Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κατάργηση των δασμών στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας προτείνει η Ε.Ε.

Στις ασφυκτικές αμερικανικές και ασιατικές πιέσεις υπέκυψαν οι Βρυξέλλες, προτείνοντας την άρση των δασμών στις εισαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί μακροχρόνια και δαπανηρή αντιπαράθεση στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Κατάργηση των δασμών στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας προτείνει η Ε.Ε.

   
Στις ασφυκτικές αμερικανικές και ασιατικές πιέσεις υπέκυψαν οι Βρυξέλλες, προτείνοντας την άρση των δασμών στις εισαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί μακροχρόνια και δαπανηρή αντιπαράθεση στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η Ένωση ανακοίνωσε έτσι ότι επιθυμεί τον «εκσυχρονισμό και τη διεύρυνση» της συμφωνίας του ΠΟΕ του 1996, η οποία έδινε τέλος στους δασμούς για τον εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, προσφέροντας ειδικό καθεστώς στα νέα προϊόντα, που εισάγονταν στην αγορά από το 1996 και τούδε. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει, όμως, ότι τα προϊόντα αυτά καλύπτονται ήδη τη συμφωνία, κατηγορώντας την Ευρώπη των 27 για παράβαση των εμπορικών κανόνων.

Η Ε.Ε. ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι διαφωνίες αυτές θα επιλυθούν μέσα από διαπραγμάτευση, «που θα διαρκέσει μήνες και όχι χρόνια». Οι Βρυξέλλες εκτιμούν επίσης ότι οι αλλαγές στη συμφωνία «μπορούν να προκύψουν μόνο μέσω ομόφωνων αποφάσεων και όχι ως αποτέλεσμα δικαστικών κινήσεων από μέρους μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου». Η Ένωση θέλει τη διεύρυνση της συμφωνίας, ώστε αυτή να συμπεριλαμβάνει περισσότερες χώρες.

ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ταϊβάν έχουν όλες καταθέσει προσφυγές στον ΠΟΕ στις αρχές του έτους, θεωρώντας ότι οι ευρωπαϊκοί δασμοί στις επίπεδες οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα «κουτιά» καλωδιακής και δορυφορικής τηλεόρασης, με ικανότητα πρόσβασης στο Ίντερνετ και οι εκπυπωτές, με δυνατότητα λήψης μηνυμάτων φαξ, δεν πρέπει να δασμολογούνται.

Οι δασμοί, που φθάνουν ορισμένες φορές μέχρι και το 14% της αξίας του προϊόντος, κάνουν τα αμερικανικά εξαγώγιμα προϊόντα λιγότερο ανταγωνιστικά από το ευρωπαϊκά. Η Ουάσιγκτον καταγγέλλει ότι οι ευρωπαϊκοί δασμοί παραβιάζουν τις συμφωνίες του ΠΟΕ από το 1996, που κάλυπταν και τα μελλοντικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, διατείνεται ότι δικαιούται να αλλάζει τους δασμούς σε προϊόντα που κατασκευάσθηκαν μετά την υπογραφή τη συμφωνίας. Η Ε.Ε. πέτυχε να αναβληθεί επίσημη έρευνα του ΠΟΕ στο δασμολογικό της σύστημα, τον περασμένο μήνα, αλλά δεν έχει δικαίωμα να το κάνει για δεύτερη φορά, σύμφωνα με τους κανόνες του Οργανισμού.

www.kathimerini.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο