Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: «Επικίνδυνη η αγορά εικονικών νομισμάτων (Bitcoin κ.α.)»ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΝΠΔΔ

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

Επικίνδυνη η αγορά εικονικών νομισμάτων (Bitcoin κ.α.)

Ένα από τα πλέον ανησυχητικά φαινόμενα της εποχής μας, είναι και η διόγκωση της αγοράς κρυπτονομισμάτων Bitcoin, Ethereum κλπ. Τα κατασκευάσματα αυτά δεν αποτελούν ούτε νομίσματα, ώστε να εποπτεύονται από κάποια Κεντρική Τράπεζα ούτε θεωρούνται κινητές αξίες, ώστε να εποπτεύονται από τις Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς. Αυτό σημαίνει, ότι οι κάτοχοί τους, τα άτομα που τα αγοράζουν, δεν τυγχάνουν κάποιας προστασίας, όπως συμβαίνει με άλλους τίτλους που διαπραγματεύονται σε ρυθμισμένους τόπους συναλλαγών. Συνεπώς ο κίνδυνος απώλειας μέρους ή και του συνόλου του υπενδεδυμένου κεφαλαίου σ' αυτά είναι μεγάλος. Πρόκειται για μια φούσκα, η οποία από τη μια δεν εξυπηρετεί κάποια ανάγκη, από την άλλη εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους πολίτες που παρασύρονται από το δέλεαρ ενός υποσχόμενου εύκολου κέρδους. Με στόχο την προστασία των πολιτών, καταναλωτών ή επενδυτών οι τρεις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, Τραπεζική, Κεφαλαιαγορών και Ασφαλιστικών Εταιρειών, εξέδωσαν κοινή προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν οι συναλλαγές σε εικονικά νομίσματα (VCs).

Εκεί, εκφράζουν την ανησυχία τους ως προς τη διαπίστωση ότι ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών αγοράζει εικονικά νομίσματα ή παράγωγα με υποκείμενο μέσο τα εικονικά νομίσματα, χωρίς να έχει επίγνωση των ενεχόμενων σε αυτά κινδύνων. Η παρουσία των υποτιθέμενων αυτών νομισμάτων, όπως το Bitcoin, υπόκεινται σε μεγάλη μεταβλητότητα τιμών με αποτέλεσμα οι αγοραστές τους να κινδυνεύουν να απωλέσουν τα χρήματα που έχουν τοποθετήσει.

Επιπλέον, τα εικονικά νομίσματα καθώς και τα ανταλλακτήρια στα οποία οι καταναλωτές μπορούν να πραγματοποιήσουν αυτές τις συναλλαγές δεν ρυθμίζονται από το Ενωσιακό δίκαιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές που τα αγοράζουν να μην επωφελούνται οποιασδήποτε προστασίας που συνδέεται με την παροχή ρυθμισμένων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Για παράδειγμα, εάν ένα ανταλλακτήριο εικονικών νομισμάτων διακόψει τη λειτουργία του ή οι καταναλωτές χάσουν τα χρήματά τους επειδή ο λογαριασμός εικονικών νομισμάτων τους δεχτεί κυβερνοεπίθεση, κάτι που έχει παρατηρηθεί συχνά, η όποια απώλειά τους δεν καλύπτεται από κανένα νόμο και σύστημα αποζημίωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επειδή θεωρούμε ότι το θέμα και στη χώρα μας αρχίζει και αποκτά σοβαρές διαστάσεις, προειδοποιούμε το κοινό, ότι πρέπει να απέχει από τέτοιου είδους συναλλαγές για την αυτοπροστασία του.

Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξατε την κοινή ανακοίνωση των τριών Εποπτικών Αρχών: https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/library/esma50- 164-1284 joint esas warning on virtual currenciesl.pdf


Χαράλαμπος Γκότσης, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο