακόμα εγκυκλίους την εβδομάδα που πέρασε..

Η πρώτη αφορά την αποσύνδεση από 01/01/2017 της υποχρεωτικής ασφάλισης σε μηχανικούς και δικηγόρους οι οποίοι έχουν διακόψει την επαγγελματικής τους δραστηριότητα. [Δ.15/Δ/οικ. 3376/73/2018 Γνωστοποίηση άρθρου 20 του ν. 4488/2017 - Αποσύνδεση ασφάλισης από ιδιότητα]

Η δεύτερη καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού της ειδικής προσαύξησης για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν βάσει των ρυθμίσεων του ν.4387/2016.
Μετά από δύο χρόνια καθυστέρηση τελικά δόθηκαν επιπλέον ορισμένες διευκρινήσεις οι οποίες αφορούν θέματα προστίμων. Η ΠΟΛ.1026/2018 αποτελεί συνέχεια της ΠΟΛ.1252/2015 που καθόρισε ένα ενιαίο πλαίσιο διατάξεων σχετικά με την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων. 

Συνοπτικά :

ΜΥΦ - Υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής δήλωσης

100€ ανά περίοδο υποβολής ( π.χ. ανά τρίμηνο )

ΜΥΦ - Υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητική αρχικής δήλωσης

100€ ανά οποιαδήποτε φορά υποβολής. Είμαι της άποψης πως γενικότερα η υποχρέωση υποβολής των ΜΥΦ πρέπει να αλλάξει πολλά τα πρόστιμα που θα προκύψουν αλλά και μεγάλο το κόστος για τα λογιστικά γραφεία η υλοποίηση αυτής της υποχρέωσης. 

Μη έκδοση, ανακριβής έκδοση ή λήψη ανακριβών φορολογικών στοιχείων, για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α.

500€ για απλογραφικά - 1000€ για διπλογραφικά ανεξάρτητα του πλήθους και της αξίας των στοιχείων. Προσοχή γιατί εάν διαπιστωθεί εντός πενταετίας σε διαφορετικό έλεγχο επανάληψη της ίδιας παράβασης τότε επιβάλλονται στο διπλάσιο και, στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος προστίμου.

Διακίνηση αποθεμάτων χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης

αφορά συναλλαγές χωρίς παραστατικά μετά την 07/06/2017 ή με ελλειπή στοιχεία στα παραστατικά. 500€ για απλογραφικά - 1000€ για διπλογραφικά ανεξάρτητα του πλήθους και της αξίας των στοιχείων

Συναλλαγές πάνω από 500€ χωρίς τραπεζικό μέσο πληρωμής

αφορά συναλλαγές προς ιδιώτες μετά την 07/06/2017 που εξοφλούνται μετρητά ενώ θα πρέπει με κάρτα ή τραπεζικό έμβασμα. 100€ σε κάθε συναλλαγή στον εκδότη του παραστατικού.

Παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των ΦΗΜ

για κάθε παράβαση που διαπιστώνεται από 01/01/2016 

 • 5.000€ όταν υπαίτιος της παράβασης είναι ο χρήστης ή ο κάτοχος ΦΗΜ

 • 10.000€ όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση μεταπώλησης ή τεχνικής υποστήριξης

 • 20.000€ όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει, από την αρμόδια Επιτροπή, έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware)

να προσέχουν οι ταξιτζήδες

Έκδοση ΑΛΠ χωρίς τη χρήση ή με χρήση μη εγκεκριμένου ΦΗΜ

για κάθε παράβαση που διαπιστώνεται από 01/01/2016 500€ ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, ανεξαρτήτως πλήθους αυτών. 

Έκδοση δελτίων και αποδείξεων από το Σύστημα Ελέγχου Εισροών - Εκροών, χωρίς τη χρήση εγκεκριμένου μοντέλου μηχανισμού σήμανσης

για κάθε παράβαση που διαπιστώνεται από 01/01/2016 500€ ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, ανεξαρτήτως πλήθους αυτών. 

Μη διαφύλαξη χρησιμοποιημένων θεωρημένων βιβλίων & στοιχείων

2.500€ η απώλεια ή η μη διαφύλαξη. Προσοχή 

 1. κατά την διακοπή δραστηριότητας δεν υπάρχει υποχρέωση προσκόμισης για επίδειξη στη Δ.Ο.Υ. των αχρησιμοποίητων θεωρημένων στοιχείων, δεδομένου ότι δεν υφίσταται πλέον υποχρέωση ακύρωσης των στοιχείων αυτών κατά τη διακοπή των εργασιών επιχείρησης κατ' εφαρμογή των διατάξεων της απόφασης ΓΓΔΕ ΠΟΛ.1163/2016.

 2. Το βιβλίο συντήρησης του ΦΗΜ δεν είναι λογιστικό αρχείο επομένως δεν επιβάλλονται κυρώσεις από 01/01/2016 και μετά.

μη υποβολή Instrastat

100 ανά περίοδο υποβολής

Διαβάστε στη διαρκή ανασκόπηση 2018 τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να γνωρίζουμε. Τα θέματα του άρθρου εμφανίζονται ανά θεματική κατηγορία και εμπλουτίζονται διαρκώς με το πέρασμα του χρόνου.


●●●

Τα Briefing της  εβδομάδας

 

Με γνώμονα τη συνεχή και σφαιρική ενημέρωσή σας, συζητάμε και σχολιάζουμε μέσα από το daily briefing τα σημαντικότερα γεγονότα από τα θέματα της ημέρας αναδεικνύοντας τους προβληματισμούς ή τις απορίες που τυχόν προκύπτουν. 

●●●

Επισημάνσεις


Ρύθμιση οφειλών έως 50.000€ κατά τον εξωδικαστικό μηχανισμό - Εξειδίκευση των κριτηρίων - Εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας. Αφορά 

 1. φυσικά πρόσωπα (με πτωχευτική ικανότητα) ή νομικά πρόσωπα με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα που το σύνολο των οφειλών τους δεν υπερβαίνει τα 50.000€ ή / και οι οφειλές προς τους φορείς ασφάλισης  υπερβαίνουν το 85% των οφειλών τους. 

 2. Φυσικά πρόσωπα (χωρίς πτωχευτική ικανότητα) με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με οφειλές προς ασφαλιστικούς φορείς έως 50.000€

.    Απαραίτητο κριτήριο επιλεξιμότητας να υπάρχει μία τουλάχιστον κερδοφόρα χρήση από τα λογιστικά βιβλία ( απλογραφικά ή διπλογραφικά ) της τελευταίας τριετίας. Δηλαδή θετικό EBITDA ( εάν έχει αρνητικό ebitda και τις 3ης χρονιές πρέπει να αποδείξει πως έχει θετικό equity )

Γενικές Επισημάνσεις που ακούστηκαν

 • Γενικότερα στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μπορούν να μπουν όλοι με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων
 • Ρυθμίζονται οφειλές δημοσίου και ασφαλιστικών οργανισμών. Εισάγουμε χρέη χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις ( μέχρι 50.000€ ανά φορέα χωριστά ΑΑΔΕ ΚΕΑΟ συνολικά 100.000€)
 • Σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι να ενταχθούν και τα χρέη του 2017. Προσοχή δηλώνονται εκτός των οφειλών μέχρι 31/12/2016 και οι οφειλές του 2017. Απλά οι οφειλές του 2017 δηλώνονται αλλά δεν ρυθμίζονται ακόμα.
 • Τυχόν οφειλές του 2016 που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μπορούν να ρυθμιστούν με την προϋπόθεση να γίνουν ληξιπρόθεσμες
 • Εάν κάποιος έχει ενταχθεί στη ρύθμιση και δεν καταβάλει για 3 μήνες τις οφειλόμενες δόσεις τότε χάνει την ρύθμιση και το κούρεμα του χρέους με την επαναφορά στις αρχικές οφειλές.
 • Δεν είναι υποχρεωτική για τους ελεύθερους επαγγελματίες η κατάρτιση και υποβολή μελέτης βιωσιμότητας . 
 • Όταν και οι δύο σύζυγοι έχουν οφειλές υποβάλλονται ξεχωριστές αιτήσεις με διαχωρισμό των οφειλών
 • Το ποινικό μητρώο είναι απαραίτητο ως δικαιολογητικό
 • Εάν η συνολική αξία της περιουσίας του οφειλέτη ( κινητά ακίνητα ) Χ 25 είναι μεγαλύτερη από τις προς ρύθμιση οφειλές του τότε εξαιρείτε της ρύθμισης.

Video επί της πλατφόρμας μπορείτε να δείτε εδώ ενώ στο παρακάτω email [email protected] μπορείτε να στέλνετε ερωτήσεις. Μην ξεχνάτε όμως να διαβάσετε πρώτα τις συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις.  Τέλος παραθέτω και το τηλέφωνο επικοινωνίας : 2132125730 για απορίες.Ε9 στην αναβλητική ή διαλυτική αίρεση 

Η διαφορά μεταξύ της αναβλητικής και της διαλυτικής αίρεσης 
Στην αναβλητική αίρεση, που αναγράφεται στο συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου, δεν μεταβιβάζεται η κυριότητα ενός ακινήτου εξ αρχής στον αγοραστή και τίθεται ο όρος της αναβλητικής αίρεσης, ούτως ώστε, εάν δεν εξοφλήσει ο αγοραστής όλες τις οφειλόμενες δόσεις, δεν θα αποκτήσει τελικά την πλήρη κυριότητα του ακινήτου (με όλα τα νομικά και οικονομικά επακόλουθα). 
Μόλις ο αγοραστής εξοφλήσει τις οφειλόμενες δόσεις, τότε μπορεί είτε με αυτοσύμβαση είτε με σύμπραξη του πωλητή να συντάξει συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης οριστικά της πλήρους κυριότητος στο όνομά του.
Το Ε9 στην περίπτωση της αναβλητικής αίρεσης θα υποβάλλει ο πωλητής 

Έτσι λοιπόν ο πωλητής θα αναγράφει το ακίνητο στο Ε9 μέχρι να εξοφληθούν οι δόσεις από τον αγοραστή και από την ημερομηνία της αυτοσύμβασης το ακίνητο θα γράφεται στο Ε9 μόνο από τον αγοραστή.Έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών για το έτος 2017 – Παραδείγματα  ( Σύμφωνα με την περίπτωση γ' του άρθρου 23 και το άρθρο 22 του Κ.Φ.Ε. πρέπει να γίνει κατανοητό βάσει των υφιστάμενων διατάξεων ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιχειρήσεων, κ.λπ. εκπίπτουν μόνο όταν καταβάλλονται. Εάν δεν καταβληθούν δεν εκπίπτουν, ούτε φυσικά αναμορφώνονται, ούτε κρίνεται η εκπεσιμότητά τους στην περίοδο που θα καταβληθούν. Εφόσον καταβληθούν εκπρόθεσμα τότε εκπίπτουν στο έτος που καταβάλλονται ενώ αν καταβληθούν εμπρόθεσμα εκπίπτουν υποχρεωτικά στο έτος που αφορούν, χωρίς δυνατότητα επιλογής να εκπέσουν σε άλλο έτος. ( Δείτε τα σχετικά παραδείγματα στο άρθρο ) 

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης (Ε.Ε.Α.) (Μέρος δεύτερο)

Πότε θα αποδοθεί χρονικά ;

Μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής του υποκείμενου σε παρακράτηση

Ποιοι την παρακρατούν ;

Οι εργοδότες

Οι φορείς που καταβάλουν κύριες συντάξεις

Πως υπολογίζεται ;

Με συντελεστή με αναγωγή του μισθού ή της αμοιβής σε ετήσιο καθαρό εισόδημα  βάση των στοιχείων που δηλώνονται στις αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και αποτυπώνεται στις πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου, ή τις πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Εκτός των εισοδημάτων από μισθούς επιβάλλεται Ε.Ε.Α. και στα έσοδα από ενοίκια

Δεν παρακρατείται για :

Αμοιβές για υπερωριακή εργασία

Χορηγήσεις

Επιδόματα καθώς και κάθε άλλου είδους πρόσθετες αμοιβές ή εφάπαξ παροχές, που καταβάλλονται τακτικά ή έκτακτα, πέραν του μισθού

Ποιες οι ενέργειες για τυχόν λάθος υπολογισμό ΕΕΑ.

Στη Δ.Ο.Υ. υποβάλουν είτε αίτησης για διαγραφή μέρους ή ολόκληρου του βεβαιωθέντος ποσού, είτε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης

Η Ε.Ε.Α. δεν αφαιρείται :

Από το εισόδημα

Από τον φόρο εισοδήματος καθώς δεν αποτελεί φόρο επί του εισοδήματος.
Γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ.(Α' Τακτική Ολομέλεια) υπ.αρ. 130/2017

Πότε μπορεί να επιστραφεί ;

Σύμφωνα με την υπ. αρ. 2563/2015 απόφαση της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε., θεμελιώνεται το δικαίωμα φορολογούμενου να αιτηθεί την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού Ε.Ε.Α. στις περιπτώσεις που κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης φυσικών προσώπων, το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης έχει υπολογιστεί πάνω στο τεκμαρτό εισόδημα χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η τυχόν κάλυψη του τεκμαρτού εισοδήματος αυτού  με ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών (συμπλήρωση κ.α. 787 και 788 του εντύπου Ε1).

Αλλαγές στην Ε.Ε.Α. από 01/01/2020

Για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου θα υπάρξουν αλλαγές στη κλίμακα υπολογισμού της Ε.Ε.Α. σύμφωνα με τη παρ. 3 του άρθρου 43 Α του ν. 4172/2013

 

 
●●●

Φορολογικά θέματα


 

ΠΟΛ.1027/2018  Τροποποίηση του Πτωχευτικού Κώδικα (ν. 3588/2007 - Α' 153) με τους ν. 4446/2016 (Α'240), ν. 4472/2017 (Α' 74), ν. 4491/2017 (Α' 152) και ν. 4512/2018 (Α'5): Επισήμανση βασικών μεταβολών στη διαδικασία της πτώχευσης και παροχή οδηγιών 

Περίληψη

Αφορά τροποποιήσεις του πτωχευτικού κώδικα τόσο στη διαδικασία πτώχευσης όσο και στη διαδικασία εξυγίανσης. Συμπεριλαμβάνονται και οι πτωχεύσεις ομόρρυθμων εταίρων που συμπτώχευσαν με την ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη εταιρεία στην οποία συμμετείχαν. Καταργήθηκε η διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης Για την απαλλαγή του πτωχεύσαντος φυσικού προσώπου από το υπόλοιπο των πτωχευτικών του χρεών χρειάζεται να καταγραφεί στο μητρώο πτωχεύσεων και να υποβάλει ο οφειλέτης αίτηση απαλλαγής που θα την αποδεχτεί το δικαστήριο. Σε περίπτωση απαλλαγής του πτωχεύσαντος φυσικού προσώπου από το υπόλοιπο των πτωχευτικών χρεών του, το Δημόσιο, όπως και κάθε πτωχευτικός πιστωτής, δεν αναλαμβάνει τις ατομικές διώξεις σε βάρος του οφειλέτη για την είσπραξη αυτών

 

ΠΟΛ.1023/2018 Διευκρινίσεις σχετικά με τις φορολογικές αποσβέσεις των πάγιων περιουσιακών στοιχείων επιχείρησης που έχουν αποκτηθεί συνεπεία μεταβίβασης αυτής στο πλαίσιο εξυγίανσής της
Περίληψη στις συμφωνίες εξυγίανσης- μεταβίβασης επιχείρησης,  συμφωνείται μεταξύ της υπό εξυγίανσης επιχείρησης και της αποκτώσας επιχείρησης η μεταβίβαση των στοιχείων της με Ισοζύγιο μεταβίβασης.  Διευκρινίζεται ότι η αξία κτήσης των παγίων για τον υπολογισμό των φορολογικών αποσβέσεων (στην περίπτωση απόκτησης αυτών συνεπεία μεταβίβασης επιχείρησης στο πλαίσιο εξυγίανσής )  λαμβάνεται η αξία των παγίων όπως αυτή αποτυπώνεται στη συμφωνία εξυγίανσης που επικυρώνεται από το Πτωχευτικό Δικαστήριο. Ως προς τον φορολογικό χειρισμό των μισθωμάτων στις περιπτώσεις χρηματοοικονομικής μίσθωσης του ν.1665/1986 που είχαν συναφθεί πριν την 1.1.2014 και μεταβιβάζονται στην αποκτώσα εταιρεία με την συναίνεση του εκμισθωτή, ισχύουν τα όσα έχουν ειδικότερα διευκρινιστεί με το έγγραφο αριθ. ΔΕΑΦ Β 1087176 ΕΞ 2015/25.6.2015  διότι στη περίπτωση αυτή η αποκτώσα εταιρεία υπεισέρχεται διά σωρευτικής αναδοχής σ' όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του αρχικού χρηματοδοτικού μισθωτή.

 

Αριθμ. πρωτ.: Δ.ΕΙΣΠΡ. Α 1008355 ΕΞ 2018  Ρυθμίσεις οφειλών στη φορολογική διοίκηση – Διατάξεις
Περίληψη Παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου, να καταβάλουν τμηματικά τις βεβαιωμένες οφειλές έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Οι ανωτέρω οφειλές δύναται να ρυθμιστούν σε μηνιαίες δόσεις, έως δώδεκα (12), κατ' εξαίρεση παρέχεται η δυνατότητα καταβολής σε μηνιαίες δόσεις έως τις εικοσιτέσσερις (24) για οφειλές που καταβάλλονται εφάπαξ.

 

ΔΕΔ- Τέλη χαρτοσήμου σε ανεξόφλητο υπόλοιπο πελάτη 
Περίληψη Η φορολογική Αρχή, φέρει το σχετικό βάρος απόδειξης πρέπει να προκύπτει σύναψη δανειακής συμβάσεως ώστε να καταλογιστεί τέλος χαρτοσήμου 2% πλέον ΟΓΑ χαρτοσήμου 20%. Στην προκειμένη περίπτωση το μεγάλο υπόλοιπο του προμηθευτή επειδή αφορά πωλήσεις εμπορευμάτων δεν υπάγεται σε τέλος χαρτοσήμου.

 

Αριθμ. πρωτ.: Δ.ΕΙΣΠΡ. Α 1169688 ΕΞ 2017 Ανεφάρμοστη η διάταξη Νόμου που προβλέπει την εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο για εξόφληση φόρου κληρονομιάς από πολίτες με αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του με μετρητά λόγω μακρόχρονης μη έκδοσης σχετικής Υπουργικής Απόφασης
Περίληψη Η εν λόγω διάταξη εφαρμόζεται περιοριστικά μόνο σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας του αιτούντος για εξόφληση του φόρου κληρονομιάς με μετρητά και όχι σε κάθε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης φόρου από οποιαδήποτε άλλη αιτία, και η εφαρμογή αυτή είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική

 

 ●●●

Εργατικά - Ασφαλιστικά - ΕΦΚΑ

Όπως δείχνουν τα στοιχεία απασχόλησης για Απρίλιο και  Μάιο 2017 δυστυχώς το ποσοστό της μερικής απασχόλησης παραμένει ακόμη  αρκετά υψηλό. Ένας στους τρείς μισθωτούς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ αμείβετε με μισθό κάτω από 390€ με μερική ή εκ περιτροπής εργασία.  Το μέσο ημερομίσθιο μερικής απασχόλησης διαμορφώνεται σε 23,48€ από 49,60€ στη πλήρη απασχόληση. Δυστυχώς φτάσαμε σε μια κοινωνία φτωχών εργαζομένων που καλούνται να πληρώνουν άμεσους και έμμεσους φόρους πολλοί από αυτούς εργάζονται σε εξοντωτικούς ρυθμούς με μερική απασχόληση που στη πράξη συμπληρώνουν κανονική 8ωρη απασχόληση. Με έγγραφο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής θα υπάρξει παράταση στις άδειες παραμονής πολιτών τρίτων χωρών μέχρι την 30/06/18. 

Έμμισθοι δικηγόροι: «Υπολογισμός συντάξεων με το ν. 4387/2016 για νομικούς, μηχανικούς και υγειονομικούς (τ.ΕΤΑΑ) με συνυπολογισμό κοινωνικών πόρων»

Νόμος του κράτους ο νέος φορέας από ΟΓΑ σε ΟΠΕΚΑ που θα λειτουργεί και ως ελεγκτικός μηχανισμός. 

Υπερωρίες οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων - Απόφαση 67/2015 ( δεν πρέπει η απασχόλησή τους να υπερβαίνει τις 48 ώρες κατά εβδομάδα, ημερησίως δε τις 12 ώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η καθ' εαυτή οδήγηση, που δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 8 ώρες ημερησίως )

 
Εικαστικοί καλλιτέχνες: Η άσκηση της δραστηριότητάς τους και μετά την έναρξη συνταξιοδότησής τους με βάση το ν. 4387/2016 δεν υπάγεται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ
Περίληψη Κατά τη διάταξη (παρ.1 του άρθρου 71 του ν.2676/1999) αυτή,  εικαστικοί καλλιτέχνες μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) δεν υπάγονται στο ΕΦΚΑ (πρώην ΤΕΒΕ) για κάθε είδους καλλιτεχνική δραστηριότητα, εκτός αν οι ίδιοι επιθυμούν. Συνεπώς, η ασφάλιση των εικαστικών, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, στον Ε.Φ.Κ.Α. είναι προαιρετική

 

ΕΦΚΑ αριθμ. πρωτ.: Δ.ΑΣΦ.189/222242/2018  Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 80 του Ν.4445/2016 σχετικά με τις ημέρες αργιών και διακοπών καθώς και την απασχόληση κατά τις Κυριακές, των καθηγητών Φροντιστηρίων και Κέντρων ξένων γλωσσών
Περίληψη Κατά τις ημέρες αργιών και διακοπών οι διδάσκοντες/καθηγητές δικαιούνται τις αντίστοιχες αποδοχές, χωρίς να υποχρεούνται να εργάζονται. Σε περίπτωση απασχόλησής τους κατά τις Κυριακές, οι αποδοχές καταβάλλονται προσαυξημένες, σύμφωνα με την κείμενη εργατική νομοθεσία

 

Η διαδικασία εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών - Όλες οι λεπτομέρειες 
Περίληψη ρυθμίστηκαν θέματα που αφορούσαν στον καθορισμό της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών (ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ) και των αυτοαπασχολούμενων (ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΑ) - κατά τους πρώτους μήνες του έτους οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται με βάση το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος, στο οποίο περιλαμβάνονται από 1/1/2018 οι καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές.

Κατά τη διάρκεια του έτους, όταν είναι διαθέσιμα τα στοιχεία (εισόδημα και ασφαλιστικές εισφορές) που αφορούν το προηγούμενο φορολογικό έτος γίνεται υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το προηγούμενο φορολογικό έτος για το σύνολο των μηνών του έτους. Από την εφαρμογή των ανωτέρω προκύπτει η υποχρέωση διενέργειας εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών κάθε έτος από τις Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

  ●●●

Λοιπές ειδήσεις

Στα μέσα Απριλίου θα έχουμε νέο νομοσχέδιο για τους μετασχηματισμούς και τις συγχωνεύσεις εταιρειών ώστε να υπάρξει επικαιροποίηση στις διατάξεις του εταιρικού δικαίου και ειδικότερα των ν. 2190/1920, 3190/1955 και 4072/2012 ως προς τα θέματα μετασχηματισμού των εταιρειών. Σκοπός είναι η εναρμόνιση των διατάξεων των φορολογικών - αναπτυξιακών νόμων όπως ενδεικτικά του ν.δ. 1297/1972 και των ν. 2166/1993 και 4172/2013 με το εταιρικό δίκαιο.

Στα 48 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ποσοτικοί στόχοι Φορολογικών Εσόδων για είσπραξη από την (ΑΑΔΕ) για το έτος 2018, όπως καθορίζονται με την απόφαση ΔΦΠ 0000289 ΕΞ 2018 και έχουν αποτυπωθεί στον πίνακα της εισηγητικής έκθεσης του Κρατικού προϋπολογισμού

●●●

Αρθρογραφία 

Ενδιαφέρουσα ήταν την εβδομάδα που μας πέρασε η αρθρογραφία του κόμβου. Δείτε τα σημαντικότερα άρθρα από αυτά ενώ εάν δεν υπάρχει χρόνος μπορείτε στην προσωπική βιβλιοθήκη του προφίλ σας να δημιουργήσετε κατηγορία και να τα προσθέσετε σε αυτήν με ένα κλικ.

●●●

   Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας.

Μην ξεχάσετε τις υποχρεώσεις που διανύουμε αυτή την εβδομάδα

 

20/02/2018

-Υποβολή δήλωσης και καταβολή χαρτοσήμου διαφόρων περιπτώσεων
-Υποβολή δήλωσης απόδοσης του ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων μηνός Ιανουαρίου
-Διαβίβαση στην Α.Α.Δ.Ε., στοιχείων προηγούμενου μηνός από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία

●●●

Κλείνοντας το σημερινό σχόλιο θέλω να ευχηθώ σε όλους υγεία ψυχική και σωματική. 

Καλή δύναμη ...
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  Up
  Close
  Close
  Κλείσιμο