Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εμφραγμα στην κτηματαγορά

Συνθήκες «ασφυξίας» επικρατούν στην αγορά κατοικίας σε όλη την Ελλάδα. Οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων υποχωρούν με ραγδαίους ρυθμούς, δεν υπάρχει ρευστότητα, ενώ το απόθεμα των απούλητων σπιτιών δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τις 200.000 παρά το «πάγωμα» της οικοδομικής δραστηριότητας. Οι Ελληνες είναι απαισιόδοξοι για την οικονομική τους κατάσταση και η πλειονότητα δεν σκέφτεται να αγοράσει ακίνητο τα επόμενα χρόνια.

Εμφραγμα στην κτηματαγορά

Συνθήκες «ασφυξίας» επικρατούν στην αγορά κατοικίας σε όλη την Ελλάδα. Οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων υποχωρούν με ραγδαίους ρυθμούς, δεν υπάρχει ρευστότητα, ενώ το απόθεμα των απούλητων σπιτιών δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τις 200.000 παρά το «πάγωμα» της οικοδομικής δραστηριότητας. Οι Ελληνες είναι απαισιόδοξοι για την οικονομική τους κατάσταση και η πλειονότητα δεν σκέφτεται να αγοράσει ακίνητο τα επόμενα χρόνια.

Καθεστώς έχει γίνει πλέον το σκηνικό κρίσης στην κτηματαγορά, η οποία αναμφισβήτητα περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους των τελευταίων ετών. Δυστυχώς, οι «Κασσάνδρες» που έκαναν λόγο για παρατεταμένη ύφεση έχουν επιβεβαιωθεί, αφού η αγορά ακινήτων δεν μπορεί να ανακάμψει. Οι πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες και μόνη ελπίδα των παραγόντων της αγοράς είναι να γίνει ένας ικανοποιητικός αριθμός συμβολαίων μέχρι το τέλος του έτους ώστε να μην χαρακτηριστεί «χαμένη» η χρονιά. Ολες οι έρευνες για την ελληνική κτηματαγορά, αλλά και οι προβλέψεις των ειδικών κάνουν λόγο για συνέχιση της κρίσης, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2009. Ειδικά αν το οικονομικό επιτελείο αποφασίσει να αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες κατά 25%-30% (μέσος όρος) τότε είναι σίγουρο το «πάγωμα» των αγοραπωλησιών.

Χορηγήσεις
Το μεγάλο πρόβλημα της κτηματαγοράς, πάντως, επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία για τη στεγαστική πίστη. Οι ρυθμοί αύξησης των χορηγήσεων έχουν υποχωρήσει δραματικά και είναι μειωμένη σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με πριν από τρία χρόνια. Από το περίπου 34% φαίνεται πως σήμερα κινείται κάτω από 17%, ενώ για το 2009 οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα πέσει στο 15%. Η τάση αυτή δείχνει αφενός την αδυναμία των Ελλήνων να πάρουν δάνεια και να πληρώνουν υψηλές δόσεις και αφετέρου τη στάση αναμονής που κρατούν. Πολλοί ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα πέσουν οι τιμές, ενώ άλλοι περιμένουν να καλυτερεύσουν τα οικονομικά τους.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το στοιχείο ότι αυξάνονται συνεχώς και οι κατασχέσεις σπιτιών λόγω χρεών. Αυτό από τη μια δημιουργεί μια αρνητική εικόνα για την αγορά και από την άλλη αυξάνει το απόθεμα των κατοικιών που βγαίνουν προς πώληση. Μάλιστα, τα κατασχεμένα σπίτια πωλούνται σε καλύτερες τιμές από αυτά που υπάρχουν στην αγορά. Ετσι, οι κατασκευαστές δεν μπορούν να «ξεφορτωθούν» ακίνητα που έχτισαν ακόμη και πριν από τρία χρόνια!

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία ερευνών που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της 73ης ΔΕΘ:

Όπως αποδεικνύεται, σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκεται η κτηματαγορά σε όλη τη χώρα, με πλέον ενδεικτικό το γεγονός πως πρόσφατη έρευνα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης καταδεικνύει πως πάνω από έξι στους δέκα δεν εμφανίζουν πρόθεση αγοράς ακινήτων τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι αποκαλυπτική για την κρίση που διέρχεται η αγορά, επισημαίνοντας πως οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι νοικοκυρές είναι οι πιο κατηγορηματικά αρνητικοί στο ενδεχόμενο αγοράς νέας κατοικίας την προσεχή πενταετία.

Ως προς τις προβλέψεις τους για τις τιμές των ακινήτων τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό 41% εκτιμά αύξηση τιμών και 36% σταθεροποίησή τους. Ωστόσο, όπως τονίζεται από την έρευνα, το ποσοστό των ερωτηθέντων κατοίκων της Θεσσαλονίκης οι οποίοι θεωρούν ότι οι τιμές των ακινήτων θα μειωθούν τους επόμενους 12 μήνες είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό των Αθηναίων ερωτηθέντων κατοίκων.

Η έρευνα καταγράφει και μία σειρά από έτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη, τις προτιμήσεις του τοπικού πληθυσμού και τη σύγκριση με τα αντίστοιχα δεδομένα για την πρωτεύουσα.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο